Dziwna sytuacja, dziwne skrzyżowanie.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez kopan » czwartek 01 maja 2008, 15:14

Szanowny Panie

W mojej ocenie pojazd po skręcie w lewo z ulicy Chłodnej w ulicę Żródłową

znajduje się na drodze z pierwszeństwem przejazdu. Jeżeli istnieją jakie
kolwiek wątpliwości zapraszam po egzaminie do WORD-u w Łodzi celem
wyjaśnienia. Bezpośrednio po egzaminie w okresie 14 dni jest możliwość
ustosunkowania się do przebiegu egzaminu na podstawie zarejestrowanego
przebiegu egzaminu praktycznego i na podstawie arkusza przebiegu egzaminu

praktycznego. Jeżeli dalej istniałyby wątpliwości, to zastrzeżenia za
pośrednictwem Dyrektora WORD są kierowane do Urzędu Marszałkowskiego w
Łodzi.

Łączę Pozdrowienia
>
> Kierownik Oddziału Egzaminowania

Przepraszam ale odpowiedź dotarła.

Benzekri

Należało się odwołać :wink:
kopan

Postprzez Mirekch » poniedziałek 05 maja 2008, 17:02

Muszę i ja swoje 3 grosze wtrącić. Przede wszystkim odniosę się do początku. W punkcie 1 musisz się zatrzymać i udzielić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu z góry (patrząc na rysunek). Definicja skrzyżowania mówi o tym że jest to przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnie ich połaczenie lub rozwidlenie (...). Nie ma tutaj mowy o wielkości skrzyżowania, jego geometrii ani o tym pod jakim kątem ani wzajemnym przesunięciem muszą znajdować się drogi aby mozna było orzec czy to jedno czy 2 skrzyzowania. Dla mnie jest to jedno skrzyżowanie o czym mówi znak A 6a. Pierwszeństwo przejazdu ustala się przed skrzyżowaniem natomiast na skrzyżowaniu to pierwszeństwo się realizuje. Pojazd który prowadziłes po dojechaniu do zaznaczonego punktu powinien zatrzymać się i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi zamierzającemu wjechać na to skrzyzowanie z góry (z drogi podporządkowanej) Oboje przed wjazdem znajdowaliście się na drogach oznaczonych znakiem A7 (ustąp pierwszeństwa) W stosunku do siebie jesteście więc w sytuacji równorzednej. Przechodzicie zatem do zasad ogólnych - reguła prawej ręki. Fakt ze ustawileś swoje auto na drodze z pierwszeństwem nie oznacza że nabyłeś pierwszenstwo. Innaczej sprawa wygląda,jeżeli pojazd z Twojej prawej strony nie może na skrzyzowanie wjechać, ponieważ nie ma miejsca do kontynowania jazdy. W takim przypadku masz prawo przed nim przejechać. Pojazd z Twojej prawej strony stoi nie z powodu Twojego manewru (patrz definicja ustapienia pierwszeństwa przejazdu) lecz z powodu braku możliwości kontynuowania jazdy za skrzyżowaniem (Art 25.4.1) Jeżeli więc taka sytuacja miała miejsce w Twoim przypadku mogłeś się odwołać od decyzji egzaminatora - ale rozumiem że nie o to w twoim pytaniu chodziło
instruktor z Poznania
Mirekch

Postprzez kopan » poniedziałek 05 maja 2008, 20:30

Ot i wytłumaczył.

Co to jest skrzyżowanie to pojęcia nie masz.
Jak wyglądają zasady ogólne pierwszeństwa pojęcia też nie masz.

Jedynie masz pojęcie że ten z góry nie wjeżdżał bo nie mógł – tak najprawdopodobniej było.

Ps. To powiedz na jakiej zasadzie ten z dołu ma się zatrzymać w p1 przyjmując założenie że jest to jedno skrzyżowanie (co jest nieprawdą bo są dwa skrzyżowania)
Konkretny przepis.
kopan

Postprzez dariex » poniedziałek 05 maja 2008, 20:39

kopan napisał(a):co jest nieprawdą bo są dwa skrzyżowania

Gdzie te dwa skrzyżowania?
A znak A-6a ?
dariex

Postprzez kopan » poniedziałek 05 maja 2008, 21:16

Znak A-6a nie tworzy z dwóch skrzyżowań jednego.
To czy to są dwa skrzyżowania decyduje geometria skrzyżowa/nia/ń jak przedłużenia jezdni na siebie zachodzą to można powiedzieć ze jest to jedno skrzyżowanie jak nie zachodzą to są dwa skrzyżowania.

Już o tym pisałem przy takim układzadzie dróg jak na rysunku i w rzeczywistości oznakowanie znakiem A-6a bez tabliczki pod spodem jest błędem w oznakowaniu.
Wprawdzie w nazwie znaku jest mowa o jednym skrzyżowaniu ale z bardziej szczegółowych przepisów wynika że nie musi to być jedno skrzyżowanie.

I tutaj właśnie tak jest są skrzyżowania dwa i tabliczki o układzie dróg brak.
kopan

Postprzez dariex » poniedziałek 05 maja 2008, 21:18

No ja rozumiem,ze geometria skrzyżowania itp ale rozumiem też,ze mimo błędu należałoby się do owego znaku stosować :)
Nie rozwijam tematu dalej,bo to byłaby powtórka z rozrywki a ja nie mam więcej nic mądrzejszego niż mądrzejsi ode mnie do powiedzenia :)
dariex

Postprzez kopan » poniedziałek 05 maja 2008, 21:31

A kto Ci broni stosowania się do tego znaku przecież jest przy drodze z pierwszeństwem i ostrzega tych co się tą drogą poruszają.

Ci co z podporządkowanych wyjeżdżają pojęcia nie mają że tam takie znaki stoją.
A właśnie dla nich istotnym jest czy jest to jedno skrzyżowanie czy dwa.
A to się rozpoznaje z definicji skrzyżowania i geometrii dróg.

Ps. Pod znakami A-7 ustąp też tabliczki powinny być.
kopan

Postprzez dylek » poniedziałek 05 maja 2008, 21:56

kopan napisał(a):jak przedłużenia jezdni na siebie zachodzą to można powiedzieć ze jest to jedno skrzyżowanie jak nie zachodzą to są dwa skrzyżowania.

Mogę poprosić konkretny zapis ustawowy na poparcie tej tezy, czy też jest to zwykła (bez urazy ;) .... kopanologia :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez dariex » poniedziałek 05 maja 2008, 23:05

kopan napisał(a):A kto Ci broni stosowania się do tego znaku przecież jest przy drodze z pierwszeństwem i ostrzega tych co się tą drogą poruszają.

.

ależ mnie nikt nie broni,ja po prostu mówie,ze ten znak tam jest i należy całe skrzyżowanie interpretowac wg owego znaku-jedno skrzyżowanie,a nie że wg geometrii są tam dwa skrzyżowania.
Zakładam,ze interpretując pewne skrzyżowania,nalezałoby się ustosunkować do istniejącego oznakowania,a nie własnego na nie spojrzenia(choćby jak najbardziej prawidłowego)
dariex

Postprzez Mirekch » wtorek 06 maja 2008, 00:08

kopan napisałeś że nie mam pojęcia co to jest skrzyżownie. Przytoczyłem Ci definicję i tylko ona jest obowiązująca. użytkowników dróg obowiązuję Ustawa Prawo o ruchu Drogowym i tam znajdziesz definicję skrzyżowania. Jakoś nie ma tam zapisu "To czy to są dwa skrzyżowania decyduje geometria skrzyżowa/nia/ń jak przedłużenia jezdni na siebie zachodzą to można powiedzieć ze jest to jedno skrzyżowanie jak nie zachodzą to są dwa skrzyżowania." Nie pisz bzdur. Ja opieram się na konkretnych przepisach i podałem w swoich wypowiedziach podstawy prawne. Podaj je również, wtedy dyskusja nabierze odpowiedniego poziomu. Napisałes również "Jak wyglądają zasady ogólne pierwszeństwa pojęcia też nie masz" A skad wiesz że nie mam pojęcia? atakujesz mnie a nie mój pogląd. to podstawowe zasady "zdrowej" dyskusji więc proszę wyhamuj. No i podaj proszę jakie tabliczki powinny być pod znakiem A-6a i A7 bo mam wrażenie że coś Ci się pomyliło (szczególnie jeśli chodzi o tabliczki pod znakiem A-6a) mam nadzieję że znasz wzory znaków i sygnałów. Jeśli nie - służe pomocą. I troszkę wiecej szacunku do do siebie. To naprawdę ułatwi dyskusję
instruktor z Poznania
Mirekch

Postprzez kopan » wtorek 06 maja 2008, 21:44

Dariex
Oznakowanie wynika z geometrii a nie geometria z oznakowania.
Jak nie wierzysz to pojedź z dołu do góry na wprost zgodnie z tym znakiem – życzę powodzenia w cylnięciu sobie w przecznicę od góry.

