Witam
Gdzieś na necie (nie pamiętam gdzie ale chyba nawet w dwóch miejscah) wyczytalem że za przekroczenie dozwolonej prędkości o 100% (jesli dobrze rozumiem chodzi np. o jazde 100 na ograniczeniu do 50) można utracić prawo jazdy. Z kolei przeglądając taryfikator w dziale o prędkości znalazłem tylko "Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o ponad 51 km/h - 400 - 500zł i 10pkt."
Moglby mi to ktos wyjaśnić??
Pozatym słyszalem ze ma sie cos zmienic w sposobie nakladania kary - podobno to policjant ma wyznaczac wysokosc kary, adekwatnie do zaistniałej sytuacji (a nie tak jak obecnie zgodnie z wyznaczonym taryfikatorem)
Podobno od marca miały obowiązywać jakies zmiany w taryfikatorze, również kurs i egzamin miał ulec zmianie.
Wie ktos jak to dokladnie wygląda?? Juz w kilku miejscach(TV,net,prasa, nawet radio) słyszałem sprzeczne opinie na temat obecnych przepisów i zmianach w nich i troche się w tym pogubiłem.
Przede wszystkim chciałbym wiedzieć jak wyglada sytuacja na dzień dzisiejszy? Czy z zapowiadanych zmian juz cos sie zmienilo?