Przepalona żarówka

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Przepalona żarówka

Postprzez Czaja » piątek 23 maja 2008, 18:02

Sytuacja teoretyczna.

Jadę sobie samochodem w dzień, w trakcie jazdy przepala mi się żarówka, ja tego nie mam szans zauważyć. Zatrzymuje mnie policja. I co wtedy? Po pierwsze, czy jest przewidziany za to jakiś mandat. A po drugie czy policja ma prawo mnie dopuścić do ruchu po moim tłumaczeniu w stylu że podjadę do najbliższej stacji, kupię żarówkę i wymienię?
Czaja

Postprzez yogge » piątek 23 maja 2008, 18:07

Po pierwsze: sam nigdy w takiej sytuacji się nie znalazłem, ale znajomemu odpuścili z tym, że:

po drugie: nie pozwolili mu dalej jechać, musiał wymienić.
yogge

Postprzez Cycu » piątek 23 maja 2008, 18:38

Raczej nikt nie będzie pisał mandatu za przepaloną żarówkę. Wystarczy być miłym i skończy się pouczeniem :wink:

Jeśli ktoś nie ma przy sobie żarówki, to w dzień może nawet dostanie pozwolenie na dojazd do najbliższej stacji benzynowej tudzież sklepu motoryzacyjnego :) ale to tylko wyjątkowo
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez Barabasz » piątek 23 maja 2008, 18:41

jesli masz przy sobie zarowke to nic nie zrobia, nalezy tylko wymienic na miejscu
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez scorpio44 » sobota 24 maja 2008, 00:00

A jeżeli nie masz... no to niestety zależy, na kogo trafisz - bo może się niestety skończyć i na zabraniu dowodu.
scorpio44

Postprzez Khay » sobota 24 maja 2008, 07:53

Czyli wniosek stąd taki, że lepiej mieć przy sobie zapasowe żaróweczki...? Celna uwaga dla młodego kierowcy... :)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez tom634 » sobota 24 maja 2008, 10:11

Ja nie miałem żadnych żarówek, był ciemny wieczór, a mimo to puścili mnie z pouczeniem o konieczności wymiany żarówki. Powód? Pozostały 2 tygodnie do terminu przeglądu technicznego.
Barabasz- a jak ktoś nie umie wymienić żarówki?
Mam pytanie do was- używacie sygnałów świetlnych w stosunku do osób kierujących pojazdami z niesprawną 1 żarówką świateł mijania? Ja tak robię, czasami dziękują. Uważam, że powinno tak się robić.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez mihauu » sobota 24 maja 2008, 10:29

tom634 napisał(a):Mam pytanie do was- używacie sygnałów świetlnych w stosunku do osób kierujących pojazdami z niesprawną 1 żarówką świateł mijania? Ja tak robię, czasami dziękują.

Pewnie myślą, że ostrzegasz ich o policji ;-)
mihauu

Postprzez tom634 » sobota 24 maja 2008, 11:49

W mieście policja? :twisted: O policji nie ostrzegam. A poza tym czasami sprawdzają, czy rzeczywiście mają włączone światła, więc myślę, że rozumieją o co mi chodzi.
Weteran dróg
tom634

Postprzez qwer0 » sobota 24 maja 2008, 12:28

Mam pytanie do was- używacie sygnałów świetlnych w stosunku do osób kierujących pojazdami z niesprawną 1 żarówką świateł mijania? Ja tak robię, czasami dziękują. Uważam, że powinno tak się robić.

taaaaaaaaaaaaa... na pewno zrozumie Twoje intencje...
zastanow sie wex, moze byc cala masa innych powodow, dla ktorych moglbys go o tym swiatlami poinformowac, wiec szczerze watpie, zeby zajarzyl, ze chodzi o przepalona zarowke...

to widocznie jest niepelnosprytny.
Co wtedy? Dzownic po pomoc drogowa, albo z buta.
"Jak sie nie ma w glowie, to sie ma w nogach"
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez tom634 » sobota 24 maja 2008, 13:22

qwer0 napisał(a):wiec szczerze watpie, zeby zajarzyl, ze chodzi o przepalona zarowke...

To widocznie jest niepełnosprytny.
qwer0 napisał(a):

Nie wiem, czy wiesz, ale są samochody, w których do wymiany żarówki jest potrzebny zestaw narzędzi.
Weteran dróg
tom634

Postprzez przemq14 » sobota 24 maja 2008, 16:53

Pierwsze co bym pomyślał widząc mrugający samochód z naprzeciwka:
Policja - światła - prędkość - pasy - patrzeć czy ktoś jeszcze mruga

Z reguły ludzie mrugają w trzech przypadkach: jazda na długich, stoi policja lub inne niż policja niebezpieczeństwo.
przemq14

Postprzez dariex » sobota 24 maja 2008, 17:08

W mieście bardzo często "mrugnięcie" zwykle sygnalizuje,ze jedziesz bez świateł, i spotykam się z tym często,zdarza się jednak,że kierowcy nie czają o co chodzi ;)
Podobnie jak nie czają,po co kto mruga w mieście jak np.kogoś się wpuszcza na skrzyżowaniu.
dariex

Postprzez Barabasz » sobota 24 maja 2008, 21:53

tom634 napisał(a):
qwer0 napisał(a):

Nie wiem, czy wiesz, ale są samochody, w których do wymiany żarówki jest potrzebny zestaw narzędzi.

jak nie umie wymienic
(nie ma zestawu [kilku] narzedzi)
to jesli trafi na upierdliwego policjanta to ma pHa

podoba mi sie ta rada z serwisem :D

a jak nie wozi w aucie zapasowych zarowek to juz raczej nie pH tylko brak wyobrazni
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez qwer0 » niedziela 25 maja 2008, 13:12

zestaw??
Wow, no z czyms takim sie nie spotkalem...
Co najwyzej jeden kluczyk, ewentualnie srubokret, ale zeby od razu caly zestaw?? No, no... Faktycznie, o takim wehikule nie wiedzialem...
No i oczywiscie dalej przystaje przy swoim - "jak nie masz w glowie, to masz w nogach" ;)
Co kogo obchodzi, ze nie umiesz wymienic zarowki?? Dla takich wlasnie ludzi istnieje cos takiego jak pomoc drogowa.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze