Badania lekarskie - kiedy.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Badania lekarskie - kiedy.

Postprzez wid » poniedziałek 01 września 2008, 17:28

Ostatnio zapisując się na egz teoretyczny na kat A. pani w okienku zapytała mnie dlaczego nie posiadałem badań lekarskich PRZED rozpoczęciem kursu. Wiem, że ośrodki nauki wprowadziły manierę, że lekarz wypisuje na pierwszych zajęciach orzeczenie, mi się nie chciało czekać i poszedłem sobie w innym terminie ( tydzień przed zapisaniem się na egz :D ). 8 lat temu robiłem B i postąpiłem tak samo i nie było, żadnych problemów.
Z ciekawości przeczytałem ustawę i nie mogłem znaleźć zapisu, że należy wykonać badanie lekarskie przed rozpoczęciem kursu.

Owszem jest zapis, że prawo jazdy może otrzymać osoba, która uzyskała orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem. Ale to jest jedynie wymóg dla wydania PJ. A jedynym kryterium rozpoczęcia kursu jest wiek.
Coś przegapiłem ? Jak ktoś wie coś więcej to byłbym wdzięczny za info.
wid

Postprzez cman » poniedziałek 01 września 2008, 19:33

Rozporządzenie napisał(a):§ 6. 1. Szkolenie podstawowe lub dodatkowe może rozpocząć osoba, która posiada:
(...)
2) orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem;
cman

Postprzez lukker » poniedziałek 01 września 2008, 21:34

Poza tym nie można mieć jazd bez orzeczenia lekarskiego.
lukker

Postprzez tristan » poniedziałek 01 września 2008, 22:01

Nie tylko jazd, ale nawet zajęć z teorii. Dlatego w przypadku wątkotwórcy, ośrodek przegapił i wymaganie badań nie jest to _maniera_, ale właściwe działanie.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Powrót do Egzamin na prawo jazdy