Wypadek - pytanie ważne

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wypadek - pytanie ważne

Postprzez Senty » wtorek 13 maja 2008, 23:29

Dzisiaj przydażył mi się wypadek mianowicie wjechałem w tył samochodu z niewielką prędkością i rozwaliłem jemu tylni zderzak a sobie lewy reflektor i trochu wgnieciony przód. Nie wezwaliśmy policji tylko spisaliśmy na kartce oświadczenie że to moja wina itp.
Chodzi mi o to ze ja ubezpiecznie miałem ważne ale nie na siebie, ponieważ zostało mi z poprzedniego własciela pojazdu. I teraz pytanie czy szkody które wyrządziłem jemu będą zapłacone z tego ubezpiecznia co mam? jak to ma się w tych sprawach?? I czy ja też coś dostane z tego ubezpiecznia?

I jeszcze jedno pytanie mianowicie to ubezpieczenie tamtego gościa mi się kończy i musze kupić nowe ale już na siebie , czy jak to zrobie jak najszybciej to nadal bede mial znizki bezwypadkowe czy nie?
20.12.2007 teoria (+)
placyk (+)
miasto (-) podwójna ciągła
07.02.2008 placyk (+)
miasto (+)
(2008-02-12) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
Senty

Postprzez qwer0 » środa 14 maja 2008, 16:12

I czy ja też coś dostane z tego ubezpiecznia?

jesli nie masz AC, to nic nie dostaniesz, przeciez Twoja wina.

Rozumiem, ze skoro ubezpieczenie na poprzedniego wlasciciela, czyli nie przerejestrowales jeszcze autka?
Jesli tak to poleci z jego, chyba, ze on z umowa polecial do WK, po stepel, wtedy bedzie sie mogl wybronic
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Sławek_18 » środa 14 maja 2008, 16:27

Gościu jest czysty co Ci sprzedał samochód, ma umowe kupna-sprzedaży i nic go nie obchodzi.
Ty masz obowiązek zmiany danych do 30dni.
Będzie zapłacona z tego co masz

MOŻE Ci się udać jak dobrze "zakombinujesz". W ubezpieczalni już "będą wiedzieć co zrobić..."
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Senty » środa 14 maja 2008, 23:15

Zaczy się auto juz dawno przerejestrowywałem na siebie. Natomiast z OC było ważne wiec powiedzieli mi że spokojnie moge na nim jedździć , wiec tak jakby nie było na mnie , czy było??;>. Dane na ubezpieczeniu są poprzedniego właściciela.
20.12.2007 teoria (+)
placyk (+)
miasto (-) podwójna ciągła
07.02.2008 placyk (+)
miasto (+)
(2008-02-12) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
Senty

Postprzez tristan » sobota 17 maja 2008, 20:56

Senty napisał(a):Zaczy się auto juz dawno przerejestrowywałem na siebie. Natomiast z OC było ważne wiec powiedzieli mi że spokojnie moge na nim jedździć ,

Gdzie powiedzieli? Bo wygląda mistrzu, że jeździsz bez OC i że masz teraz przesrane na całej linii. Tamto ubezpieczenie było ważne maks 30 dni, ale nie dłużej niż do przerejestrowania.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Reedsik » sobota 17 maja 2008, 21:03

Gdzie powiedzieli? Bo wygląda mistrzu, że jeździsz bez OC i że masz teraz przesrane na całej linii. Tamto ubezpieczenie było ważne maks 30 dni, ale nie dłużej niż do przerejestrowania

Oczywiście, zę ubezpiecznie poprzedniego właściciela jest ważne jest ważne. Też tak miałami to nie raz, że kupowałam samochód a ubezpiecznie miałam ważne jeszcze na kilka miesięcy. I spokojnie można na nie jeździć.
Reedsik

Postprzez kamel191 » sobota 17 maja 2008, 21:07

Akurat tak sie składa że ubezpieczenie ważne jest tyle ile jest napisane na umowie z ubezpieczalni chyba że zaznaczyłeś w umowie kupna samochodu inaczej (np. 30 dni). Sam się na tym przejechałem i jak głupi kupiłem nowe ubezpieczenie bo myślałem że stare jest ważne tylko 30 dni a mogłem spokojnie na nim jeździć jeszcze dwa miesiące. A powiedział mi o tym konsultant z ubezpieczalni, którego pytałem się w jaki sposób mogę zrezygnować od nich z ubezpieczenia (niestety miałem już opłacone nowe ubezpieczenie) więc chyba wiedział co mówi.

///edit///

Reedsik napisał posta w czasie kiedy ja pisałem swojego :)
kamel191

Postprzez dylek » sobota 17 maja 2008, 21:37

heh.... ktoś powiedział to tak ma być... ;) czasem jest, czasem nie ;) Odsyłam do źródeł - zawsze lepiej samemu się upewnić ;)
Ustawa z dn 22 maja 2003 roku ( Dz. U. z 2003r. Nr 124 poz. 1152 z późn. zm. ) - tam w rozdziale drugim jest wsio ładnie popisane.... ;) Życzę miłej lektury :D:D:D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Powrót do Sytuacje na drodze