egzamin swiatla

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

egzamin swiatla

Postprzez mloda05 » poniedziałek 08 września 2008, 23:13

mam pytanie do osob zdajacych na chevrolecie aveo, pokazujac swiatla najpierw 'do polowy' zapalam autko, wlaczam je wszystkie najpierw, tak? Dam rade wlaczyc drogowe(lub mijania), awaryjne, przeciwmglowe i cofania (dam sobie wsteczny), pokazuje je, a potem moge poprosic egzaminatora o pomoc w pokazaniu swiatel stopu, tak to ma wygladac?
Przepraszam za to szczegolowe pytanie, ale jestem przed egzaminem i troche sie denerwuje. Z gory dziekuje za odpowiedz.
mloda05

Postprzez DEXiu » poniedziałek 08 września 2008, 23:22

Zapomniałeś o pozycyjnych (i sprawdzenie podświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej) i kierunkowskazach lewym i prawym (sprawdzenie awaryjnych nie wystarczy) oraz sprawdzeniu sygnału dźwiękowego (tzw. klaksonu) :wink:

A przede wszystkim wyluzuj trochę. Nie zapalasz autka "do połowy" tylko włączasz zapłon (pozycja kluczyka "kontrolki się świecą, wszystkie światła działają, ale silnik nie pracuje") lub jeśli egzaminator sobie zażyczy to zapalasz silnik i sprawdzasz światła według polecenia (lub wszystkie)
DEXiu

Postprzez mloda05 » poniedziałek 08 września 2008, 23:30

dzieki! I po luku jezdze juz na swiatlach mijania?
Mam wlaczyc lewy kierunkowskaz wyjsc i sprawdzic, prawy wyjsc i sprawdzic?
mloda05

Postprzez DEXiu » poniedziałek 08 września 2008, 23:39

mloda05 napisał(a):dzieki! I po luku jezdze juz na swiatlach mijania?
Mam wlaczyc lewy kierunkowskaz wyjsc i sprawdzic, prawy wyjsc i sprawdzic?

Po łuku to zależy jak egzaminator powie (niektórzy proszą o wyłączenie świateł po sprawdzeniu - być może m. in. po to aby sprawdzić czy będziesz pamiętać aby je włączyć przed wyjazdem na miasto :wink: ) - a jeśli nic nie powie to lepiej z włączonymi niż bez :)

Co do drugiego pytania: tak.
DEXiu

Postprzez ButterflyEffect » poniedziałek 08 września 2008, 23:50

mam pytanie do osob zdajacych na chevrolecie aveo, pokazujac swiatla najpierw 'do polowy' zapalam autko, wlaczam je wszystkie najpierw, tak? Dam rade wlaczyc drogowe(lub mijania), awaryjne, przeciwmglowe i cofania (dam sobie wsteczny), pokazuje je, a potem moge poprosic egzaminatora o pomoc w pokazaniu swiatel stopu, tak to ma wygladac?
Wszystko zależy od obyczajów WORDu i życzenia egzaminatora. Tak naprawdę różnie to wygląda w różnych WORDach i u różnych egzaminatorów..
...pensa prima di sparare, pensa prima di dire, di giudicare...

Postprzez ella » wtorek 09 września 2008, 00:18

ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy