Dwa pasy w jednym kierunku?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 12 maja 2008, 00:08

I lata mijają, a Kopan wciąż nieugięty i tylko czeka na okazję, coby znów rozpętać burzę na ten temat. :D

Rocko19 --> jesteś stał(r)ym userem tego forum, na liczniku prawie 300 postów, a prawda jest taka, że bez przerwy zadajesz pytania, na które odpowiedź bez trudnu znajdziesz na forum, lub wręcz takie, które zostały już do cna wielokrotnie przewałkowane (jak np. w tym wypadku). Ty chyba ani nie korzystasz z szukajki, ani nie czytasz żadnych innych wątków prócz tych, które zakładasz.
scorpio44

Postprzez waldek » poniedziałek 12 maja 2008, 09:36

dylek napisał(a):Wypowiedzi w stylu, że należy przepis odrzucić bo cośtam - bym nie popierał... Są sytuacje, że dochodzi nam pas włączeniowy po prawej i jakiś czas jedziemy środkiem, bo to możliwie blisko prawej będzie do zrealizowania dopiero jak przepuścimy tych co są na tym włączeniowym.... Kiedy indziej przed nami jedzie wolniej pojazd, więc zmieniamy pas na bardziej lewy by go wyprzedzić bo możliwie blisko prawej jest niemożliwie do poruszania się dalej z prędkością z którą chcemy się poruszać... Ale po wyprzedzeniu wypadałoby wrócić na ten bardziej prawy pas jak nie z szacunku do przepisów to ze zwykłej kultury w stosunku do innych kierowców. Gdyby ten przepis był naprawdę do odrzucenia to zapewne dawno już byłby odrzucony...

czy ja dobrze zrozumiałem..??.."możliwie blisko prawej będzie do zrealizowania dopiero jak przepuścimy tych co są na tym włączeniowym.... " będący na pasie włączeniowym włączają sie do ruchu..więc oni muszą nas przepuścić..nie mamy obowiązku a jedynie dobrą wolę..
przeczytałem projekt zmian w systemie egzaminowania- szkoda , że tak późno o tym pomyślano; ale jedna uwaga: trudno najpierw wsiąść do samochodu a potem sprawdzać poziom płynów ( oleju, hamulcowego....)
waldek

Postprzez rocko19 » poniedziałek 12 maja 2008, 15:42

Szukałem ale nie znalazłem takiego tematu więc założyłem.Jak widac zdanie są podzielne i niewiadomo w końcu czy jazda lewym pasem tak naprawde jest niedozwolona bo żaden przepis nam otym nie mówi.
rocko19

Postprzez qwer0 » poniedziałek 12 maja 2008, 16:14

Szukałem ale nie znalazłem takiego tematu więc założyłem.Jak widac zdanie są podzielne i niewiadomo w końcu czy jazda lewym pasem tak naprawde jest niedozwolona bo żaden przepis nam otym nie mówi.

na obecnie obowiazujacym tescie teoretycznym na kat. B, jest jedno takie pytanko... (zaznaczone sa prawidlowe odpowiedzi)
Obrazek
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez kamiles » poniedziałek 12 maja 2008, 17:38

rocko19 napisał(a):Jak widac zdanie są podzielne i niewiadomo w końcu czy jazda lewym pasem tak naprawde jest niedozwolona bo żaden przepis nam otym nie mówi.

zdania nie są podzielone - wszyscy przepis rozumiemy tak samo, tylko kopan ma z tym problemy...
Swoją drogą jestem ciekawa, jak on szkoli swoich kursantów? Wmawia im, że mają jeździć tym pasem, którym im się podoba (w konsekwencji jego kursanci albo mają problemy ze zdaniem egzaminu, albo od innych dowiadują się, że instruktor nie ma racji i na egzaminie jadą tak, jak mówią inni) czy jednak (wbrew zasadom, którym hołduje) każe im jeździć prawym pasem (o ile nie ma koniecznoćci wjazdu na lewy pas).

