Znak STOP i sygnalizacja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Znak STOP i sygnalizacja

Postprzez moniaska » środa 10 września 2008, 15:38

Mam pytanie, na trasie kraków-warszawa jest skrzyzowanie gdzie droga ekspresowa przecina się z inna i zaciekawiła mnie taka sytuacja. Otóz jest sygnalizator, pod nim znak STOP, a na drodze za sygnalizatorem linia ciągła (bezwzględnego zatrzymania). .
Jeżdże tamtędy dośc często i o róznych porach dnia i nigdy nie widziałam aby te światła nie działały. Dodam żę przed skrzyżowanie na drodze ekspresowanej nie ma znaku pierwszeństow przejazdu.
Pytanie mam takie czy jak zapali się zielone musze sie zatrzymać przed linią, czy moge jechać :?: Bo niby mam zielone, ale jest linia bezwględnego zatrzymania.
thx za odp
26 wrzesień 2008 zdane za pierwszym razem :wink:
moniaska

Postprzez Duszek » środa 10 września 2008, 16:03

Jezeli dziala sygnalizacja swietlna to stosujemy sie do niej. Jezeli jej nie ma, jest wylaczona, zepsuta itp. to stosujemy sie do znakow.

Kolejnosc respektowania roznych rodzajow kierowania ruchem poczawszy od najwazniejszego:
1. Policjant kierujacy ruchem
2. Sygnalizacja swietlna
3. Znaki drogowe
4. Zasada pierwszenstwa osob nadjezdzajacych z prawej strony.

Mowiac dobitnie i obrazowo: jezeli dojezdzasz do skrzyzowania i masz zielone to JEDZIESZ nie zatrzymujac sie. Jezeli dojezdzasz i widzisz migajace pomaranczowe swiatlo (swiadczace o fakcie ze sygnalizacja jest wylaczona) to masz obowiazek zastosowac sie do znaku STOP i ustapic pierwszenstwa.
Duszek

Re: Znak STOP i sygnalizacja

Postprzez scorpio44 » środa 10 września 2008, 19:48

moniaska napisał(a):Jeżdże tamtędy dośc często i o róznych porach dnia i nigdy nie widziałam aby te światła nie działały.

W każdej chwili może nastąpić jej awaria - a na tę okoliczność oznakowanie znakami musi być przygotowane. ;)
scorpio44

Postprzez moniaska » środa 10 września 2008, 20:13

ten znak STOP rozumiem, ale nie zatrzymywać się na ciągłej :?:
moniaska

Postprzez scorpio44 » środa 10 września 2008, 20:17

Ta linia wyznacza miejsce zatrzymania w związku ze znakiem "stop"! Jeżeli "stop" Cię w danym momencie nie dotyczy, to i linia.
scorpio44

Postprzez moniaska » środa 10 września 2008, 20:21

aha thx :idea:
moniaska

Powrót do Sytuacje na drodze