Ruszanie na wzniesieniu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Ruszanie na wzniesieniu

Postprzez gosia.w » środa 10 września 2008, 12:32

Czy jeżeli przy ruszaniu pod górkę z ręcznego na placu nie zwolnię do końca hamulca (świeci się kontrolka) a jest to już druga próba, to egzaminator może mnie oblać?
gosia.w

Postprzez Małgonia » środa 10 września 2008, 12:44

Na pewno, moja koleżanka tak oblała! :(
WORD Szczecin
03.09.2008 - za 1 razem! :lol::lol:
15.09.2008 - prawko odebrane! :lol::lol:
Małgonia

Postprzez tristan » środa 10 września 2008, 13:13

Nie dziwota, jazda na czerwonych kontrolkach jest verboten. Fakt, że na hamulcu najmniejsze to ma uzasadnienie, ale....
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez szus » środa 10 września 2008, 13:48

no fakt ja oblałam 1 podejscie bo pojechałam sobie po łuku na RĘCZNYM.... masakra taki bład ech szkoda gadać za głupote trzeba płacić
szus

Postprzez totlowski » środa 10 września 2008, 15:42

ale przecież to czuć jak się rusza na ręcznym, aż tył samochodu siada. Nie rozumiem takiego czegoś.
totlowski

Postprzez tristan » środa 10 września 2008, 19:02

No ale wyłącznik jest całkiem przy końcu. W moim aucie wystarczy lekko zaciągnąć, a się włącza kontrolka. Za to sam hamulec działa dopiero przy końcu.
tristan

Postprzez AgaG » środa 10 września 2008, 19:59

tristan napisał(a):No ale wyłącznik jest całkiem przy końcu. W moim aucie wystarczy lekko zaciągnąć, a się włącza kontrolka. Za to sam hamulec działa dopiero przy końcu.

Ale świeci się kontrolka a dla egzaminatora to jest najważniejsze bo np.mogłoby się okazać,że jest zepsuty hamulec :wink: Mi instruktor mówił,że egzaminatorzy czasem sami specjalnie zaciągają ręczny o jeden ząbek żeby świeciła kontrolka,oczywiście ja się nie spotkałam z takim czymś ale na egzaminie lepiej dokładnie patrzeć i sprawdzać bo nie zaszkodzi a może nawet pomoże!!!
AgaG

Postprzez tristan » środa 10 września 2008, 21:40

No to mówiłem, że nie wolno. Tylko, że totlowski się dziwił jak można jechać w takim stanie. Więc tłumaczę, że można.
tristan

Postprzez radex171 » środa 19 listopada 2008, 00:24

hehe...to widze ze mialem farta bo jak ruszalem an egzaminie po górke to w momencie opsuzczenia hamulca ręcznego i ruszeniu nie zwolniłem go do końca a samochó zachowywał się jakby nie miał zaciągniętego hamulca i egzaminator nic nie mówił oczywiście za chwile szybko zwolniłem hamulec całkowicie aby nie było::D:D:D:D...z resztą wtedy wogóle miałem farta ale bóg miał mnie w swej opiece dajac mie nie raz do zrozumienia że dzisiaj jest ten dzień. A i tak twierdze że powinienem mieć już dawniej to prawko:P. Więc wszystko zależy od egzaminatora...ale trafić na takiego jak ja miałem to naprawe graniczy z cudem albo wygraną w totka...(szkoda że wtedy nie zagrałewm może i bym 6 trafił :D )
radex171

Postprzez kamix500 » niedziela 23 listopada 2008, 10:06

nie rozumiem jak można jeździć na hamulcu ręcznym. przeważnie samochody egzaminacyjne mają bardzo dobre hamulce, więc naprawdę ktoś by musiał sie postarać żeby ruszyć na nim. sam jeszcze u instruktora próbowałem zaciągnąć ręczny tak żeby kontrolka sie świeciła i od razu jest różnica, zresztą zawsze sie na kontrolki patrzy.
kamix500

Postprzez jarmal » poniedziałek 24 listopada 2008, 10:50

Gosia.w warto wyrobiać sobie nawyk patrzenia na kontrolki. Zerkaj nietylko przy starcie ale co jakis czas. Zazwyczaj ma sie tam swiecic tylko zielona kontrolka świateł mijania i nic więcej.
Jak po górce skorygujesz szybko "awarię" ręcznego to egzaminator na pewno nic nie powie.
jarmal

Postprzez Glammaniara » poniedziałek 24 listopada 2008, 17:17

No ale jak wiadomo, egzaminatorzy różni są. Kiedy mowa o ruszaniu pod górkę, to jeśli zwolni się ręczny, a kontrolka będzie się palic, to raczej już nie ma mowy, żeby zdążyc poprawic ręczny przed wykonaniem zadania (no bo jak poprawisz, to już dawno wjedziesz na tą górkę). Normalny egzaminator nie powinien za to oblac, jeśli poprawi się później, ale złośliwy może miec pretekst do oblania. Dlatego najlepiej zwolnic ręczny jak najdokładniej i problem z głowy.
Obrazek
Glammaniara

Re: Ruszanie na wzniesieniu

Postprzez Ammut » wtorek 10 lutego 2009, 23:10

gosia.w napisał(a):Czy jeżeli przy ruszaniu pod górkę z ręcznego na placu nie zwolnię do końca hamulca (świeci się kontrolka) a jest to już druga próba, to egzaminator może mnie oblać?

Mnie przy drugiej próbie zgasł silnik i mnie oblał...
Ammut

Postprzez ale-fajnie » wtorek 10 lutego 2009, 23:14

Raczej nie jeździ się na ręcznym pod górkę, więc czemu by nie? Ruszanie pod górkę to jedno zadanie. Jeśli dwa razy błędnie wykonasz jakieś zadanie - egzamin kończy się wynikiem negatywnym.
ale-fajnie

Postprzez agniesiaa90 » wtorek 10 lutego 2009, 23:26

moja kolezanke egzaminator oblał gdy spuszczajac hamulec sposcila go nie do konca i powiedzial ze egzamin przerwany nie prawidłowe wykonanie nie jezdzimy gdy pala sie jakiekolwiek czerwone kontrolki
agniesiaa90

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy