Skuter

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez tristan » niedziela 10 sierpnia 2008, 00:58

scorpio44 napisał(a):Ależ karty rowerowe i motorowerowe wciąż istnieją jak istniały (i są wymagane poniżej 18 lat).

Wiem, ale ja mówię o ogólności. Pomijam już to, że chyba nikt już ich nie robi, bo żaden znany mi nastolatek nie posiada takiej karty, a rowerami jeżdżą i owszem, dość namiętnie.

BTW: Dość ciekawym zjawiskiem jest też to, że wyposażenie rowerów sprzedawanych w Polsce ma się nijak do przepisów. O ile auta kupujemy właściwie wyposażone, o tyle rower to kpina.

scorpio44 napisał(a):Inna sprawa, że egzamin na nie to często fikcja. ;)

No i to również powinno ulec zmianie.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez wiesniak » niedziela 10 sierpnia 2008, 16:27

kamiles napisał(a):
tristan napisał(a):Tutaj ustawodawca widać ugiął się pod presją wieśniaków, którzy i tak jeździli bez uprawnień.

:shock: :shock: :shock:
Ciekawe co na to nasz forumowy wieśniak? :wink:

Nasz forumowy wieśniak cieszy się, że ma taki duży wpływ na ustawodawcę 8) .

Co do próby rejestracji skutera jako "skuter" to jest to pomysł porównywalny z próbą rejestracji samochodu jako "sedan" albo wywrotki jako "wywrotka" :).

A co do egzaminów na kartę motorowerową to nie wiem jak jest gdzie indziej, ale moja młodsza siostra zdała ostatnio za 3 razem i fikcją to nie było na pewno.
wiesniak

Postprzez scorpio44 » niedziela 10 sierpnia 2008, 17:59

No może trochę się w tym względzie zmieniło na lepsze (chociaż widząc, co dzieciaki na skuterach wyprawiają na drodze, śmiem w to wątpić). Ja instynktownie cały czas mam przed oczami sytuację, kiedy zdawałem na kartę rowerową i robiłem slalom między pachołkami rowerkiem, a obok drugim rowerkiem robił to samo chłopak zdający na kartę... motorowerową (akurat nie mieli pod ręką motoroweru - cóż, zdarza się :D). A z jakichkolwiek przepisów nie zostałem odpytany ani ja, ani on - to był koniec "egzaminu".
scorpio44

Postprzez hexx_ » wtorek 26 sierpnia 2008, 01:08

jezeli pytanie kolegi dotyczace skutera jest aktualne..to chcialambym zwrocic jeszcze uwage na jedna rzecz,kupujac to lepiej rzeczywiscie wziasc cos markowego i uzywanego...mysle ze juz w kwocie 3 tys znajdziesz sprzet ktory posluzy ci kilka dobrych sezonow...jezeli kupisz byle jaki skuter,tzw z marketu to nie oczekuj ze spalanie bedzie nizsze niz 3.8 ..jeszcze takiego nie widzialam..a troszku juz sie interesuje tym tematem...
mysle ze z tzw chinioli polecic mozna Zipp-wyrobil sie troszeczke ..coraz mniej sie slyszy o problemach technicznych..no i czesci zamienne sa stosunkowo tanie....jezeli jednak to ma byc skuter nie tylko do jazdy miejskiej..to moze peugeot elyseo,elystar,moze jakas yamaha...piaggio... ;)
co do jazdy...hm..jezeli przepisy ruchu drogowego nie sa ci obce...i jezdzisz na rowerze...to wystarczy jak sobie znajdziesz jakis placyk,pocwiczysz 8mki w obie strony....i tego typu podobne rzeczy... po paru godzinach mozesz wyjechac gdzies dalej. ;)
aha...ostroznie z manetka ;)
Ostatnio zmieniony wtorek 26 sierpnia 2008, 20:48 przez hexx_, łącznie zmieniany 1 raz
hexx_

Postprzez Krakier » wtorek 26 sierpnia 2008, 19:51

hexx_ napisał(a):markowego i urzywanego

chciałeś chyba napisać używanego ;], zanim siądziecie na skuter poczytajcie słownik j. polskiego ;p.

Jeśli autor tematu jeszcze nie zakupił skutera to powinien się jeszcze zastanowić nad kluczową kwestią - silnik 2-suwowy czy 4. Jeśli chodzi o żywotność skutera to bezapelacyjnie należy wybrać 2 suwa (wiem, że 4-suwy psują się częściej niż 2 ;p), następny plus tego silnika to to, że jest on o wiele zrywniejszy i ma większe przyspieszenie i większą moc niż 4 suw, co do prędkości maksymalnej to każdy (prawie?) zablokowany skuter nie jeździ szybciej niż 50km/h. Jedyną wadą 2 suwa jest to że pali więcej paliwa, jednak są to znikome ilości (z 0,5l/100).
Krakier

Postprzez hexx_ » wtorek 26 sierpnia 2008, 20:51

przepraszam bardzo za bledy... :oops: :oops: :oops:
jezeli pisze szybko,to niestety... tak to wyglada...zasady ortografii znam,duzo ksiazek czytam...ale nie mam nic na swoje wytlumaczenie
hexx_

Postprzez Alf_94 » środa 27 sierpnia 2008, 21:10

witam.
mam takie pytanie jesil chce wozic kogos skuteram musze miec 18 lat?
Alf_94

Postprzez cman » środa 27 sierpnia 2008, 21:29

Nie.
cman

Postprzez Alf_94 » środa 27 sierpnia 2008, 21:52

dzieki. ale jestes pewien :?:
Alf_94

Postprzez cman » czwartek 28 sierpnia 2008, 07:56

Jestem.
cman

Postprzez D4R3K » środa 03 września 2008, 19:37

Alf_94 napisał(a):witam.
mam takie pytanie jesil chce wozic kogos skuteram musze miec 18 lat?

Tak, musisz mieć ukończone 18 lat (gdyż jako kierowca bierzesz odpowiedzialność za pasazera, a do tego muszisz miec 18 lat)

Co do skuterów, jeden sezon jezdiłem skuterem chińczykiem 4T (4 sów), zaliczone 2 gleby, jedna na piasku
-pierwsza: zachciało mi sie zwalniac przednim hamulcem na grzaskim piasku
-oraz dróga, na mokrym asfalcie, jechałem po malowanych pasach, (FARBA JEST SLISKA I NIEBIEZPIECZNA PRZY MOKREJ NAWIEZCHNI!!!) przy mocniejszym chamowaniu (naszczeście obeszło się bez obrazeń, tylko skuter ostro zarysowany)
wszystkie zablokowane skutery nie przekraczaja na prostej 45 km/h (według ustawy o motorowerach) oraz nie przekraczają pewnej mocy silkika (nie pamietam ile dokładnie). Jednak sciagniecie blokady (w moim przypadku czujnik magnetyczny przy sprzegle) zajmuje kilka minut. Zalecam poćwiczyć trochę wiecej niz kilka usemek na placu, pojeździj sobie tez na jakiś osiedlowych ulicach, zanim wyjedziesz na główne drogi. Co do zajmowanego miejsca na pasie, radze jechać środkiem pasa, bezpieczniej dla poczadkujaczego, gdyz zaden osioł w puszcze nie bedzie ciebie wyprzedzał nie zachowujac bezpiecznej odległosci. Co do ubioru, długie rękawy (ZAWSZE!!!) niech bedzie korąco i tak długi rekaw (daje osłoniecie od wiatru, oraz w trakcie upadku w miejszym stopniu ucierpi twoja skura), buty adidasy wystarczaja. Ja czałą zesłą jesień i w tym roku wczesną wiosne przejeździłem bez rekawiczek (nie bylo kasy na pozadne skurzane, zwykłe wg. mnie sie nie nadaja).

A teraz ja mam pytanie :)
Czy jeśli mam skuter zarejstrowany jako motorower, posiadam prawo jazdy kat A i na czas gdy ja jezdze mam sciagnietą blokade co powoduje ze moge jezdzic szybciej i mam wieksza moc silnika, czy nie łamie przepisów, i jak minie policja zatrzyma na drodze poza terenem zabudowanym jak bede miał 70 na liczniku (gdzie motorowerem mozna jechac 45) i pokaze prawko na kat A to co oni zrobią :D

PS. głupie pytanie poniewaz do końca tego sezonu bede jezdził jeszcze skuterem. Dziś zdałem prawko na A :), na nastepny sezon szykuje sie na gpz 500 lub cb 500 (takim przejezdziłem 20 godzin przy nauce, instruktor nie wiezył ze z motocyklem nie miałem wczesciej doczynienia :D ) ale ten sezon musi mi skuter wystarczyc.
D4R3K

Postprzez tom9 » środa 03 września 2008, 20:43

Co do zajmowanego miejsca na pasie, radze jechać środkiem pasa, bezpieczniej dla poczadkujaczego, gdyz zaden osioł w puszcze nie bedzie ciebie wyprzedzał nie zachowujac bezpiecznej odległosci.

tak nie wolno :> ?
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez cman » środa 03 września 2008, 22:15

D4R3K napisał(a):Tak, musisz mieć ukończone 18 lat (gdyż jako kierowca bierzesz odpowiedzialność za pasazera, a do tego muszisz miec 18 lat)

Mógłbyś podeprzeć swoją wypowiedź jakimś przepisem?

D4R3K napisał(a):A teraz ja mam pytanie :)
Czy jeśli mam skuter zarejstrowany jako motorower, posiadam prawo jazdy kat A i na czas gdy ja jezdze mam sciagnietą blokade co powoduje ze moge jezdzic szybciej i mam wieksza moc silnika, czy nie łamie przepisów, i jak minie policja zatrzyma na drodze poza terenem zabudowanym jak bede miał 70 na liczniku (gdzie motorowerem mozna jechac 45) i pokaze prawko na kat A to co oni zrobią :D

Zatrzymanie dowodu rejestracyjnego, skierowanie na badanie techniczne i ewentualne problemy z ubezpieczeniem OC.
cman

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne