znak B-20 STOP

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

znak B-20 STOP

Postprzez Kostunia » piątek 29 sierpnia 2008, 09:50

Witam, jestem przed egzaminem praktycznym i proszę o odpowiedź na pytanie:
Jadę jezdnią podporządkowaną przede mną znak pionowy stop, następnie przejście dla pieszych a za nim w odl. ok 2m ciągła linia zatrzymania przed skrzyżowaniem z drogą główną.
Jasne jest dla mnie, że bezwzględnie muszę się zatrzymać przed linią zatrzymania ale czy przed przejściem dla pieszych również (czyli przed stopem)- oczywiście jeśli nie ma tam żadnego pieszego???
Dodam tylko, że dotyczy to skrzyżowania na ochocie z ul. korotyńskiego.
Kostunia

Postprzez Riddler » piątek 29 sierpnia 2008, 10:20

mało zrozumiałem z Twojego opisu.. jedyne czego jestem pewien to, to że trzeba się na pewno zatrzymać przed ciągła linią :P
23-08-2008 kategoria B - za pierwszym razem
Riddler

Postprzez Kostunia » piątek 29 sierpnia 2008, 10:27

pewnie łatwiej byloby z rysunkiem, ale spróbuje jeszcze raz:)
Przed skrzyżowaniem na drodze podporządkowanej stoi znak stop, za nim, są pasy a za nimi jakieś 2m ciągła linia zatrzymania przed wjazdem na drogę z pierwszeństwem. Gdzie w takiej sytuacji trzeba się zatrzymać???
Kostunia

Postprzez Riddler » piątek 29 sierpnia 2008, 10:34

moim skromnym zdaniem, tylko i wyłącznie przed ciągłą linią zatrzymania (o ile nie ma pieszych :P )
w każdym razie ja bym tak zrobił :wink:

nie znam się na przepisach, ale zapewne jest tak- jeśli jest sam znak stop, to sami zatrzymujemy się miejscu zapewniającym widoczność, a jeśli jest dodatkowo linia, to po prostu do linii :D
23-08-2008 kategoria B - za pierwszym razem
Riddler

Postprzez przemq14 » piątek 29 sierpnia 2008, 10:37

Jeśli nie ma pieszego, nie musisz zatrzymywać się przed przejściem.
kierowca kat. B od 28.08.08 (egz. 18.08.08)

kat. A w planach ;)
przemq14

Postprzez Kostunia » piątek 29 sierpnia 2008, 10:47

tak właśnie myślałam, ale mój instruktor jest innego zdania :roll:
Kostunia

Postprzez Blackout » piątek 29 sierpnia 2008, 12:38

Jeśli jakiś pieszy oczekuje na możliwośc przejścia przez pasy to zatrzymujesz się i go przepuszczasz. Potem powoli podjeżdżasz do lini bezwzględnego zatrzymania się,żeby miec lepszą widocznośc i jak jest czysto to jedziesz :)
Blackout

Postprzez DarioJ4L » piątek 29 sierpnia 2008, 12:46

najpierw ustepujesz a potem przed linią, i juz nie patrzysz na pieszych bo jakąś widocznosc musisz miec! no i pamietaj ze masz sie zatrzymac tak samo jak masz czerwone światlo i zieloną strzalke ;)

pzdrawiam
DarioJ4L

Postprzez Kostunia » piątek 29 sierpnia 2008, 13:04

rozumiem, ale jeśli nie ma nikogo - po prostu totalny brak pieszych :) to musze sie zatrzymac przed tym przejściem a później przed linią zatrzymania 2gi raz? czy tylko przed linią zatrzymania?
Kostunia

Postprzez DarioJ4L » piątek 29 sierpnia 2008, 13:06

no jak nie ma nikogo to tylko przed linią zatrzymania jestem 100 % pewny, we wtorek mialem egzamin 0 bledow na miescie hehe ;)
Kierowca "B"
DarioJ4L

stop

Postprzez lukaszigr » niedziela 14 września 2008, 12:56

to co opisałeś jest bardzo proste ponieważ jak stoi znak stop a jest linia zatrzymania to musisz się przed nią zatrzymać a jak jest przejście dla pieszych to przed przejściem zatrzymujesz się tylko jak trzyba pieszych przepuścić a jak nie ma linii zatrzymania to zatrzymujesz sie w takim miejscu żebyś miał dostateczną widoczność!
lukaszigr

Re: stop

Postprzez Kostunia » poniedziałek 15 września 2008, 11:09

lukaszigr napisał(a):to co opisałeś jest bardzo proste ponieważ jak stoi znak stop a jest linia zatrzymania to musisz się przed nią zatrzymać a jak jest przejście dla pieszych to przed przejściem zatrzymujesz się tylko jak trzyba pieszych przepuścić a jak nie ma linii zatrzymania to zatrzymujesz sie w takim miejscu żebyś miał dostateczną widoczność!

Dla mnie niby też było proste dopóki mój instruktor nie zatrzymał mi auta przed tą linią przerywaną przed przejsciem ( 0 pieszych w promieniu 200m!), argumentując, że stop to stop i trzeba się zatrzymać. Powracałan jeszcze kilka razy do tego tematu, ale jest nieugiety - 2 razy musze się zatrzymać. A ja uważam, że nie ma racji, dlatego szukam tu wsparcia:)
Kostunia

Re: znak B-20 STOP

Postprzez Pinhead » poniedziałek 15 września 2008, 12:10

Kostunia napisał(a):Jasne jest dla mnie, że bezwzględnie muszę się zatrzymać przed linią zatrzymania ale czy przed przejściem dla pieszych również (czyli przed stopem)- oczywiście jeśli nie ma tam żadnego pieszego???

Przed przejściem się nie zatrzymujesz jeśli nie ma pieszych.

Znak B-20 " stop " oznacza :

- zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,
- obowiązek ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się tą drogą.

Miejsce połączenia drogi podporządkowanej i drogi z pierwszeństwem wyznacza linia zatrzymania a nie przejście dla pieszych.
Pinhead

Postprzez dariex » poniedziałek 15 września 2008, 22:10

Pinhead napisał(a):
Miejsce połączenia drogi podporządkowanej i drogi z pierwszeństwem wyznacza linia zatrzymania a nie przejście dla pieszych.

i oczywiscie nie spotkałeś się ze znakiem stop bez wyrysowanej na drodze linii zatrzymania? ;)
Jeśli takowej nie ma( a gwarantuję,ze bywa tak niezwykle często),to nalezy się zatrzymać tak aby mieć dobrą widoczność.Kropka.

Kostunia,zapytaj instruktora jaki przepis wg jego mniemania nakazuje Ci zatrzymywanie się przed przejściem dla pieszych jeśli nie ma na nim nikogo.
Znak stopu ma odniesienie w przypadku do drogi z pierwszeństwem- ustępujesz pierwszeństwa pojazdom,które się nią poruszają(zatrzymujesz się bezwzględnie),a nie wyimaginowanym przechodniom na pasach.
Ustępowanie pierwszenstwa pieszym znajdującym się na przejściu to jedno,a znak B-20,to drugie.
Niech Ci to ładnie wyłoży dlaczego niby jego zdaniem interpretacja przepisów jest inna.
dariex

Postprzez Pinhead » wtorek 16 września 2008, 08:28

dariex napisał(a):i oczywiscie nie spotkałeś się ze znakiem stop bez wyrysowanej na drodze linii zatrzymania? ;)

Jak już napisałem miejsce połączenia drogi podporządkowanej po której jedziemy z drogą z pierwszeństwem wyznacza linia zatrzymania. Co nie oznacza że bez linii zatrzymania nie istnieje miejsce połączenia dróg, istnieje tylko jest niewyznaczone.

Jeśli takowej nie ma( a gwarantuję,ze bywa tak niezwykle często),to nalezy się zatrzymać tak aby mieć dobrą widoczność.Kropka.

Raczej nie kropka a przecinek po którym należało by by dodać - nie zajmując przy tym do zatrzymania pasa drogi z pierwszeństwem lub torowiska.
Pinhead

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy