Skrzyżowanie - sytuacje i pytania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie - sytuacje i pytania

Postprzez euel » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 15:27

Witam

1. Mam problem z jedną sytuacją na skrzyżowaniu. Chodzi mi o kierunki jazdy. Podczas kursu jechałem tam z 4-5 razy, ale nie mogę zapamiętać jak tam jest.
Oto skrzyżowanie (po prawej mapka z zumi.pl):

Obrazek

Jadę od strony znaków F10
Czy ktoś mógłby spróbować rozwikłać z jakich pasów (1,2,3), w jakie drogi mogę jechać (a,b,c,d) ?? :?

2. I jeszcze jedno, chciałem się upewnić. Taka sytuacja:

Obrazek

Niebieski - ja.
Przepuszczam tych, co jadą na wprost z naprzeciwka. Reszta z prawego pasa skręca w prawo, czy mogę teraz razem z nimi skręcić w tą drogę wjeżdżając na pas przy osi jezdni?? Czy muszę przepuścić WSZYSTKICH jadących z naprzeciwka skręcających w prawo??

Czekam na pomoc ;)
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony poniedziałek 25 sierpnia 2008, 23:34 przez euel, łącznie zmieniany 3 razy
euel

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 15:53

Odpowiem póki co na #2, bo sytuacja pierwsza jest trochę bardziej skomplikowana i nie bardzo mam w tej chwili na nią czas. :D

Możesz jednocześnie skręcać na lewy (a nawet w miarę możliwości powinieneś w celu udrożnienia skrzyżowania), kiedy ktoś z naprzeciwka skręca na prawy. Musisz tylko uważać na to, czy ten skręcający z przeciwka nie ma przypadkiem zamiaru zająć od razu pasa lewego (co ma prawo zrobić, mimo że w takiej sytuacji nie jest to za bardzo wskazane właśnie z uwagi na niepotrzebne przyblokowanie skręcających z przeciwka, którzy mogliby skręcać w tym samym czasie) - bo wtedy niestety winnym ewentualnej kolizji byłbyś Ty.
scorpio44

Postprzez Rufusz » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 16:10

W sytuacji 1 proponuję jechać z pasa 1 w drogę a; z pasa 2 w drogę b; z pasa 3 w drogi b, c, d. Tak będzie najbezpieczniej.

Co do sytuacji 2, rozumiem, że ci z naprzeciwka z prawego pasa skręcają w prawo, a nie w lewo.
Masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa wszystkim pojazdom jadącym z przeciwka na wprost i skręcającym w prawo (bez względu na to, który pas zajmą po wykonaniu skrętu). Innymi słowy masz powstrzymać sie od ruchu, jeżeli Twój ruch zmusi skręcającego w prawo do zajęcia prawego pasa. Jeżeli upewnisz się, że nikt nie ma ochoty zająć lewego pasa, możesz śmiało śmigać.
Rufusz

Postprzez euel » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 16:35

OK, dzięki za rozjaśnienie sytuacji. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły (do 1), informacje, itp., to proszę pisać ;)

Rufusz napisał(a):Co do sytuacji 2, rozumiem, że ci z naprzeciwka z prawego pasa skręcają w prawo, a nie w lewo.

Ups, no tak, mój błąd :oops: Zaraz od nowa skonstruuje ten opis.
euel

Postprzez bruno666 » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 18:38

Rufusz napisał(a):W sytuacji 1 proponuję jechać z pasa 1 w drogę a; z pasa 2 w drogę b; z pasa 3 w drogi b, c, d. Tak będzie najbezpieczniej.

I chyba nie inaczej.
bruno666

Postprzez Quer » wtorek 12 sierpnia 2008, 12:02

Co do 1 chyba nie ma innego wyjścia... :wink:
14.05.08r. Egzamin teoretyczny (+)
25.07.08r. Egzamin praktyczny (+) jupi ^^,)
Quer

Postprzez rookie » czwartek 14 sierpnia 2008, 19:04

Jeszcze raz się dopytam. W tej drugiej sytuacji, należy stanąć i przepuszczać tych skrecających w prawo, chociaż jest wolny wewnetrzny pas? :roll: Rozumiem, że tak należy robić na egzaminie, a w życiu ruszyć, zajać wewnetrzy pas i nie blokowac skrzyzowania? Zwłaszcza, gdy wiemy, ze tutaj jest krótki okres zielonego światła.

Podobną sytuacje miałem na kursie, z naprzeciwka tylko jeden pas, stoi nauka jazdy, skręca w prawo, chciałem ruszyć i zając wewn. pas, ale instruktor mi nie pozwolił. Na koniec okazało się, że nauce jazdy z naprzeciwka zgasł silnik a ja odjechałem juz na czerwonym!!
rookie

Postprzez Rufusz » czwartek 14 sierpnia 2008, 19:50

Nie ma odrębnych przepisów dla zdających egzamin i dla tych, co już zdali, więc nie rozumiem dlaczego w życiu masz jeździć inaczej. Skręcając w lewo masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa jadącym z naprzeciwka prosto i skręcającym w prawo. Nigdzie nie napisali, że masz ustąpić tylko wjeżdżającym na prawy pas. Oni mogą zając dowolny pas ruchu, choćby tych pasów było 15 wolnych, a dopiero później, jeżeli masz 100% pewności, że nikomu nie utrudnisz ruchu, możesz cokolwiek kombinować.
Rufusz

Powrót do Sytuacje na drodze