Pytanie testowe, nakaz jazdy na wprost

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pytanie testowe, nakaz jazdy na wprost

Postprzez AgnieszkaL » niedziela 17 sierpnia 2008, 13:34

Mam nadzieje, ze odpowiedni dział...

No mamy takie pytanie <z rankingu błedów, pytanie 7 http://www.prawojazdy.com.pl/index.php?id=122 - BTW, ranking się nie zmienia z tygodnia na tydzień :roll: >:

W tej sytuacji kierujący pojazdem ma obowiązek jazdy na wprost:
A przed najbliższym skrzyżowaniem - w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy,
B na najbliższym skrzyżowaniu, jeżeli wcześniej nie ma możliwości zmiany kierunku jazdy,
C na wszystkich skrzyżowaniach na tej drodze.

Poprawne są oczywiście A i B.
O ile odpowiedz A jest dla mnie jasna, o tyle odpowiedz B tylko połowicznie. Czepiam się tego " jeżeli wcześniej nie ma możliwości zmiany kierunku jazdy". Jak dla mnie A i B sa przeciwstawne....

Moze ktoś mi to wytłumaczyć?
AgnieszkaL

Postprzez tristan » niedziela 17 sierpnia 2008, 14:23

Nie przeciwstawne, a uzupełniające się... Albo na skrzyżowaniu, jeśli nie ma wcześniej możliwości zmiany kierunku jazdy, albo na najbliższym takim miejscu.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez scorpio44 » niedziela 17 sierpnia 2008, 18:25

AgnieszkaL ==> rozwiązując testy, nie masz szukać zależności między poszczególnymi wariantami odpowiedzi, tylko rozpatrujesz każdy z osobna. Czytasz wariant i zastanawiasz się nad jego prawdziwością. W tym wypadku obydwa warianty (A i B) niosą prawdę. ;)
scorpio44

Postprzez AgnieszkaL » niedziela 17 sierpnia 2008, 20:50

Ok... Jak sie uczę, staram sie wszystko brać na logikę.
Moze wydam się śmieszna, może źle interpretuje ten znak, ale wolę się upewnić.
Jak czytam, znak C5 - ' ''nakaz jazdy prosto" - Wskazuje, że kierujący jest zobowiązany do jazdy prosto przez skrzyżowanie. Nakaz kończy się za skrzyżowaniem. Skręcanie na skrzyżowaniu w prawo bądź w lewo jest zabronione'.
'Zobowiązuje kierującego do jazdy prosto; znak ten może być umieszczony na przedłużeniu osi drogi (jezdni) lub na samej jezdni. Znak obowiązuje na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy'

A więc rozumiem, ze od miejsca postawienia znaku, nie wolno mi skręcić w boczne uliczki, muszę jechać prosto do skrzyżowania i przez nie włącznie - prawda?

tristan napisał(a):Nie przeciwstawne, a uzupełniające się... Albo na skrzyżowaniu, jeśli nie ma wcześniej możliwości zmiany kierunku jazdy, albo na najbliższym takim miejscu.

No właśnie.... nie rozumiem tego :roll: :oops:
B na najbliższym skrzyżowaniu, jeżeli wcześniej nie ma możliwości zmiany kierunku jazdy

Przecież znak c5, nakłada obowiązek jazdy na wprost, pomimo możliwości zmiany kierunku jazdy???

Nie wiem, może już zgłupiałam, ale tego nie ogarniam :? Może ktoś mi to przetłumaczy jak krowie na rowie.[/code]
AgnieszkaL

Postprzez AgnieszkaL » niedziela 17 sierpnia 2008, 20:55

Aha...mam jeszcze 2 pytanie, które tez nauczyłam sie na pamięć. Póki co te 2 pytania sa dla mnie nielogiczne...

A więc:
Obrazek

W jaki sposób logicznie patrząc na ten obrazek 1 może wyprzedzić 2, skoro przed nią jedzie 3, a dwójka jest na lewym pasie? :shock:
Dla mnie logiczna jest odpowiedz a 8) :roll:
AgnieszkaL

Postprzez cman » niedziela 17 sierpnia 2008, 20:58

AgnieszkaL napisał(a):Znak obowiązuje na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy'

A więc rozumiem, ze od miejsca postawienia znaku, nie wolno mi skręcić w boczne uliczki, muszę jechać prosto do skrzyżowania i przez nie włącznie - prawda?

Znak obowiązuje na skrzyżowaniu lub nieskrzyżowaniu. Jeżeli pierwsze jest skrzyżowanie, to obowiązuje tylko na tym skrzyżowaniu. Jeżeli pierwsza jest droga gruntowa do przydrożnego kibla, to obowiązuje tylko na przecięciu z tą drogą gruntową.

AgnieszkaL napisał(a):W jaki sposób logicznie patrząc na ten obrazek 1 może wyprzedzić 2, skoro przed nią jedzie 3, a dwójka jest na lewym pasie? :shock:

Na przykład: pojazdy 1 i 3 jadą z prędkością 100 km/h, pojazd 2 jedzie z prędkością 90 km/h.
cman

Postprzez AgnieszkaL » niedziela 17 sierpnia 2008, 21:24

cman napisał(a):Znak obowiązuje na skrzyżowaniu lub nieskrzyżowaniu. Jeżeli pierwsze jest skrzyżowanie, to obowiązuje tylko na tym skrzyżowaniu. Jeżeli pierwsza jest droga gruntowa do przydrożnego kibla, to obowiązuje tylko na przecięciu z tą drogą gruntową.

Serdeczne dzięki, wreszcie pojęłam. Cały sekret w tym 'lub' :) Wiedziałam, że to takie proste, ze wstyd pytać, ale przynajmniej wreszcie zakodowałam sobie d;aczego:)

Na przykład: pojazdy 1 i 3 jadą z prędkością 100 km/h, pojazd 2 jedzie z prędkością 90 km/h.

No racja, ale... :hmm: Zazwyczaj lewy pas służy do wyprzedzania i do szybszej jazdy niż po prawym pasie? W takim wypadku, odpowiedz a tez miałaby sens?
AgnieszkaL

Postprzez reptile » niedziela 17 sierpnia 2008, 21:33

No racja, ale... Hmm... Zazwyczaj lewy pas służy do wyprzedzania i do szybszej jazdy niż po prawym pasie? W takim wypadku, odpowiedz a tez miałaby sens?

Pojazd 2 oczywiście w tej sytuacji może wyprzedzić pojazd 3, ale odpowiedź A dotyczy "włączenia kierunkowskazu". Oczywiście odpowiedź A jest błędna - nie włączasz przecież kierunkowskazu, jeżeli nie zmieniasz pasa ruchu. :)

Zazwyczaj lewy pas służy do wyprzedzania i do szybszej jazdy niż po prawym pasie?

Yy, nie. Oba pasy są jednokierunkowe, na obu się jedzie z taką samą prędkością, itd. Oczywiście istnieją znaki i przepisy, regulujące obowiązującą prędkość pojazdów na danych pasach, ale w tej sytuacji nic takiego nie ma.
reptile

Postprzez AgnieszkaL » niedziela 17 sierpnia 2008, 22:00

reptile napisał(a):Pojazd 2 oczywiście w tej sytuacji może wyprzedzić pojazd 3, ale odpowiedź A dotyczy "włączenia kierunkowskazu". Oczywiście odpowiedź A jest błędna - nie włączasz przecież kierunkowskazu, jeżeli nie zmieniasz pasa ruchu. :)

Zasugerowałam sie tym, ze teoretycznie smochód mógłby wyprzedzając zmienić jednak pas ruchu na prawy :wink:

Yy, nie. Oba pasy są jednokierunkowe, na obu się jedzie z taką samą prędkością, itd. Oczywiście istnieją znaki i przepisy, regulujące obowiązującą prędkość pojazdów na danych pasach, ale w tej sytuacji nic takiego nie ma.

No tak, oba pasy sa jednokierunkowe, ale jednocześnie też prawy pas jest tym "najwłaściwszym" do jazdy :twisted:

Wiem, zamotałam się totalnie :roll:
AgnieszkaL

Postprzez cman » niedziela 17 sierpnia 2008, 22:17

Nie ma co przy tych pytaniach kombinować za wiele, ale jeśli już ktoś bardzo chce, to można przyjąć, że samochód 2 jedzie lewym pasem i wolniej, bo zbliża się do zawrotki, z której zamierza skorzystać.
cman

Postprzez tristan » niedziela 17 sierpnia 2008, 22:29

cman napisał(a):Nie ma co przy tych pytaniach kombinować za wiele, ale jeśli już ktoś bardzo chce, to można przyjąć, że samochód 2 jedzie lewym pasem i wolniej, bo zbliża się do zawrotki, z której zamierza skorzystać.

No to 1 ma pecha. Nie wolno jej dwójki wyprzedzić i koniec. A że w praktyce i tak wyprzedzi, to całkiem inna bajka.

Autopoprawka: Faktycznie niedozauważyłem, że tam jest pas zieleni. Skupiłem się na prawej jezdni :D
Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 sierpnia 2008, 01:06 przez tristan, łącznie zmieniany 1 raz
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez cman » niedziela 17 sierpnia 2008, 22:31

A dlaczego jej nie wolno?
cman

Postprzez kamiles » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 00:32

tristan napisał(a):No to 1 ma pecha. Nie wolno jej dwójki wyprzedzić i koniec.

:shock: :shock: :shock:
Ustawa Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz.U. Nr 58 poz. 515 z 2003r - tekst jednolity) napisał(a):
Art. 24.
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1) na jezdni jednokierunkowej;
2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
kamiles

Powrót do Sytuacje na drodze