Motorowerem po drodze dla rowerzystów

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Motorowerem po drodze dla rowerzystów

Postprzez matdemon » czwartek 21 sierpnia 2008, 15:21

Witam. Dzisiaj zaobserwowałem kierującego motorowerem, który jechał po drodze dla rowerów - czy to normalne? W sumie w kodeksie jest rozdział dla kierujących rowerami i motorowerami i w zasadzie chyba motorower może jechać po drodze dla rowerów, ale sam już zgłupiałem więc pytam szanowych forumowiczów :).

P.S. Dodam jeszcze że nawet przejechał przez skrzyzowanie po przejezdzie dla rowerow.
matdemon

Re: Motorowerem po drodze dla rowerzystów

Postprzez Cycu » czwartek 21 sierpnia 2008, 19:05

matdemon napisał(a):Witam. Dzisiaj zaobserwowałem kierującego motorowerem, który jechał po drodze dla rowerów - czy to normalne?

Nie-to nie normalne :) zgodnie z par.37 ZSD droga oznaczona znakiem C-13 przeznaczona jest tylko dla rowerów jednośladowych. Więc nawet rowery wielośladowe nie mogą po niej jeździć :roll:
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez scorpio44 » czwartek 21 sierpnia 2008, 19:19

Tkwi mi w pamięci jakiś zapis z (prawdopodobnie starego) kodeksu, że kierującemu motorowerem poruszającemu się drogą dla rowerów nie wolno przekraczać 40 km/h. Wychodziłoby na to, że troszkę latek temu było wolno. Dzisiaj z pewnością nie wolno.
scorpio44

Postprzez cman » czwartek 21 sierpnia 2008, 19:52

...a na drodze dla pieszych i rowerów do 30 km/h - było to w czasach, kiedy jeszcze motorower był zawarty w definicji roweru.
cman

Postprzez matdemon » czwartek 21 sierpnia 2008, 20:01

No to teraz już dzięki wam wiem, że nie może jeździć motorowerem po drodze dla rowerów - mimo że to też jest jednoślad. Zmylił mnie ten rozdział w kodeksie o przepisach dla rowerów, motorowerów itp.

Dzięki za wyjaśnienie i pozdrawiam :)
matdemon

Powrót do Sytuacje na drodze