napisze odnośnie seicento bo sam takowego posiadam ;)
- w gre wchodzi tylko silnik 1.1, o 899 zapomnij, przestarzała konstrukcja, słabiak. (podobno jest nieźle jeśli chodzi o bezawaryjnośc, ale zdania są podzielone). Dużo lepszym rozwiązaniem jest 1108. Wysatrczająca moc, niezła zrywność, ogólnie przyjemnie ;) (jeśli jeździsz samemu/2 osoby to aż sie zdziwisz ;)), ale:
- za 5000 zł zapomnij, kupisz trupa i tyle. 7000 juz jest jakąs kwotą żeby kupić zadbany egzemplarz. Rocznik 1999-2000 jest jak najbardziej osiągalny, przebiegi rzędu ~100-120 tyś km. Ogólnie 1.1 nie uchodzi za awaryjny. Dużym plusem jest bezkolizyjny układ rozrządu (pow zerwaniu paska nic się nie dzieje, a wymiana kosztuje jakieś 200 zł z napinaczami i pompą wody :))
- części raczej tanie (rozrząd j/w, dobre klocki REMS'a 50 zł) warto zwrócić uwagę na stan wentylatora chłodnicy, element niezbyt tani (jakieś 250 z wymianą), a przy tym przebiegu (100-120 tyś) właściwie do wymiany na pewniaka. Za wydech (komplet) ja dawałem 240 zł z wymianą (i tak drogo, za 200 zł zrobisz bez problemu, mnie naglił czas ;)).
Zresztą zerknij na allegro na cene cześci i wszystko już wiesz ;)
zapraszam na
www.seicento.pl - tu sie dowiesz wszystkiego
- jeśli gaz to wiem, że do MPI (po 2001 roku) stosuje się głównie inst 4 gen. np STAG-300 (2500 zł). Do wersji z pojedynczym wtryskiem (SPI, przed 2001) to nie wiem.
- spalanie na trasie (90 km/h) - 4,5 l benzyny,w dużym mieście 6,5-7l, średnio wychodzi 5,5-6l/100 km. Do setki ~14 sek (wer. sporting poniżej 14s)
- miejsca dal 2 osób jest na prawde dosyć. Troche niewygodne ułożenie pedałów, ale po przyzwyczajeniu nie sprawia problemu, ogólnie całkiem nieźle, dla siedzących z przodu na prawde wystarczy miejsca. Z tyłu gorzej, zależy od tego kto siedzi z przodu ;) przy średnim wzroście (175) z tyłu bez problemu usiądą 2 osoby, ale na dłuższe trasy (powyżej 100 km) nie polecam :P
to chyba tyle, jakbyś jeszcze chciał coś wiedzieć o SC to pisz ;)