Prawo Jazdy kat. A Egzamin w Anglii a przyszłe prawo polskie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo Jazdy kat. A Egzamin w Anglii a przyszłe prawo polskie

Postprzez Przemson » środa 20 sierpnia 2008, 16:01

Witam

Poszukuje odpowiedzi na pytanie, na które jak dotąd nie mogę znaleźć odpowiedzi. Mianowicie, jak doskonale wiemy, mamy prawo zdawać Prawo Jazdy( wszystkich kategorii), za granicami naszego państwa. Jeżeli przykładowo, jak w temacie, zdamy je w Anglii( kraju Unii Europejskiej), mamy obowiązek wymieniać je w Polsce, na krajowe Prawo Jazdy? Nie jestem przekonany, gdyż dokument wydany w państwie Unii Europejskiej JEST RESPEKTOWANY W CAŁEJ EUROPIE. Powinien w takim razie upoważniać również do jazdy w Polsce, bez konieczności wymiany dokumentu.

Drugą sprawą, a właściwie głównym pytaniem w mojej wypowiedzi jest pytanie o Prawo Jazdy kat. A zdane w Anglii( tudzież w innym kraju Unii Europejskiej). Czy po wejściu w życie przepisów o Prawie Jazdy kat. A od 24 roku życia, przykładowo 18- latek, który zdał egzamin w Anglii lub w państwie UE, gdzie według przepisów można poruszać się maszynami bez ograniczeń( tak jak teraz w Polsce) po ukończeniu 18- stego roku życia( i otrzymaniu w tym kraju Prawa Jazdy) będzie można jeździć na jego podstawie po państwie Polskim motocyklami większymi od planowanych 250ccm? Według tego, ze Prawo Jazdy wydane w państwie Unii, obowiązuje na terenie całej wspólnoty wydaje mi się, że tak, lecz szukam upewnienia.

Jeszcze jedno, czy jeśli istnieje obowiązek wymiany dokumentu na polski( pytanie pierwsze), mimo wieku nie przekraczającego 24lat otrzymamy wymienione Prawo Jazdy na polskie umożliwiające poruszanie się w granicach naszego państwa?

Logika podpowiada, że tak, jednak chciałbym zaczerpnąć opinii ludzi zorientowanych w temacie.

Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
Przemson

Postprzez krzychw » sobota 23 sierpnia 2008, 09:49

Prawo jazdy UE jest respektowane w calej Unii. Ma byc to zreszta wkrotce jednolity dokument jak DowOsob. Ale na razie dziala to tak, że jak jedziemy gdzies na krótko to posługujemy sie dokumentem wydanym przez kraj zameldowania a jak sie przenosimy na dłuzej trzeba wymienić na dokument kraju w ktorym zamierzamy przebywac dluzej (zwykle pół roku do roku jest ważne), roznie to dziala w roznych krajach obecnie, wiec trzeba zawsze poszukac szczegółowych przepisow danego państwa o tym mowiacych ile czasu mozna sie posługiwac prawem jazdy z innego panstwa europejskiego. Czas waznosci liczy sie od daty wystawienia dokumentów o zameldowaniu w danym kraju. Oczywiście wiele osób ryzykuje i tego nie robi ale w koncu zawsze sie natrafia na jakaś kontrole i wtedy może być problem.
Co do drugiego chyba jednak musza ci uznac co masz wypisane w dokumencie swoim bo przepisy, o których mowisz dotyczą nowo wydanych praw jazdy w Polsce.
krzychw

Postprzez Przemson » niedziela 24 sierpnia 2008, 00:44

Czyli mam rozumieć, że dało by się obejść" nowe Prawo Jazdy", przykładowo wyjeżdżając do Anglii w celu zdania egzaminu( w Anglii cała procedura trwa 1 dzień, gdyż kursy nie są obowiązkowe, przychodzi się jedynie na egzamin)? Będę mógł legalnie poruszać się z takim dokumentem w granicach państwa Polskiego?

Z tego co pamiętam, to prawo mówi, że dokumenty( prawa jazdy) z zagraniczny są bezpośrednio wymieniane na dokumenty polskie, chyba, że prawa ruchu drogowego, są inne niż w Polsce, wtedy należy zdać w Polsce egzamin teoretyczny. Co można przez to rozumieć? Że jeżeli udałoby się zrobić, jak napisałem wyżej, to mogę jeździć na brytyjskim Prawie Jazdy bez konieczności jego wymiany, z powodu uczestnictwa obojga krajów we wspólnocie, czy z kolei interpretować to tak, że Prawo Jazdy trzeba wymienić i zdać egzamin teoretyczny, z racji odbiegających od siebie przepisów( przypominam, że w Anglii obowiązuje ruch lewostronny)?

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Przemson

Postprzez papjerz » poniedziałek 25 sierpnia 2008, 14:56

To nie jest takie "hop". Przepisy jednoznacznie mówią, że prawo jazdy jest respektowane we wszystkich krajach UE, ale z ograniczeniami obowiązującymi w danym kraju. Przykładowo: zdajesz prawko kat. A w Anglii w wieku 18 lat. Wracasz do Polski i prawko jest ważne - z tym, że jeździć w Polsce możesz kiedy skończysz tyle lat, ile jest wymagane przez prawo polskie. Czyli kupując motocykl na Wyspach, przejeżdżasz nim tunelem pod Kanałem La Manche, i jedziesz nim do Polski robiąc duuuże ucho po Europie. Wtedy w krajach, gdzie można robić prawko od 18 jedziesz, a w innych wrzucasz go na lawetę i wleczesz się aż do granicy :). Tak również jest z innymi ograniczeniami. Na przykład z tego co się orientuję w Hiszpanii jest tak, że zdając na automacie jeździsz czym chcesz, a Polsce możesz jeździć tylko automatem. Itp, itd. I jeszcze ciekawostka: zdając prawko w Stanach w wieku 16 lat możesz mieć nawet problemy z zapisaniem się z marszu na egzamin B1, ponieważ, zdaniem niektórych urzędników, "odbyto kurs kategorii B, a nie B1". I trzeba się bawić w podania, rozmowy i błagania (zupełnie jak w dziekanacie ;) ).
06. 06. 2008 r - Egzamin teoretyczny (+)
23. 06. 2008 r - Egzamin praktyczny: plac (+), miasto (-)
07. 08. 2008 r - Egzamin praktyczny #2: plac (+), miasto (+)
22. 08. 2008 r - Dokument odebrano :) :) :)
papjerz

Postprzez Przemson » wtorek 26 sierpnia 2008, 00:38

Mam przez to rozumieć, że jeżeli przykładowo 19- letni Polak jadąc na motocyklu do kraju UE w którym przepisy dopuszczają DO ZDAWANIA EGZAMINU dopiero od np. 24 lat, ów Polak, nie może poruszać się po tym kraju wspólnoty? ;o Dzięki za odpowiedź;) Póki co jednak liczę, że styczeń będzie szczęśliwym miesiącem i wraz z jego nadejściem nie pojawią się zmiany dotyczące wymagań wiekowych co do możliwości prowadzenia pojazdów silnikowych;)
Przemson

Powrót do Egzamin na prawo jazdy