Parking obiekt przydrozny???

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Pinhead » poniedziałek 14 kwietnia 2008, 00:12

Tfu... D-18 miało być :dumb: Już poprawiłem.
Pinhead

Postprzez rocko19 » poniedziałek 14 kwietnia 2008, 12:51

Czyli podsumowując wyjeżdzając z parkingu jestesmy włanczającymi się do ruchu bo parking to obiekt przydrożny.Ale w praktyce tak jak na rysunku jest inaczej kierowcy któzy wyjezdzaja z tego parkingu jak jada w prawo to itak jadą pierwsi przed tymi z naprzeciwka skrecajacego w lewo.Czyli nie wszyscy znaja przepisy:)
rocko19

A-7

Postprzez kos » wtorek 15 kwietnia 2008, 12:55

scorpio44 napisał(a): Kos, czyli z tego by wynikało, że przykładowo jeżeli przy wyjeździe ze strefy zamieszkania prócz znaku D-41 stoi A-7, to ten A-7 sprawia, że mimo wyjazdu ze strefy nie jesteśmy już włączającymi się do ruchu i jadąc prosto, mamy pierwszeństwo przed skręcającym z przeciwka (ze "zwykłej" podporządkowanej) w lewo? Coś tu nie klapuje.

Jest problem gdy przy jasno określonych sytuacjach włączania się do ruchu zarządzający drogą stawia znak A-7(ustąp pierwszeństwa).
Uważam,że w takiej sytuacji następuje zmiana sytuacji włączania się do ruchu na wyjazd z drogi podporządkowanej.

Ma to też praktyczne uzasadnienie gdyż nigdy przecież nie wiemy, czy przez obiekt przydrożny, parking, strefę zamieszkania,drogę wewnętrzną nie przechodzi droga nie będąca dojazdem do tego obiektu.
Kierowca nie będzie miał nigdy możliwości badania tych stanów - będzie musiał zastosować się do istniejących znaków drogowych dotyczących pierwszeństwa przejazdu.

"5. Znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Znak A-7
znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony."
:wink:
kos

Postprzez rocko19 » poniedziałek 26 maja 2008, 16:15

Witam powracam do tego tematu bo jest on jeszcze niedokonca rozwiązany.Gdyby załóżmy doszlo do kolizji 2 pojazdow gdzei jeden wyjezdza z parkingu i skreca w prawo a drugi z podporządkowanej i skreca w lewo?Ten co wyjezdza z parkingu pojechał pierwszy i kolizja.Kto by wine poniósł? Piszecie że parking jest obiektem przydroznym i jestesmy włanczającymi sie do ruchu ale umnie pod blokiem nikt sie do tego nie stosuje więc prosze o wypowiedz fachwoców bo ja sam czasami juz niewiem czy jechac czy nie.Pozdrawiam
rocko19

Postprzez bruno666 » poniedziałek 26 maja 2008, 21:09

Pinhead napisał(a):Diabeł tkwi w szczegółach czyli gdzie konkretnie ten znak D-18 jest ustawiony. Jeśli bezpośrednio przy jezdni na którą wyjeżdzamy zza znaku to oczywiste jest że włączamy się do ruchu (dopiero teraz to wiadomo z rysunku). Jeśli jednak znak D18 był by kawałek dalej od skrzyżowania i droga twarda będąca dojazdem do niego miała by conajmniej 20m to zamiast właczania się do ruchu był by to wyjazd z drogi podporządkowanej.

Nie sądzę... Parking pozostałby parkingiem, a ta droga dojazdem do niego.

Art. 17. 1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się nie wynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:
1) na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub DOJAZDU DO TAKIEGO OBIEKTU, z drogi nie będącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania,
...
bruno666

Postprzez rocko19 » wtorek 27 maja 2008, 11:28

Bruno Artykuł ten ja dobrze znam wiec przytaczac mnie go nie musisz.Zadałem pytanie a nikt nie potrafi tego wyjasnić:/
rocko19

Postprzez bruno666 » wtorek 27 maja 2008, 13:11

Przytoczyłem go Pinheadowi. :)
...
bruno666

Postprzez scorpio44 » wtorek 27 maja 2008, 13:17

Rocko19 --> jak dla mnie, to w tym wątku jest wyczerpująca odpowiedź na Twoje pytanie...
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze