zajmowanie odpowiedniego pasa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

zajmowanie odpowiedniego pasa

Postprzez michal.a » czwartek 21 sierpnia 2008, 13:04

Witam, ostatnio na rondzie grunwaldzkim (3pasy) w szczecinie jadąc Piłsudskiego od placu odrodzenia(2pasy) chciałem zająć srodkowy pas, z którego pasa powinienem zjeżdżać zdaje sie z prawego, ale zwątpiłem jak radiowóz policyjny (patrol) zajechał mi drogę zjeżdżając z lewego pasa na środkowy, bez ostrego hamowania się nie obyło.

Czyli tak analogicznie, dwa pasy do skrętu w prawo i 3 pasy które moge zajać, z jakiego pasa mogę który? Zdaje się ze z prawego mogę pierwszy i drugi a z drugiego do skrótu w prawo tylko 3? Zgadza się?
michal.a

Postprzez palinovich » niedziela 24 sierpnia 2008, 22:55

do skretu w prawo tylko skrajny prawy pas (chyba ze są inne oznaczenia, a na grunwaldzkim nie ma zadnych z tego co pamietam),

do zawracania i skretu w lewo- wewnetrzny;
do jazdy prosto i skretu w lewo- srodkowy;
do skretu w prawo i jazdy prosto- prawy;

nic nie pomieszalem mam nadzieje, bylo pare wątków o tym, poszukaj
22.08.2008--> teoria+ miasto+ :-)
palinovich

Re: zajmowanie odpowiedniego pasa

Postprzez Xsystoff » poniedziałek 25 sierpnia 2008, 00:19

michal.a napisał(a):chciałem zająć srodkowy pas, z którego pasa powinienem zjeżdżać zdaje sie z prawego, ale zwątpiłem jak radiowóz policyjny (patrol) zajechał mi drogę zjeżdżając z lewego pasa na środkowy, bez ostrego hamowania się nie obyło.

Na srodkowy wjezdzasz z lewego.
Xsystoff

Postprzez Gracjan » poniedziałek 15 września 2008, 23:05

Rozumiem, ze mozna skrecic z obu pasow. Po skrecie mozesz zajac dowolny pas ruchu przy zachowaniu szczegolnej ostroznosci, tzn zeby nikomu nie zajechac drogi. Jezeli oba auta w tym samym czasie chca po skrecie zajac ten sam pas ruchu (do czego maja prawo) i dojdzie do kolizji to jest wspolwina.
Gracjan

Postprzez karol11b » środa 17 września 2008, 10:17

Gracjan napisał(a):Rozumiem, ze mozna skrecic z obu pasow. Po skrecie mozesz zajac dowolny pas ruchu przy zachowaniu szczegolnej ostroznosci, tzn zeby nikomu nie zajechac drogi. Jezeli oba auta w tym samym czasie chca po skrecie zajac ten sam pas ruchu (do czego maja prawo) i dojdzie do kolizji to jest wspolwina.

Auto znajdujące się na prawym pasie, chcąc zając srodkowy ma pierwszeństwo przed autem na lewym pasie 8)
karol11b

Postprzez Ania8228 » środa 17 września 2008, 11:00

Ale prrzepuszcza auto jadące po tym pasie na który chce wjechać :!: chyba że źle zrozumiałam temat
Obrazek
Ania8228

Powrót do Sytuacje na drodze