Dylek
Poczytaj definicję skrzyżowania i pogłówkuj.

Mirekch
Przyjmując twoje wywody za prawdę możemy powiedzieć że w Polsce dróg nie mamy a mamy same skrzyżowania.
Pytasz o przepisy to racz odpowiedzieć z jakiego przepisu wynika to że ten z dołu ma się w p1. zatrzymać i ustąpić. ( pytałem poprzednio )
Po za tym poczytaj wątek to tam znajdziesz wyjaśnienie czemu w p1 nie musi się zatrzymywać.

Wybacz tabliczek do znaków nie będę Ci rysował znajdź je sam w odpowiednim rozporządzeniu - w tym bardziej szczegółowym.
Się zainteresuj szerzej a nie insynuuj że ktoś pisze bzdury, coś Ci -to znaczy mi - się pomyliło, mam nadzieje ze znasz wzory i takie tam inne i to wszystko pod hasłem rzeczowej dyskusji i pouczeń „mnie atakujesz a nie moje poglądy”.
A jaka to różnica??
Czy Twój pogląd to nie Twój pogląd ????.
kopan

Postprzez dariex » wtorek 06 maja 2008, 22:38

kopan napisał(a):Dariex
Oznakowanie wynika z geometrii a nie geometria z oznakowania.
Jak nie wierzysz to pojedź z dołu do góry na wprost zgodnie z tym znakiem – życzę powodzenia w cylnięciu sobie w przecznicę od góry.

Miej pretensje do tego co znakował to skrzyżowanie,że sie do geometrii nie stosował,puki co jednak-ci co tam jeżdzą mają sie stosowac do znaków,jakkolwiek one z geometrią nie są zgodne- chcesz czy nie.
dariex

Postprzez kopan » wtorek 06 maja 2008, 22:52

No to się stosuj.
Jedź śmiało bez krępacji.
Tylko musisz wpierw wyjechać z podporządkowanej w prawo zawrócić zobaczyć znak A-6 i z powrotem w lewo zawrócić i wtedy zgodnie z oznakowniem (które ciebie nie dotyczy) na wprost jadąc cylnij w przeczniucę z naprzeciwka.
Jak cza to cza.
Powodzenia życzę.
A do znaków cza sie stosować hmmm - ale do swoich - a nie cudzych.
kopan

Postprzez Mirekch » wtorek 06 maja 2008, 23:20

kopan, strasznie mieszasz w tych swoich odpowiedziach. Nie umiesz pisać prościej? Co do tabliczek to nie prosiłem żebyś je rysował. Zajrzyj do Dz U nr 170. Tam są wzory znaków i sygnałów a pod nimi podpisy. Inne nie obowiązują. Wystarczyło żebyś napisał np tabliczka T-6b i byłoby po kłopocie. dlaczego tak strasznie wszystko komplikujesz? Jeżeli ktoś zadał pytanie to zrobił to po aby uzyskać jasną odpowiedź podpartą nr artykułu lub paragrafu. Twoja interpretacja nie oparta na konkretnych przepisach jest-bez obrazy- nic nie warta. Ja w swoich wypowiedziach powołuję się na konkretne zapisy prawne. Czy tak trudno zajrzeć Ci do "kodeksu drogowego" ? I jeszcze jedno - ja nie pouczam tylko proszę o konkretną rzeczową dyskusję. Chyba to nie takie trudne skoro zdecydowana większość to potrafi
instruktor z Poznania
Mirekch

Postprzez dariex » wtorek 06 maja 2008, 23:41

kopan napisał(a):No to się stosuj.
Jedź śmiało bez krępacji.

Zakładam,ze Ty jechałbyś zgodnie z geometrią?
Pewnie też wcześniej "obczajasz" każde skrzyżowanie,którym będziesz jechał i obmierzasz tę osławioną już geometrię?
Czepiasz się byle się czepiać : czepiali się nas,a my was.
Bez konkretów,same wykrzykniki.
Bardzo to przekonujące,doprawdy.
dariex

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze