Pytania (różne gnębiące o kat. B i A, okulary itp.)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pytania (różne gnębiące o kat. B i A, okulary itp.)

Postprzez mariuszek » wtorek 05 sierpnia 2008, 16:46

Witam! (pierwszy post :) )
Niedługo mam zamiar zapisać się na kurs, jednak przed tym chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy. Na wiele z pytań znalałem już tutaj odpowiedź, jednak:
1. Zaczyna się okres jesienno-zimowy... 1 listopada kończę 18 lat + muszę koniecznie wyrobić sobię dowód, żeby się zapisać na egzamin. Czy zdążę zrobić prawo jazdy kategorii A?
2. Jeżeli nie, to ile mam czasu po ukończeniu kursu na zdanie egzaminów?
3. Jeżeli lekarz wpisze mi, że nie muszę nosić okularów do jazdy, to czy egzaminator kategorii A nie będzie mnie zmuszał do zdjęcia okularów przy nakładaniu kasku?
Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
mariuszek

Postprzez wujek_michał » wtorek 05 sierpnia 2008, 18:34

hej:)
1. przecież może być paszport zamiast dowodu osobistego, jak umiesz jeździć to kurs zrobisz szybko, musisz sie zapisać i od razu papiery składać do WORDa-pogadaj z instruktorem żeby przyspieszyć i pominąć teorie i żeby już Ci kwity wszystkie wypisał.
najwcześniejszy egzamin możesz mieć 1 listopada a nie wiadomo czy jeszcze będą egzaminować. zadzwoń do WORD i zapytaj. w jednych jest tak że są ścisłe terminy a w innych na ile pogoda pozwoli.
2.kurs jest ważny chyba 2 lata, nie pamiętam dokładnie
3.z okularami może być problem, chociaż zawsze możesz powiedzieć że to są fotochromy dla ochrony oczu. ewentualnie jeżeli nie dasz rady bez okularów to kup sobie soczewki 1-dniowe i gotowe.
pozdrawiam
ps.
poczytaj sobie o ustawie która ma niby wejść od 2009 (pewnie nie wejdzie ale nigdy nie wiadomo) tam jest chyba coś takiego że kat a od 24 lat i chodzi chyba o date rozpoczęcia kursu.
moje zdanie jest takie że z jednej strony nie warto rozpoczynać kursu jeżeli w tym roku nie bedzie możliwości na egzamin a z drugiej nie wiadomo co z tą ustawą więc sam musisz zdecydować
wujek_michał

Postprzez WojtekB » wtorek 05 sierpnia 2008, 18:38

2.
Kursy ukończone po 01.07.1998r. są nadal ważne. Jak na razie bezterminowo.

;-)
Wszyscy, którzy jadą wolniej od nas to cioty, a ci co jadą szybciej to skończone debile....
WojtekB

Postprzez mariuszek » wtorek 05 sierpnia 2008, 19:48

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Zaryzykuję i pójdę w tym roku. Dzisiaj byłem w ośrodku, pani powiedziała, że to od pogody zależy i w zeszłym roku to i w grudniu zdawali :) Ps. w tym problem, że nie mam paszportu ani dowodu tymczasowego. Wolę poczekać na dowód.
mariuszek

Postprzez martix » wtorek 05 sierpnia 2008, 22:19

Ja zdawając na egzamin kat. A miałem okulary. Normalnie na prawku nie mam żadnych ograniczeń. Egzaminator nawet nie zwrócił na to uwagę.
Kierowca:
kat. B od 11.12.07r.
kat. A od 21.05.08r.
martix

Powrót do Egzamin na prawo jazdy