A tą historię niech sobie kazdy przeczyta!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez tristan » czwartek 31 lipca 2008, 11:54

A skąd instruktorzy mają znać te techniki? Sami się uczyliśmy w latach dawnych i od takich samych jak my. Skoro więc nie prowadzi się dokształtów, to co pozostaje?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez lled3 » czwartek 31 lipca 2008, 13:15

tristan napisał(a):A skąd instruktorzy mają znać te techniki? Sami się uczyliśmy w latach dawnych i od takich samych jak my. Skoro więc nie prowadzi się dokształtów, to co pozostaje?

doksztalacac sie nalezy we wlasnym zakresie :)
Obrazek
lled3

Postprzez phot » czwartek 31 lipca 2008, 19:30

Rozumiem ze watpi pani w moje mozliwosci jak przeczytalem wyzej:) Nie zna mnie tu nikt osobiscie wiec napisze tylko szybko czym sa one poparte:

kategorie: B,C ; kurs instruktora nauki jazdy ; kurs bezpiecznej jazdy (w tym jazdy na trolejach) oraz kurs szybkiej jazdy ;)

Nie o to chodzi zebym sie tu chwalil albo wymadrzal i nie kazdy musi byc pasjonatem motoryzacji ale te wszystkie moje badziewka byly by niczym wobec znajomosci przepisow... To nie sa trudne rzeczy w technice - poczynajac od dwoch rak na kierownicy:)

Krazy obiegowa opinia ze na luzie auto mniej pali - tak bylo kiedys nowoczesne silniki pala mniej na biegu!

Po co sie jezdzi na biegu caly czas? Sprawa wyglada tak:
W momencie kiedy mamy auto na biegu naped caly czas przekazywany jest na kola z silnika i mamy nad autem panowanie w momencie jak wcisniemy sprzeglo naped jest odlaczany i w sumie abs nas tylko ratuje jak cos.... Czym rozni sie na biegu od na luzie przy 20km/h? Latwo sie przekonac w zimie jak sie wpadnie w poslizg na tym luzie - a jak sie tak przyzwyczaicie latem to juz Wam tak zostanie:)

Ja nie pisze tego po to zeby komus cos tu udowadniac bo nie musze sie w internecie dowartosciowywac!!! I tak nikt mnie tu nie zna:D Proboje tylko troszke pomoc:) Mam nadzieje ze nikt sie tu na mnie nie obraza za to co pisze -> nie jestem zlosliwy bo i po co:)
Pozdrawiam
phot

Postprzez lled3 » czwartek 31 lipca 2008, 19:35

zaraz zaraz.

Gdzie ja cokolwiek mówiłem o Twoich umiejętnościach :) ? - nie wiem ...

gdzie ja napisałem że należy jeździć na luzie :twisted:
Obrazek
lled3

Postprzez phot » czwartek 31 lipca 2008, 19:39

Chodzilo mi o komentarz z poprzedniej strony nie Twoj:) Pozdrawiam!
phot

Postprzez lled3 » czwartek 31 lipca 2008, 19:53

pozniej zatrzymuje sie taki na bezkolizyjnym na srodku skrzyzowania bo ma leki...

sam mam lęki jak poczytałem na naszym forum posty toma9 który umiłował sobie przejazd na czerwonym :)
Obrazek
lled3

Postprzez tom9 » piątek 01 sierpnia 2008, 19:06

lled3 napisał(a):sam mam lęki jak poczytałem na naszym forum posty toma9 który umiłował sobie przejazd na czerwonym :)

daj spokoj bo nie mam sily tlumaczyc po raz enty.
dziennie widze parenascie samochodow przejezdzajacym na czerownym i kazdy z nich zyje. trzeba wiedziec gdzie mozna a gdzie nie. ja najczesciej wykorzystuje koncowke pomaranczowego.
mialo byc ktortko a znow sie rozpisalem.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez krzychw » piątek 01 sierpnia 2008, 20:45

No cóż widziałem takiego szybkiego loopeza jak sie wbijał w autobus zawsze jest ten 101 raz to tyle
krzychw

Postprzez krzychw » sobota 02 sierpnia 2008, 22:29

i jeszcze jeden do poduszki ale mysle ze warto

http://www.polityka.pl/archive/do/regis ... id=3358360
krzychw

Postprzez krzychw » niedziela 03 sierpnia 2008, 10:18

[quote="cman"][quote="krzychw"]...tu prosilbym o opinie instruktora badz egzaminatora jesli zaglądaja w ten zakątek.[/quote]
Opinie na temat czego konkretnie?[/quote]

No na przyklad ten wymóg zaglądania pod maskę?
Jak w Europie jestem zmuszony podniesć maskę samochodu to wzbudza to sensacje nierzadko. Tu ludzie tego nie robią nawet z żarowką walą do warsztatu. A płyn panie na przykład, widziałem proszą obsługę stacji o pomoc.

Auta osiągnęły już taki poziom techniczny ze grzebanie w nich ludzi którzy nie mają o tym pojęcia jest niebezpieczne.
To niestety dotyczy również polskich serwisów.
krzychw

Postprzez cman » niedziela 03 sierpnia 2008, 10:30

Ale przecież nikt nie wymaga przeprowadzania diagnostyki silnika, czy wymiany paska rozrządu. Jak ktoś ma dużo forsy, to niech sobie jeździ z każdą pierdołą do serwisu, jego sprawa - w końcu mechanicy też muszą z czegoś żyć.
Wymagane są naprawdę podstawy, zobaczyć czy jest płyn do spryskiwaczy, w razie czego dolać, wyciągnąć miarkę i zobaczyć ile jest oleju, w razie czego dolać - no czy to w dzisiejszych nawet samochodach jest aż takie skomplikowane?
cman

Postprzez krzychw » niedziela 03 sierpnia 2008, 12:31

Ja tylko nieśmiało chciałem powiedzieć ze takie sprawy zwykle sygnalizuje system kontrolek samochodu i nie trzeba nigdzie grzebać żeby się dowiedzieć czy nie brakuje oleju, plynu hamulcowego czy nawet plynu do spryskiwaczy. Ciekawe swoją drogą czy z tych dobrodziejstw adepci jazdy umieją korzystać? No coz dązymy ponoć do Europy. Tu miejscem gdzie sie grzebie w aucie jest warsztat samochodowy. A my ciągle promujemy grzebanie przez domorosłych mechaników. Czy to nie jedna z przyczyn naszych nieszczęść na drogach?
krzychw

Postprzez krzychw » niedziela 03 sierpnia 2008, 12:43

Powiem jeszcze tak, jak za uczenie jazdy bierze sie straganiarz to szkoleniowcow szlag trafia. Mysle ze można to odniesc do grzebania w aucie niech to robią fachowcy błyska lampka walimy na warsztat tam nam doleją. Ja tak robie w Belgii jak sie błyska to wale do warsztatu i radze sobie choć nie mowie po francuzku i powiem że często mnie to nic nie kosztuje, auto jest pod opieką jednego warsztatu który zna je na wylot i bierze odpowiedzialność za jego sprawność, jak ci coś pierdnie na wakacjach to ściągną samochód choćby z Hiszpanii i odstawią tam zpowrotem jeśli to ich wina.
W naszym pięknym kraju wszystko stoi na głowie żeby przetrwać musisz sie znać na wszystkim od budownictwa po mechanikę samochodową w końcu na niczym dobrze sie nie znamy.
Ale żeby to sie zmieniło to myśle że jest marzeniem ściętej głowy
krzychw

Postprzez cman » niedziela 03 sierpnia 2008, 12:51

krzychw napisał(a):Ja tylko nieśmiało chciałem powiedzieć ze takie sprawy zwykle sygnalizuje system kontrolek samochodu i nie trzeba nigdzie grzebać żeby się dowiedzieć czy nie brakuje oleju, plynu hamulcowego czy nawet plynu do spryskiwaczy.

Ja bym nie przesadzał, że zwykle tak jest, bo chociażby w samochodach egzaminacyjnych jakoś nie ma (gdyby było, to wystarczyłoby popatrzyć na zegary, a nie podnosić maskę).

krzychw napisał(a):No coz dązymy ponoć do Europy. Tu miejscem gdzie sie grzebie w aucie jest warsztat samochodowy.

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 537#139537 - Irlandia zdaje się też jest w Europie?
cman

Postprzez krzychw » niedziela 03 sierpnia 2008, 13:18

Ja nie mowie ze kierowca nie powinien wiedzieć gdzie co jest mam jednak wątpliwość czy to powinien być element bezwzględnie dyskryminujący z dalszych części egzaminu? Czy za problem z otwarciem maski powinno sie uwalać kandydata, czy ta część procedury nie powinna być nieco złagodzona? I tak pod każdą maską wygląda to inaczej i trzeba wziąść instrukcje obsługi żeby sie zorientować co gdzie jest czasem szczególnie w nowych autach.
Pewnie jak by egzaminatorowi otwarto maskę nowiuśkiego Volvo czy Saaba też miałby problem znaleźć gdzie co jest nie wiem zresztą czy otworzyłby maskę?
krzychw

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy