""omijanie na 3-go""

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

""omijanie na 3-go""

Postprzez mtek » czwartek 12 czerwca 2008, 20:36

Witam!
Droga 2 kierunkowa, linia przerywana namalowana na środku(dzieli jezdnie na 2 pasy(może 4 niewyznaczone) o szerokości dwóch samochodów każdy)
Czy można omijać pojazdy zaparkowane po prawej stronie przekraczając/nieprzekraczając osi jezdni?

Obrazek
czerwony tak, zielony nie??
mtek

Postprzez cman » czwartek 12 czerwca 2008, 20:43

Jeżeli przekroczenie linii przerywanej nie zmusza pojazdu jadącego z przeciwka do zmiany toru jazdy, nie widzę przeszkód.
cman

Postprzez mtek » czwartek 12 czerwca 2008, 21:36

zielony też może??
mtek

Postprzez dem0n » czwartek 12 czerwca 2008, 21:39

może
Prawo jazdy kategorii B
dem0n

Postprzez scorpio44 » czwartek 12 czerwca 2008, 22:16

mtek napisał(a):zielony też może??

To zależy, czy:
cman napisał(a):przekroczenie linii przerywanej nie zmusza pojazdu jadącego z przeciwka do zmiany toru jazdy

;)

Z rysunku się tego nie odczyta, bo to zależy od wielu czynników i konkretnej sytuacji.
scorpio44

Postprzez mtek » czwartek 12 czerwca 2008, 22:55

mtek

Postprzez scorpio44 » piątek 13 czerwca 2008, 13:32

No więc widać tu wyraźnie, że jest wszystko OK i bez problemu można omijać. A co liczby pasów - moim zdaniem jest tu po jednym pasie dla każdego kierunku, bo nie ma miejsca na swobodny ruch dwóch rzędów pojazdów w jednym kierunku - a zatem te omijające samochody jadą cały czas tym samym pasem.
scorpio44

Postprzez mtek » piątek 13 czerwca 2008, 15:42

No ale mnie na egzaminie oblał w tym miejscu, zahamował wcześniej(jak dojeżdżałem do samochodów), powiedział, że nie można omijać na trzeciego, jak powiedziałem, że bym sie zmieścił, to gość na to, że już byłem na linii.
mtek

Postprzez Ad_aM » piątek 13 czerwca 2008, 16:37

Hmm.. jak dla mnie "na trzeciego" znaczy zupełnie coś innego :wink: Raczej chodziło o to, że nie wiedziałeś co znajduje się przed tobą, a mimo to pojechałeś za kimś :wink:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez And1@ » piątek 13 czerwca 2008, 17:52

Co to znaczy omijanie na trzeciego :roll:
To tak jakbyś wyprzedzał pojazd, który w tym samym momencie omijał??

A oblał Cię pewnie za to że ktoś zaczął omijac przed Tobą, a Ty nie upewniłeś się zbytnio przed tym manewrem.
Albo jak mówisz że egzaminator mówił że :) byłeś na linii to za bardzo wyjechałeś na przeciwny pas.

Ja tak to widzę :roll:
And1@

Postprzez bruno666 » piątek 13 czerwca 2008, 18:19

jak dla mnie "na trzeciego" znaczy zupełnie coś innego. Raczej chodziło o to, że nie wiedziałeś co znajduje się przed tobą, a mimo to pojechałeś za kimś

To tak jakbyś wyprzedzał pojazd, który w tym samym momencie omijał??

To nie ma znaczenia jak. Wszystko zależy od szerokości jezdni czy też ilości pasów ruchu oraz od definicji ustąpienia pierwszeństwa komu należy.

Np. nie mogę wyprzedzać pojazdu, który wyprzedza inny pojazd? W sytuacji kiedy każdy jedzie innym pasem ruchu na drodze o 3 lub więcej pasów w jednym kierunku? :P
...
bruno666

Postprzez mtek » piątek 13 czerwca 2008, 21:27

And1@ napisał(a):Co to znaczy omijanie na trzeciego

Sam chciałbym wiedzieć, ale tak napisał na karteczce. Chodziło o to, że ten zaparkowany to 1, ja 2, a jadący z naprzeciwka to 3. Gdybym sie tam zatrzymał, to każdy normalny kierowca by powiedział, że blokuje ruch, przedemną nic nie jechało, coś jechało z naprzeciwka, ale ten z naprzeciwka nie musiałby zmieniać kierunku jazdy, o ile wogóle przekroczyłem oś jezdni. Jak powiedziałem, że bym się zmieścił, to gość na to, że byłem już na linii.
mtek

Postprzez BOReK » sobota 14 czerwca 2008, 11:32

To się zgłoś do WORDu, masz chyba tydzień na odwołanie. W razie pozytywnego rozpatrzenia skargi, o ile się nie mylę, masz powtórkę egzaminu za darmo. Czy wjechałeś na linię czy nie to powinno dać się wywnioskować z filmu. Przez taką jazdę, jakby chciał egzaminator w tej sytuacji, to połowa dróg by się poblokowała...

I spoko, mnie raz też egzaminator oblał za "nieumiejętność obsługiwania pojazdu i jazdę środkiem jezdni". Już wyjaśniam: raz mi zwrócił uwagę, że wciąż trzymam sprzęgło, podczas gdy to jego pedał po prostu nie odbijał do końca, raz musiałem mocować się z wrzuceniem trójki i jeździłem dalej niż jakieś pół metra od krawężnika po dziurawych ulicach pełnych studzienek.
BOReK

Postprzez And1@ » sobota 14 czerwca 2008, 18:11

mtek napisał(a):
And1@ napisał(a):Co to znaczy omijanie na trzeciego

Sam chciałbym wiedzieć, ale tak napisał na karteczce. Chodziło o to, że ten zaparkowany to 1, ja 2, a jadący z naprzeciwka to 3. Gdybym sie tam zatrzymał, to każdy normalny kierowca by powiedział, że blokuje ruch, przedemną nic nie jechało, coś jechało z naprzeciwka, ale ten z naprzeciwka nie musiałby zmieniać kierunku jazdy, o ile wogóle przekroczyłem oś jezdni. Jak powiedziałem, że bym się zmieścił, to gość na to, że byłem już na linii.

Wiele takich sytuacji jest na egzaminie i oczywiście że w normalnej sytuacji byś przejechał i nawet się nie zająknął.
Niestety takie miejsca są idealne dla egzaminatorów, bo ciężko udowodnic ich nadużycie. Tak jak np. wymuszenie vel nieustąpienie
And1@

Powrót do Sytuacje na drodze