P.S. wiem, że zaraz kopan mnie poinformuje, że nie potrafię czytać, ale szczerze mówiąc mam to w nosie
Ostatnio zmieniony poniedziałek 12 maja 2008, 17:46 przez kamiles, łącznie zmieniany 1 raz
kamiles

Postprzez wiesniak » poniedziałek 12 maja 2008, 17:42

rocko19 napisał(a):Szukałem ale nie znalazłem takiego tematu więc założyłem.Jak widac zdanie są podzielne i niewiadomo w końcu czy jazda lewym pasem tak naprawde jest niedozwolona bo żaden przepis nam otym nie mówi.

Bo jazda lewym pasem nie jest niedozwolona, po coś te lewe pasy w końcu budują. Niedozwolona jest tylko jazda lewym pasem, jeśli równie dobrze moglibyśmy jechać prawym.
wiesniak

Postprzez kopan » poniedziałek 12 maja 2008, 20:40

A proszę bardzo jak ktoś łamie przepisy jadąc lewym pasem to proszę konkretnie podać z tabel ile punktów za jazdę lewym pasem i ile mandatu za taką jazdę.
Konkretny przepis a nie widzi mi się.

To co podaje Cman jest z palca wyssane.
Nawet nie patrząc do tabel wiadomo że taki rozrzut nie istnieje.
Od 20 zł do 500 zł.
Życzę powodzenia w znalezieniu konkretnej sankcji za to niby wykroczenie.
kopan

Postprzez kamiles » poniedziałek 12 maja 2008, 21:18

kopan napisał(a):Konkretny przepis a nie widzi mi się.

Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji
Naruszenie obowiązku "jazdy prawostronnej"
kwalifikacja prawna czynu: art.90 lub 97 kw; art.16 ust.1-4 p.r.d.
liczba punktów: 2

Nadal jestem ciekawa, jak szkolisz swoich kursantów w tej kwestii.
kamiles

Postprzez cman » poniedziałek 12 maja 2008, 21:36

kopan napisał(a):To co podaje Cman jest z palca wyssane.
Nawet nie patrząc do tabel wiadomo że taki rozrzut nie istnieje.

Ta, nie istnieje. Czyli np. za wjazd za znak B-1 również nie jest przewidziany żaden mandat? Może nie wiesz, ale istnieje taka ustawa, zwana: kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia - miłej lektury.
cman

Postprzez kopan » poniedziałek 12 maja 2008, 22:12

Dobre 2 punkty za to 16.1 do 4 - ale za co??
Proszę podać ile kasy za naruszenie i czego z tego art. 16.4
Za naruszenie??
Dla ułatwienia podam że 150 zł za jazdę dwoma pasami ruchu.
Za jazdę lewym pasem NIC bo przepisu zabraniającego takiej jazdy nie ma.
Punktów 2 kasy nic ??
No to chyba coś nie tak.
Zasada ruchu prawostronnego - nie zasada ruchu przy prawo krawędziowego - bo taka odmiana ruchu nie istnieje.

Ps. Kamiles na bajki czasu nie mam.

Cman
Konkretny punkt z tego rozporzadzania proszę a nie bajki że cos takiego do poczytania istnieje.
kopan

Postprzez kamiles » wtorek 13 maja 2008, 00:20

Jeszcze jakiś czas temu Ps. był skierowany do jakiegoś "kamilesia" (tak, kopan, zdążyłam przeczytać, zanim przemyslałeś sprawę i zrezygnowałeś z tej "złośliwostki") i mogę tylko powiedzieć jedno, że jeśli tak samo dokładnie czytasz prawo, jak nicki osób, z którymi dyskutujesz, to już nie mam więcej pytań... :wink:
kopan napisał(a):Dobre 2 punkty za to 16.1 do 4 - ale za co??
Proszę podać ile kasy za naruszenie i czego z tego art. 16.4
Za naruszenie??

Powiedziałeś, że nigdzie nie ma zapisu, dotyczącego karania tego punktami - pokazałam, że jest. Gdybyś zajrzał do podanego rozporządzenia, to byś wiedział, że jest to rozporządzenie, które określa sposób punktowania i liczbę punktów, które odpowiadają naruszeniu przepisów ruchu drogowego. Logiczne (hmm... chyba nie dla wszystkich), że nie ma tam kwot mandatów.
W przypływie dobrej woli podam Ci nawet link do rozporządzenia, bo wygląda na to, że nie masz pojęcia, że coś takiego jest i w jakiej formie jest podane
http://www.prawojazdy.com.pl/files/kode ... _karne.swf
kopan napisał(a):Zasada ruchu prawostronnego - nie zasada ruchu przy prawo krawędziowego - bo taka odmiana ruchu nie istnieje.

tak, tak - wiemy, że cały świat się myli, a tylko kopan ma rację :wink:
To może jeszcze powiedz, co zgodnie z Twoją interpretacją ruchu prawostronnego powinno być karane zgodnie z tym punktem. Bardzo jestem ciekawa (choć jestem w stanie sobie wyobrazić, co możesz napisać w odpowiedzi)
kopan napisał(a):na bajki czasu nie mam

jak na razie to Ty te bajki opowiadasz

P.S. Już trzeci raz zadaję to pytanie, ale mam nadzieję, że w końcu odważysz się napisać odpowiedź:
Swoją drogą jestem ciekawa, jak szkolisz swoich kursantów? Wmawiasz im, że mają jeździć tym pasem, którym im się podoba (w konsekwencji Twoi kursanci albo mają problemy ze zdaniem egzaminu, albo od innych dowiadują się, że instruktor nie ma racji i na egzaminie jadą tak, jak mówią inni) czy jednak (wbrew zasadom, którym hołdujesz) każesz im jeździć prawym pasem (o ile nie ma konieczności wjazdu na lewy pas).
kamiles

Postprzez DEXiu » wtorek 13 maja 2008, 10:04

kopan ==> Sprzeczność w przepisach jest wtedy, gdy nie mogą być oba na raz spełnione, a w przypadku jazdy możliwie blisko prawej krawędzi jezdni z wyznaczonymi pasami ruchu takiej sprzeczności NIE MA, gdyż może zajść koniunkcja: jadę po wyznaczonym (jednym) pasie ruchu i możliwie blisko (w sensie: tak blisko, aby nie naruszać obowiązku jazdy po pojedynczym wyznaczonym pasie ruchu) prawej krawędzi jezdni - tzn. skrajnym prawym pasem.
A cytowany przez ciebie przepis o zakazie jazdy dwoma pasami ruchu jednocześnie wcale nie uprawnia do jazdy dowolnym z wyznaczonych pasów, a jedynie nakazuje określony sposób zachowania w przypadku, gdy jazda skrajnym prawym pasem jest niemożliwa (czyli np. podczas wyprzedzania)
DEXiu

Postprzez cman » wtorek 13 maja 2008, 12:43

kopan napisał(a):Cman
Konkretny punkt z tego rozporzadzania proszę a nie bajki że cos takiego do poczytania istnieje.

Art. 96 par. 1.
cman

Postprzez rocko19 » wtorek 13 maja 2008, 14:52

Konwersacja sie tutaj rozwineła.Wiekszosc pisze że jednak jazda lewym pasem jest niedozwolona,KOPAN pisze odwrotnie i stawia na swoim że można jechać do woli lewym pasem bo żaden artykuł nam tego nie zabrania.Ale jednak egzaminator oblewa za jazde lewym pasem mając 2 w jednym kierunku.Także ja teraz jestem pośrodku ale skłaniam się ku temu ze jazda jest lewym pasem jest niedozwolona.Instruktorzy też uczą że mamy jeździć prawym pasem.Ale sami widzicie nie poprzecie tego żadnym przepisem jak KOPAN mówi.To jest od tak że niemozna i tyle.Pozdr
rocko19

Postprzez cman » wtorek 13 maja 2008, 15:59

Chłopie, przeczytaj sobie drugi post od góry tematu, a pierwszy odpowiadający na Twoje pytanie. Jakim żadnym przepisem? A to:

PRD napisał(a):4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

to co? Już naprawdę wyraźniej się chyba nie da.
cman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze