łatwe pytanko dotyczące świateł drogowych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

łatwe pytanko dotyczące świateł drogowych

Postprzez Bendix » środa 25 czerwca 2008, 00:12

http://img103.imageshack.us/my.php?image=prawkozm7.jpg
czy to pytanie jest zaznaczone poprawnie?
bo wydaje mi się że w innych testach jest że można używac tylko świateł mijania :roll:
Bendix

Postprzez dariex » środa 25 czerwca 2008, 00:22

jest poprawne
być może w innym pytaniu masz np.zapalone latarnie przydrożne lub znaki drogowe,wskazujące,że wjeżdzasz na teren zabudowany.
dariex

Postprzez bruno666 » środa 25 czerwca 2008, 08:22

Są rzeczywiście dwa pytania, gdzie w jednym można użyć drogowych, a w drugim nie. I nie chodzi bynajmniej o pytanie z latarniami.

Obrazek
...
bruno666

Postprzez qwer0 » środa 25 czerwca 2008, 14:11

lub znaki drogowe,wskazujące,że wjeżdzasz na teren zabudowany.

a co to ma do rzeczy??
Swiatel drogowych mozna uzywac na wszystkich nieoswietlonych drogach, niezaleznie od tego czy jest to teren zabudowany czy nie
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Brunet » niedziela 29 czerwca 2008, 20:41

Nie wiem o jakie pytania chodzi ale na podstawie przykładowego zalecam dokładnie czytać pytania i odpowiedzi.
Chodzi szczególnie o to czy w pytaniu jest zwrot może używać czy też powinien
Brunet

Postprzez m1s13k » wtorek 08 lipca 2008, 23:02

Nie wiem o jakie pytania chodzi ale na podstawie przykładowego zalecam dokładnie czytać pytania i odpowiedzi.
Chodzi szczególnie o to czy w pytaniu jest zwrot może używać czy też powinien

Dokladnie.
"Powinien" nalezy rozumiec jako "musi".
"Moze" jako "wolno mu" ale nie musi.

"Moze tylko ...." == "powinien"

Poczatkowo "powinien" sprawialo mi trudnosci w testach ["czemu nie uzyja musi???"] ale na szczescie w testach trzymaja sie tych dwoch opcji, i ich znaczen nie zmieniaja
m1s13k

Postprzez bruno666 » środa 09 lipca 2008, 07:36

Chodzi o coś innego. Zobaczcie na te dwa pytania. W obu pojazdy są ustawione identycznie względem siebie, inna jest tylko perspektywa "zdjęcia".
I w pierwszym i drugim pytaniu pojazd wyprzedzający jest jeszcze nieco z tyłu wyprzedzanego.
...
bruno666

Postprzez Hania » środa 09 lipca 2008, 07:42

W pierwszym przypadku chodzi o pojazd widoczny na zdjęciu i pytanie o to jakich ma używać świateł, natomiast w drugim przypadku chodzi o pojazd wyprzedzający.
Hania

Postprzez bruno666 » środa 09 lipca 2008, 10:24

No chyba, że tak, choć ja bym to interpretował inaczej. Sytuacja jest przedstawiona beznadziejnie.
To zdjęcie wg mnie przedstawia widok z miejsca kierowcy pojazdu wyprzedzającego.
Jeśli rzeczywiście chodzi o pojazd widoczny na zdjęciu to brawa dla fotografa, dobrze, że przynajmniej kawałek tego pojazdu zmieścił się w kadrze. :?
...
bruno666

Postprzez Brunet » czwartek 10 lipca 2008, 20:58

Dobra
To jeśli chodzi o pytanie zadane na samym początku to oczywiście zaznaczone są prawidłowe odpowiedzi.
Nie ma obowiązku używania świateł drogowych. Świateł drogowych możemy używać tylko w określonych sytuacjach.
Natomiast w przedstawionej na zdjęciu sytuacji powinniśmy włączyć światła mijania.

Odpowiedź na drugie pytanie:
Światła drogowe będziemy mogli włączyć najprędzej kiedy zrównamy się z pojazdem wyprzedzanym, bo wtedy nie dojdzie już do oślepienia tego drugiego.

Zdjęcia i rysunki w testach są różne. Niektóre z nich to fotomontaż. Należy niektóre traktować tylko jako przykład, a nie jako podpowiedź, bo można dojść do błędnych wniosków.
Korzystajcie tylko ze swojej wiedzy. Uczcie się przepisów z podręcznika, a nie z testów.

Powodzenia
Brunet

Postprzez Hania » poniedziałek 14 lipca 2008, 08:08

Brunet

To są pytania występujące w testach. Oczywiście nie kwestionuję źródła wiedzy, ale przecież egzamin teoretyczny również należy zdać, więc wiąże się to z umiejętnością udzielania odpowiedzi na pytania testowe. Zdjęcie pierwsze - przecież może używać zarówno świateł drogowych jak i mijania. No chyba nie ma przepisu, który by tego zabraniał (mówimy oczywiście tylko o sytuacji na zdjęciu).
Hania

Postprzez scorpio44 » środa 16 lipca 2008, 18:21

Brunet napisał(a):Dobra
To jeśli chodzi o pytanie zadane na samym początku to oczywiście zaznaczone są prawidłowe odpowiedzi.
Nie ma obowiązku używania świateł drogowych. Świateł drogowych możemy używać tylko w określonych sytuacjach.
Natomiast w przedstawionej na zdjęciu sytuacji powinniśmy włączyć światła mijania.

Przecież to zdjęcie odzwierciedla właśnie tę sytuację, o której wcześniej napisałeś, że są zaznaczone poprawne odpowiedzi... Co miałeś więc na myśli w zdaniu, które pogrubiłem? Może czegoś nie zajarzyłem.
scorpio44

Postprzez tristan » czwartek 17 lipca 2008, 09:40

m1s13k napisał(a):Poczatkowo "powinien" sprawialo mi trudnosci w testach ["czemu nie uzyja musi???"]

Bo ,,musi'' znaczy nieco co innego.

powinien, powinna, powinno
1. «jest pożądane, konieczne, żeby ktoś coś zrobił

musieć
1. «być zmuszonym do czegoś, nie mieć wyboru»
2. «uznawać coś za potrzebne, uważać coś za swój obowiązek»
3. «koniecznie chcieć»

Musienie zmusza bardziej fizycznie lub bardziej wewnętrznie, a powinność wynika z zarządzeń prawa. Możesz tego nie chcieć wewnętrznie, a i możesz tego nie dotrzymać fizycznie. W przypadku musienia na 100% dotrzymasz, bo albo sam chcesz albo nie masz fizycznie innej możliwości.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez ivytomek » czwartek 17 lipca 2008, 23:30

tristan napisał(a):
m1s13k napisał(a):Poczatkowo "powinien" sprawialo mi trudnosci w testach ["czemu nie uzyja musi???"]

Bo ,,musi'' znaczy nieco co innego.

powinien, powinna, powinno
1. «jest pożądane, konieczne, żeby ktoś coś zrobił

musieć
1. «być zmuszonym do czegoś, nie mieć wyboru»
2. «uznawać coś za potrzebne, uważać coś za swój obowiązek»
3. «koniecznie chcieć»

Musienie zmusza bardziej fizycznie lub bardziej wewnętrznie, a powinność wynika z zarządzeń prawa. Możesz tego nie chcieć wewnętrznie, a i możesz tego nie dotrzymać fizycznie. W przypadku musienia na 100% dotrzymasz, bo albo sam chcesz albo nie masz fizycznie innej możliwości.

Sądzę, że autorzy pytań nie oczekiwali tak zaawansowanej analizy użytych sformułowań.
ivytomek

Postprzez scorpio44 » piątek 18 lipca 2008, 00:33

Dokładnie. :D Tristan tylko niepotrzebnie namącił, bo już dawno stwierdziliśmy, że słowo "powinien" trzeba tu rozumieć właśnie jako "musi". I wtedy problemu nie ma.
scorpio44

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze