Zapora u-3d

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zapora u-3d

Postprzez Zbyniu2008 » niedziela 14 września 2008, 18:26

Witam,
Obrazek
Czy jest możliwe, żeby w takiej sytuacji można było skręcić w prawo, zakładam z góry, że nie ma ta żadnych robót drogowych poprostu na prawo do góry jedzie się do domków prywatnych. Do tej pory widziałem takie zapory jak były roboty drogowe i nie wiem właśnie czy muszę koniecznie jechać w lewo tak jak zapora pokazuje czy też mogę jechać w prawo gdyż znajomy mieszka na tej górce. Proszę o odpowiedź dzięki
Zbyniu2008

Postprzez dariex » niedziela 14 września 2008, 18:44

Znaki prowadzące mają zastosowanie wtedy,kiedy wykonywane są jakieś roboty drogowe ale o tych zwykle informują odpowiednie znaki ostrzegawcze,znaki informujące o zmianie organizacji ruchu,sygnalizatory świetlne,itp.
Tutaj ciężko stwierdzić jednoznacznie skąd wziął się ten znak.
Być moze jest to pozostałość po interwencjach drogowych,ktos go po prostu zapomniał uprzątnąć ;)
Sam w sobie ten znak nie jest znakiem nakazu.On tylko informuje o wytyczonej na okres robót na jezdni, drodze objazdu.Uprzedza o takiej konieczności.
Kogo tyczy się znak B-2? Bo jakoś dziwnie go usytuowałeś na rysunku.
dariex

Postprzez Zbyniu2008 » niedziela 14 września 2008, 19:03

tak ta droga jest oznakowana, jest to jednokierunkowa dlatego jest ten zakaz bo kilka metrów dalej jest wyjazd z innego parkingu i tak to zostało pokazane, czyli mam rozumieć że nie muszę traktować takich zapór jako nakazu w danym kierunku.
Zbyniu2008

Postprzez dariex » niedziela 14 września 2008, 19:07

Generalnie to powinieneś się zgłosić do zarządcy do dróg,z zapytaniem,w jakim celu ta zapora jest tam ustawiona.
Zapory nie są znakami nakazu jazdy w danym kierunku,jesli istnieją bez innych oznakowań.
dariex

Postprzez Zbyniu2008 » niedziela 14 września 2008, 19:17

a może to informuje poprostu o tym żeby jest zakręt, bo w nocy to tam nic nie widać z powodu braku latarni na drodze :)
Zbyniu2008

Postprzez bruno666 » niedziela 14 września 2008, 19:21

Znak ten nie jest nakazem skrętu i o ile nie ma innych przeciwwskazań do skrętu w prawo to wg mnie oznakowanie po prostu jest niekompletne i wprowadza w błąd. Brakuje drugiej takiej tablicy ze strzałkami w kierunku przeciwnym.
bruno666

Powrót do Sytuacje na drodze