Światła przed przejazdem, z czego to wynika?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Światła przed przejazdem, z czego to wynika?

Postprzez tristan » niedziela 25 maja 2008, 21:56

Witam,

na testach jest takie zadanie (Z336), gdzie przed przejazdem stoją 2 auta i środkowe tylko może zgasić światła.

a) Trochę to nielogiczne, bo ten przed rogatkami nie ma powodu oślepiać gości z przeciwka, no nie?

b) z jakiego przepisu to wynika?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez dylek » niedziela 25 maja 2008, 22:08

Art. 51. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza:
(...)
7. Przepisy ust. 1-5 stosuje się odpowiednio podczas zatrzymania pojazdu, wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego. Jeżeli zatrzymanie trwa ponad 1 minutę, dopuszcza się wyłączenie świateł zewnętrznych pojazdu, o ile na tym samym pasie ruchu, przed tym pojazdem i za nim, stoją inne pojazdy.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez tristan » niedziela 25 maja 2008, 23:22

No tak, zmęczenie materiału... Siedzę ostatnio za dużo w tych paragrafach. Dzięki.
tristan

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 26 maja 2008, 09:35

I nie powstrzymam się przed napisaniem po raz kolejny o pewnej rzeczy w tym temacie, o której już pisałem nie raz :) Zwykle po zmierzchu wszyscy stojący przed przejazdem przełączają światła na pozycyjne. Ale od strony przepisów wygląda to tak, że pierwszy i ostatni muszą mieć mijania, ci w środku mogą powyłączać całkowicie, natomiast pozycyjnych nie ma prawa mieć nikt (bo to zatrzymanie wynikające z warunków).
scorpio44

Postprzez bruno666 » poniedziałek 26 maja 2008, 14:30

scorpio44 napisał(a):Ale od strony przepisów wygląda to tak, że pierwszy i ostatni muszą mieć mijania, ci w środku mogą powyłączać całkowicie, natomiast pozycyjnych nie ma prawa mieć nikt (bo to zatrzymanie wynikające z warunków).

A w praktyce wg mnie lepiej przełączyć na pozycyjne niż wyłączać całkowicie albo po prostu zostawić światła mijania. Podczas np. ciemnej nocy kilkanaście aut z wygaszonymi zupełnie światłami to niezbyt ciekawie wygląda.
bruno666

Postprzez tristan » poniedziałek 26 maja 2008, 14:59

Lepiej wyłączyć niż oślepiać... Kiedyś miałem tak w korku... Jadę sobie noga za nogą, chyba z godzinę, bo to korek na Cudownej Drodze Kajowej 1, na której się osiąga prędkość średnią 30km/h. A ten przede mną cały czas na stopie. I tym stopem po oczach daje. Zwracam mu uwagę, to włączył złośliwie przeciwmgłowe. Olałem gościa i zrobiłem przerwę długaśną i tyle. Ale na przejeździe nie ma jak. Stoisz potem za takim co cały czas stopem po oczach daje i masz dość.
tristan

Postprzez kwito » poniedziałek 26 maja 2008, 16:39

to co poruszyłeś to już inna kwestia, ogólnie w codziennej jeździe zauważyłem, że znakomita większość kierowców bez względu czy droga jest prosta czy pochyła i tak stoi zawsze na hamulcu, widocznie ciężko im zdjąć nogę z hamulca i sprawdzić czy auto się stacza, w końcu to taki wysiłek...
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez bruno666 » poniedziałek 26 maja 2008, 20:49

Nie po to ludzie maja automaty, żeby co chwilę wachlować dźwignią.
bruno666

Postprzez TOMASZEK » poniedziałek 26 maja 2008, 21:17

chłopaki nie wiem czy zauwazyliscie ze stojac przed przejazdem czy skrzyzowaniem ponad 1 min. w warunkach zmniejszonej przejrzystosci powietrza swiateł wogole nie wolno nam wylaczyc nawet jak stoimy w srodku :) korzystamy z tych co jedziemy
TOMASZEK

Postprzez cman » poniedziałek 26 maja 2008, 22:08

tristan napisał(a):Stoisz potem za takim co cały czas stopem po oczach daje i masz dość.

http://www.visionexpress.pl/oferta/gabi ... listyczny/
cman

Powrót do Sytuacje na drodze