skręcający w lewo a autobus

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez jarmal » niedziela 24 sierpnia 2008, 20:27

Cman oczywiscie masz rację ale zauważ, że zaznaczyłem, że mówię o potocznym stwierdzeniu kto ma pierwszenstwo czyli na chlopski rozum kto w podanej sytuacji jedzie wedlug prawa pierwszy. Wiesz powiedzenie komus ze samochód ma pierwszenstwo i jedzie ostatni brzmi troche konfudująco.

Ale powiedzcie mi. Z perspektywy poprawnego zachowania się uczystników ruchu czym to sie rozni ustepowania piszemu wchodzacemu na pasy a umożliwienie jazdy autobusowi? Moim zdaniem niczym.
jarmal

Postprzez disaster » niedziela 24 sierpnia 2008, 21:12

Większość nieporozumień bierze się ze stosowania języka potocznego i skrótów myślowych.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 25 sierpnia 2008, 00:26

jarmal napisał(a):Z perspektywy poprawnego zachowania się uczystników ruchu czym to sie rozni ustepowania piszemu wchodzacemu na pasy a umożliwienie jazdy autobusowi? Moim zdaniem niczym.

Tym, że pieszy może w każdej chwili wejść na przejście (oczywiście jeżeli nie będzie to wtargnięciem, czyli spowodowaniem niebezpiecznego hamowania nadjeżdżającego pojazdu lub w skrajnym wypadku niedanie jego kierowcy żadnych szans na zatrzymanie) i postąpi zgodnie z przepisami. Natomiast kierowca autobusu, wyjeżdżając z zatoki, jest włączającym się do ruchu i nie może swoim zachowaniem zmusić nadjeżdżającego samochodu do hamowania - kierowca samochodu ma zrobić to sam z siebie, a wtedy dopiero kierowcy autobusu wolno ruszyć.
scorpio44

Postprzez Blackout » środa 27 sierpnia 2008, 13:45

Według mnie to autobus ma pierwszeństwo. Wszystko zalezy od tego czy teren jest zabudowany czy też nie. Kolega napisał, że jest to teren zabudowany, więc w takim przypadku kierowca ma obowiązek ustąpic pierwszenstwa autobusowi. Na terenie nie zabudowanym nie musi, ale świadczy to o jego kulturze osobistej :)
Blackout

Postprzez jarmal » środa 27 sierpnia 2008, 14:23

Blackout napisał(a):Według mnie to autobus ma pierwszeństwo...

Przeczytaj cały wątek. Przeciez zostalo juz wyjasnione dlaczego nie ma i co to oznacza. Ja tam czuje sie przekonany.
jarmal

Postprzez cfk » środa 27 sierpnia 2008, 21:13

bruno666 napisał(a):Oba włączają się do ruchu. Ja bym przepuścił autobus, bo go widzę, a on mnie nie. Poza tym mam mu ułatwić włączenie się do ruchu.

i ja tak samo mysle.
Uprawnienie na kat: B
w planach: A, C, C+E =)
cfk

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze