Strzałka warunkowa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 17:43

Reptile ==> sytuacje, o których piszesz i narysowałeś (kiedy światła nie obejmują prawego pasa), to... buble w oznakowaniu! Jeżeli na skrzyżowaniu są światła, to muszą obejmować każdy jego wylot.

smerfu napisał(a):czy może być linia zatrzymania poza sygnalizatorem?

Prostokątowa linia zatrzymania wyznacza miejsce zatrzymania przed sygnalizatorem. ;)
scorpio44

Postprzez reptile » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 18:26

Reptile ==> sytuacje, o których piszesz i narysowałeś (kiedy światła nie obejmują prawego pasa), to... buble w oznakowaniu! Jeżeli na skrzyżowaniu są światła, to muszą obejmować każdy jego wylot.

Jesteś pewien? Nawet w pytaniach testowych są sytuacje, gdzie sygnalizatory obejmują tylko część skrzyżowania.

A osobiście się spotkałem z przynajmniej 2 takimi skrzyżowaniami (z takimi pasami, których sygnalizator nie dotyczy) i do tego w dwóch miastach. Przez jedno przejeżdżam conajmniej raz na jeździe. :) Kwestia w tym, że skrajny prawy pas w tym przypadku schodzi w osobny zjazd do drogi poprzecznej ze znakiem "Ustąp pierwszeństwa". I to się sprawdza.
reptile

Postprzez qwerty0 » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 20:50

Ok, czyli reasumując:

1. Jeżeli nad drogą jest jeden sygnalizator, to dotyczy wszystkich pasów ruchu.
2. Może występować prawy sygnalizator, który jest powtórzeniem tego nad ulicą.
3. Jeżeli nad każdym pasem jest osobny sygnalizator, to dotyczy on tylko pasa, nad którym się znajduje.
A co jeśli mamy powiedzmy trzy pasy ruchu i nad dwoma są sygnalizatory, a nad jednym nie? Ten bez sygnalizatora stosuje się tylko do znaków?
4. Jeżeli przy skręcie w prawo sygnalizator mamy po swojej lewej stronie, to on nas nie dotyczy. Nawet jeżeli jest na nim "czerwone", możemy jechać dalej - oczywiście stosując się do znaku "ustąp pierwszeństwa", jeżeli taki tam jest.

Jak znam życie, coś nakręciłem, więc mnie poprawcie 8)
qwerty0

Postprzez scorpio44 » wtorek 19 sierpnia 2008, 12:52

Reptile ==> zajrzyj do tego wątku:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 09&start=0
Kopan przywołał tam przepisy regulujące tę sprawę.
scorpio44

Postprzez reptile » wtorek 19 sierpnia 2008, 15:47

Scorpio nie tłumacz mi tego, tylko sam przyjedź do Kielc bądź Ostrowca Świętokrzyskiego i sobie pojeździj, sam zobaczysz. :/ Albo mamy do czynienia z kwiatkiem przepisowym albo po prostu ktoś tu kręci.

Ja i tak kończę dyskusję, bo jestem zielony w przepisach, a jednak jazdy po skrzyżowaniach pokazały mi co innego.
20.08.2008 WORD Kielce
- teoria [+]
- plac manewrowy [+]
- miasto [-] shit...
reptile

Postprzez AgnieszkaL » wtorek 19 sierpnia 2008, 16:46

Ok, przedstawię skrzyżowanie, jak to u mnie w mieście wygląda.

Jesli jesteś z Ostrowca, to w którym miejscu jest to skrzyżowanie?

A w Kielcach?
AgnieszkaL

Postprzez reptile » wtorek 19 sierpnia 2008, 16:59

Jesli jesteś z Ostrowca, to w którym miejscu jest to skrzyżowanie?

Dokładnie jest to skrzyżowanie ulic Iłżeckiej i Polnej przy "Samochodówce". Sytuacja ze skrajnym prawym pasem jest, jak jedziesz po Iłżeckiej od strony "1001 drobiazgów".

W Kielcach dokładnie Ci nie powiem, bo nie znam miasta dobrze - ale dzisiaj tam też przejeżdżałem i była sytuacja identyczna, dodatkowo stał znak "Ustąp pierwszeństwa".
20.08.2008 WORD Kielce
- teoria [+]
- plac manewrowy [+]
- miasto [-] shit...
reptile

Postprzez Khay » wtorek 19 sierpnia 2008, 21:33

scorpio44 napisał(a):Reptile ==> sytuacje, o których piszesz i narysowałeś (kiedy światła nie obejmują prawego pasa), to... buble w oznakowaniu! Jeżeli na skrzyżowaniu są światła, to muszą obejmować każdy jego wylot.

Interesujące. To ja w takim razie zapraszam do obejrzenia bubla również w innych miejscach. Ot choćby w Wwie, skrzyżowanie Mehoffera i Modlińskiej, od strony Tarchomina. Dokładnie taka sama sytuacja. Bubel? Niby dlaczego? Czym się różni takie rozwiązanie od strzałki warunkowej? Oczywiście, na jezdni prowadzącej w prawo, jest trójkącik, więc nawet jeśli Modlińska ma zielone, to kolizją to nie grozi.

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez scorpio44 » środa 20 sierpnia 2008, 13:41

Reptile, Khay ==> zajrzeliście w ogóle do wątku, który podrzuciłem?
Gdybyście przeczytali moją wypowiedź tam, tobyście wiedzieli, że nie muszę nigdzie jeździć w poszukiwaniu takich kwiatków, bo widziałem je wielokrotnie, również w swoim mieście. :) To raz.
Dwa - Kopan przywołał tam odpowiednie paragrafy, ale skoro nie chce Wam się tego szukać, to macie tutaj bezpośredniego linka: http://sipdata-abc.lex.pl/dane/dziennik ... zal3_6.pdf i przeczytajcie 6.2.1.1 (a konkretnie końcówkę).
scorpio44

Postprzez Khay » środa 20 sierpnia 2008, 22:53

scorpio44 napisał(a):Dwa - Kopan przywołał tam odpowiednie paragrafy, ale skoro nie chce Wam się tego szukać, to macie tutaj bezpośredniego linka: http://sipdata-abc.lex.pl/dane/dziennik ... zal3_6.pdf i przeczytajcie 6.2.1.1 (a konkretnie końcówkę).

Odnośnie pierwszego - faktycznie, przeoczyłem linkę... ;)

Drugie - proponuję doczytać w/w rozporządzenie, zgodnie z załącznikami macie oczywiście rację, ale samo rozporządzenie daje czas drogowcom na poprawienie tych, sprzecznych z przepisami, skrzyżowań do końca tego roku.

rozporządzenie na stronie ISIP-u

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez AgnieszkaL » wtorek 26 sierpnia 2008, 23:07

reptile napisał(a):Dokładnie jest to skrzyżowanie ulic Iłżeckiej i Polnej przy "Samochodówce".

A racja, jest, ale dla mnie nie takie dziwne. Pas głęboko wysunięty do przodu i w bok :)

Kod: Zaznacz cały
Sytuacja ze skrajnym prawym pasem jest, jak jedziesz po Iłżeckiej od strony "1001 drobiazgów".

No, ale tam tez jest znak ustąp pierwszeństwa i warunkowa linia zatrzymania....

Swoja drogą, w większe osłupienie wprowadza mnie skrzyżowanie przed małym Tesco, a konkretnie pas do skrętu Jana Pawła II/ Siennieńska 8) Zielone światło, skręt, pasy i zaraz ustąp pierwszeństwa :eek2: I ktoś za to pieniądze wziął nie byle jakie :twisted:
AgnieszkaL

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze