lusterka,łuk

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Saxo » poniedziałek 14 lipca 2008, 23:13

Saxo napisał(a):
ella napisał(a):Będzie OK
rozporządzenie napisał(a):w przypadku kategorii B i B1
w trakcie jazdy do tyłu obserwacja toru jazdy pojazdu
zgodnie z techniką kierowania przez tylną szybę
pojazdu i lusterka
),

aha bo na 1 egzaminie z nerwow na czujke jechalem i mi nie wyszlo

tylko ze ja mialem na mysli ze bede sie patrzyl caly czas w prawe lusterko a po luku odrazu za siebie zeby sie wyprostwoac ...
Saxo

Postprzez Stuku » środa 16 lipca 2008, 21:13

Na egzaminach zawsze padała tylko jedna uwaga - lusterka przygotowujemy do jazdy tak jakbyśmy mieli jechać po mieście. W praktyce zawsze korzystałem z patrzenia w tylnią szybe i lusterka i jakoś wychodziło :)
http://www.fmt.com.pl
Egzamin na kat. B
10 lipiec 2008 - egzamin - wynik pozytywny
16 lipiec 2008 - przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne
24 lipiec 2008 - dokument odebrano :D
Stuku

Postprzez mihauu » czwartek 17 lipca 2008, 08:12

Wiadomo, że większość osób zdających patrzy tylko na lusterka i sporadycznie obserwuje tor jazdy bezpośrednio przez tylną szybę. Jakkolwiek, nie jest nigdzie napisane przez jaki czas należy patrzeć na lusterka a przez jaki przez tylną szybę. Także jeżeli osoba egzaminowana choćby na chwilę spojrzy bezpośrednio przez tylną szybę, wówczas nie ma podstaw do kwestionowania poprawności wykonania tego manewru. Zadanie jednak powinno zostać powtórzone, jeżeli osoba egzaminowana korzysta tylko i wyłącznie z lusterek.
mihauu

Postprzez papjerz » czwartek 21 sierpnia 2008, 08:57

Słyszałem o instruktorach, którzy uczyli tylko jazdy "na lusterka", albo tylko "przez szybę". Więc chyba miałem farta, że mój nauczył mnie jechać patrząc przez tylną szybę, a w lusterka zerkać niemalże teatralnie, że JA NAPRAWDĘ kontroluję ten tor jazdy (co nie oznacza, że to zerkanie było li tylko i wyłącznie grą aktorską, naprawdę kontrolowałem to, co za mną w tych lusterkach :) ). I mówiąc szczerze nie wiem, czy umiałbym zrobić łuk używając tylko lusterek (obstawiam, że w 72 podejściu skosiłbym tylko połowę pachołków podczas takiej jazdy :P ).

Ps.: Łuk w warunkach egzaminacyjnych wykonywałem 2 razy (podczas dwóch egzaminów, nie powtarzałem prób), i zawsze wychodziło mi idealnie.
06. 06. 2008 r - Egzamin teoretyczny (+)
23. 06. 2008 r - Egzamin praktyczny: plac (+), miasto (-)
07. 08. 2008 r - Egzamin praktyczny #2: plac (+), miasto (+)
22. 08. 2008 r - Dokument odebrano :) :) :)
papjerz

Postprzez sudari » czwartek 21 sierpnia 2008, 12:24

Lusterka są po to, aby kontrolować odległość pojazdu od linii - nie wiem, czy udałoby mi się jechać idealnie prosto po łuku gdybym patrzyła tylko w tylną szybę... :?
Kierowca od 5 marca 2009 r. :D
sudari

Postprzez aspirin666 » czwartek 21 sierpnia 2008, 14:48

hmmm ja tam zdawalam patrzylam w prawe lusterko tylko raz, po to zeby wiedziec kiedy odprostowac, potem sama tylnia szyba... wolalam nie ryzykowac jazdy "na lusterka", moja siostra w ten sposob oblala, uczyla sie luku na lusterkach a na egzaminie, jak egzaminator zobaczyl ze taki ma sposob to juz byla druga proba tylko ze ze zlozonymi lusterkami, w praktyce bywa roznie, kazdy robi jak mu pasuje, ale na egzaminie nie warto
szukam drugiej polowki, moze byc 0,7;)
aspirin666

Postprzez ellsworth » środa 10 września 2008, 11:04

Mam pytanie odnosnie lusterek: czy muszę skorzystać z każdego z nich?
Bo jeżdzę patrząc cały czas przez tylną szybę, a lusterka mi są zbyteczne. Spoglądanie w prawe mogę upozorować, w centralne ewentualnie też, ale co z lewym? Zanim odwórce głowę by w nie spojrzeć, a potem odwróce z powrotem do tylnej szyby to samochd zdąży mi gdzieś uciec na bok :/
ellsworth

Postprzez Khay » środa 10 września 2008, 11:43

Zgodnie z zasadami masz korzystać z szyby i lusterek. Jeśli wystarcza ci prawe (albo wręcz w ogóle nie korzystasz z lusterek), to zerkanie w to jedno w zupełności wystarcza. Lusterko lewe jest, moim zdaniem, przy tym manewrze zbędne. Co innego później, jak zdarza się że nie wiesz jaka jest szerokość pasa którym się poruszasz. ;)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy