czy w waszych autach można wrzucić 1 w czasie jazdy?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez kwito » czwartek 26 czerwca 2008, 23:45

pierwotnie chodziło o wrzucanie jedynki jeszcze przed zatrzymaniem w trakcie redukowania do coraz niższych biegów, a jak zwykle dyskusja poszła swoim torem...
jeśli korek wlecze się bardzo powoli to jest akurat dla mnie dość oczywiste, że jeśli na dwójce bez gazu jadę zbyt szybko, to zamiast przyhamowywać czy deptać sprzęgło, zwolnię, wrzucę 1 i toczę się na 1 bez gazu, ale to nie o jazdę w korku, czy samą jazdę na jedynce tu chodziło, tylko o redukcje do 1...
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez Xsystoff » piątek 27 czerwca 2008, 09:36

qwer0 napisał(a):Tym bardziej ze podczas tego jak sam jezdze, nie widze potrzeby wbijania 2.

Tak samo jak pewnie nie widzisz potrzeby hamowania lewa noga czy przejezdzania zakretu jednoczesnie hamujac i dodajac gazu. Nie kazdy musi sie interesowac czyms wiecej jak standardowa jazda :roll:

Mysle, ze nie do konca rozumiesz z tym redukowaniem. Dojezdzam do ronda, hamuje do ~20 km/h, widze ze akurat mam ladna luke zeby wjechac, wbijam drugi bieg i mam w tej chwili cale 1200obr/min i zerowe przyspieszenie. Mozna tez przy tych 20 km/h wbic jedynke i miec juz jakies sensowne obroty zeby przyspieszyc nie wymuszajac pierwszenstwa. Wiem, ze w dieslach praktycznie jest to nie mozliwe bez akrobacji z gazem, podobnie jak w wiekszosci samochodow z jedynka do 40-50km/h, ale przy dlugim pierwszym biegu staje sie to normalny, uzyteczny bieg. W dieslu ktorym jezdzilem dwojka byla do 70 km/h, w obecnej benzynie ktora jezdze, jedynka jest do 65 km/h. Teraz juz rozumiesz czemu jej uzywam nie tylko do ruszania ? :)
Xsystoff

Postprzez qwer0 » piątek 27 czerwca 2008, 12:14

w moim autku jadac 20km/h i wbiciu jedynki mimo wysokich obrotow autko jest spowalniane... Ma moc, ale jest spowalniane... Co z tego, ze moge sie rozhustac na jedynce do tam nie wiem 50 czy ilus km/h, jak przy wbiciu jej nawet przy mniejszej predkosci przyspieszenia nie uzyskuje. Za to 2ka sobie radzi, moze nie ma od razu kopa, ale nie ma z tym problemow. Moze nieslusznie sugeruje sie tutaj akurat zachowaniem swojego autka, ale mimo wszystko, nie widze sensu redukcji do 1 biegu. Na jazdach L'ka tez ode mnie nikt tego nie wymagal. Normalnym bylo redukcja z 4->3; 3->2; ale juz na 2ce dojezdzajac dokonuje zatrzymania, na dwojeczce mozna sie powolutku toczyc.
Tak samo jak pewnie nie widzisz potrzeby hamowania lewa noga czy przejezdzania zakretu jednoczesnie hamujac i dodajac gazu.

wybacz, ale co to ma do tematu??:|
I zebys sie zdziwil - tak widze, ale ulica to nie formula 1, noge z gazu zdjac wystarczy.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez cman » piątek 27 czerwca 2008, 14:43

A wiesz jak się zbiera 5-cio litrowy silnik V12 z niskich obrotów? A wiesz do jakich obrotów jest kręcony w trybie sportowym automatycznej skrzyni biegów? A wiesz po co?

qwer0 napisał(a):w moim autku jadac 20km/h i wbiciu jedynki mimo wysokich obrotow autko jest spowalniane... Ma moc, ale jest spowalniane...

Jak już nabierzesz trochę doświadczenia w jeździe, to wtedy będziesz potrafił prawidłowo wykonać redukcję biegu i Twoje autko nie będzie spowalniane.
cman

Postprzez bruno666 » piątek 27 czerwca 2008, 14:47

czy w waszych autach można wrzucić 1 w czasie jazdy?

Jasne, w moim można wrzucić nawet wsteczny podczas jazdy.
...
bruno666

Postprzez scorpio44 » wtorek 01 lipca 2008, 14:19

Ciekawe, że w całym tym wątku ani razu nie padł bardzo, bardzo często podawany argument (za tym, że nie wolno wrzucać 1 podczas jazdy), że rzekomo szkodzi to skrzyni biegów. :)
scorpio44

Postprzez DEXiu » wtorek 01 lipca 2008, 17:44

A wiecie, że wrzucanie jedynki w czasie jazdy szkodzi skrzyni biegów :mrgreen:
DEXiu

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne