Kierunkowskazy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kierunkowskazy

Postprzez Blackout » czwartek 28 sierpnia 2008, 10:37

Witam. Mam mały dylemat. Poniżej dorzucam mój własnoręczny szkic sytuacji na drodze. Jest to w Gdańsku na Oruni tuż niedaleko PORD-u.
Przejeżdżając przez te tory często, egzaminator każe jechac na wprost, gdzie z wykorzystaniem infrastruktury(tuż za parkingiem) należy zawrócic. Moje pytanie dotyczy właśnie kierunkowskazów, czy należy ich w tej sytuacji uzyc, mimo że udajemy się na wprost, ale po takim małym łuku( lekko w prawo i potem w lewo).

Obrazek
Blackout

Postprzez nmc_zmc » czwartek 28 sierpnia 2008, 10:46

moim zdaniem to nie ma znaczenia ze przez tory jedziesz prosto bo masz do wyboru jechać prosto na zatoczkę, w prawo i w lewo. wiec skoro ostatecznie skręcasz w lewo to musisz to pokazać :P zęby inni nie pomyśleli ze jedziesz prosto i np chcieli cie minąć z lewej strony jak ty lekko w prawo odbijesz :p

opieram się tylko na szkicu być może jak zobaczył bym tą sytuacje w realu to bym miał inne zdanie :P nie wiem jak dokładny jest rysunek :P i nie wiem czy mam racje :p
nmc_zmc

Postprzez Blackout » czwartek 28 sierpnia 2008, 10:52

Hm może ta uliczka powinna byc trochę bardziej prosta. jak stoisz przed torami to widac widocznie, że jest ona na wprost tylko tak lekko "kopnięta" w lewo, przez ta zatoczkę i żeby wjechac tam to trzeba tak lekkim łukiem jechac;)
Blackout

IMO

Postprzez Majitsu » czwartek 28 sierpnia 2008, 11:46

Generalnie rzecz biorąc są różne szkoły.
Są ludzie, którzy uważają, że należy jeździć maksymalnie czytelnie dla osoby, która znajduje się za Tobą i włączają kierunkowskazy zawsze kiedy może nastąpić myląca sytuacja.
Moim zdaniem nie zaszkodzi w takim miejscu zasygnalizować kierunku swojej jazdy. Coś jak z zakładem Pascala - skoro nie zaszkodzi, a można zyskać na czytelności to czemu by nie ;-)
30.06.2008 - prawo jazdy zdane za I razem
16.07.2008 - prawo jazdy kat. B odebrane :D
Od 12.08.2008 - Ford Mondeo MKIII
Majitsu

Re: IMO

Postprzez scorpio44 » niedziela 31 sierpnia 2008, 20:07

Majitsu napisał(a):Są ludzie, którzy uważają, że należy jeździć maksymalnie czytelnie dla osoby, która znajduje się za Tobą i włączają kierunkowskazy zawsze kiedy może nastąpić myląca sytuacja.

Właśnie - szkoda, że tylko "są tacy ludzie", a nie robią tak wszyscy.
scorpio44

Re: IMO

Postprzez Majitsu » niedziela 31 sierpnia 2008, 23:30

scorpio44 napisał(a):
Majitsu napisał(a):Są ludzie, którzy uważają, że należy jeździć maksymalnie czytelnie dla osoby, która znajduje się za Tobą i włączają kierunkowskazy zawsze kiedy może nastąpić myląca sytuacja.

Właśnie - szkoda, że tylko "są tacy ludzie", a nie robią tak wszyscy.

Od tego są takie fora - aby uświadamiać tą resztę :>
30.06.2008 - prawo jazdy zdane za I razem
16.07.2008 - prawo jazdy kat. B odebrane :D
Od 12.08.2008 - Ford Mondeo MKIII
Majitsu

Postprzez Borys_q » niedziela 31 sierpnia 2008, 23:32

Z lewym kierunkowskazem włączasz od początku manewru najlepiej przy zatrzymaniu przed torami
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Quer » sobota 06 września 2008, 18:06

Mnie właśnie na tym skrzyżowaniu uczyli, żeby włączać kierunkowskaz jeszcze przed zatrzymaniem przed torami.
14.05.08r. Egzamin teoretyczny (+)
25.07.08r. Egzamin praktyczny (+) jupi ^^,)
Quer

Postprzez bruno666 » sobota 06 września 2008, 18:32

To ja tylko dla potwierdzenia - włączaj lewy. ;)
Jakby miał być to błąd to jaka podstawa prawna?
bruno666

Postprzez qwer0 » sobota 06 września 2008, 20:33

a mnie sie wydaje, ze wszystko zalezy jednak od tego, jak dokladnie to wyglada.
Obrazek
W Lbnie jest podobna sytuacja i pasy sa tak rozrysowane, ze nie ma potrzeby wlaczac kierunkowskazu, a jesli sie ktos uprze, to wprowadzi kogos w blad, bo troszki dalej po lewo jest uliczka (co prawda jednokierunkowa i jest zakaz wjazdu, ale gdyby bylo inaczej...).
Zeby lepiej bylo zaczaic. Powiedzmy, ze nie ma tam zatoczki, a bylby wjazd na posesje. Tu chyba nie ma watpliwosci, ze kierunkowskazu wlaczac nie trzeba?
Wszystko zalezy od tego, jak dokladnie to miejsce wyglada, na podstawie takiego rysuneczku nie mozna jednoznacznie powiedziec.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez scorpio44 » niedziela 07 września 2008, 18:40

qwer0 napisał(a):Powiedzmy, ze nie ma tam zatoczki, a bylby wjazd na posesje. Tu chyba nie ma watpliwosci, ze kierunkowskazu wlaczac nie trzeba?

A co by to zmieniło? :shock:
scorpio44

Postprzez qwer0 » niedziela 07 września 2008, 22:55

A co by to zmieniło? Shocked

Obrazek
sugerujesz, ze gdybym chcial pojechac prosto, nie wjezdzajac na "moj ogrodek", tylko jadac ciagle jezdnia, musialbym wlaczyc kierunkowskaz w lewo (jadac od dolu ekranu)?? :|
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez scorpio44 » wtorek 09 września 2008, 13:03

Nie, w takiej sytuacji bym nie włączył, ale układ dróg w pierwszym rysunku jest jednak troszkę inny, i być może nie zaszkodziłoby włączyć tam lewego kierunkowskazu nie tylko wtedy, gdyby zamiast zatoczki był wjazd do posesji, ale nawet gdyby nic tam na wprost nie było. Tak czy tak jest to gdybanie, bo żaden rysunek nie zastąpi możliwości ocenienia sytuacji na żywo.
scorpio44

Postprzez qwer0 » wtorek 09 września 2008, 18:30

Tak czy tak jest to gdybanie, bo żaden rysunek nie zastąpi możliwości ocenienia sytuacji na żywo.

ale przeciez dokladnie to samo napisalem w swoim pierwszym poscie w tym temacie, wiec ocb?? :|
qwer0

Powrót do Sytuacje na drodze