Kategoria B1 - pare pytań

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kategoria B1 - pare pytań

Postprzez welezian » sobota 20 września 2008, 09:53

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym dokładnie polega kategoria B1 ? doczytałem się tylko takiego czegoś:

"uprawnienia: trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własniej nieprzekraczającej 550kg, z wyjątkiem motocykla."

Czy jest w ogóle samochód, który tyle waży ? Jak tak, to jaki ?
Ile kosztuje prawo jazdy kategorii B1 ?
Czy są jakieś warunki tej kategorii ?

Przepraszam za moje pytania :P
welezian

Postprzez DEXiu » sobota 20 września 2008, 15:28

Dział "Najczęściej zadawane pytania" nie gryzie.

Tak, istnieją takie samochody, ale trzeba się dobrze nagimnastykować żeby taki zdobyć. Poza tym jeśli nie jesteś osobą niepełnosprawną lub nie będzie to dla ciebie olbrzymie udogodnienie w dojeździe do szkoły (w co wątpię) to wstyd czymś takim jeździć. Cena kursu i egzaminu co prawda jest niższa niż na "normalne B" ale w dalszym ciągu nieopłacalna (przynajmniej wg mnie). Warunkiem jest ukończenie kursu, zdanie egzaminu, a wcześniej - posiadanie zaświadczenia lekarskiego i ukończone 16 lat.
DEXiu

Postprzez welezian » sobota 20 września 2008, 16:55

Czytałem duzo o tym i wiem już chyba wszystko, auta są w miare przyzwoite :P

Na przykład te:
http://allegro.pl/item441971890_samocho ... at_b1.html

To nie reklama.

Doszedłem do wiosku, że nie ma sensu robić bo zamin je zrobie to minie ok. pół roku, pojeżdżę z rok i kategoria B.

Dzięki za odpowiedź...
welezian

Postprzez lled3 » sobota 20 września 2008, 17:39

Czytałem duzo o tym i wiem już chyba wszystko, auta są w miare przyzwoite

ja wiem czy one sa przyzwoite :P ?
- ale jak na 16 lat to pewnie da sie tym jezdzic ;)
Obrazek
lled3

Postprzez marcij » sobota 20 września 2008, 18:34

Swoja droga przepis kurde na miare naszego kraju. U nas przepisy chyba nigdy nie beda normalne. Bo kurde czym sie takie daihatsu "przebudowane" za 5-10 tys zl rozni od takiego samego "nieprzebudowanego" za polowe tego ? Tym ze jest lzejsze , czyli ma lepsze przyspieszenie. A zeby to osiagnac to sa pewnie powycinane wzmocnienia, bo jak inaczej zejsc z masa o 200kg nie zmieniajac praktycznie nic w wygladzie auta (da sie , ale nie za takie pieniadze), i takie auto w razie wypadku sklada sie jak pudelko zapalek, ale to juz nikogo nie interesuje. Nikt takich rzeczy nie sprawdza , wazne jest tylko aby byl spelniony jeden absurdalny wymog , czyli mala masa. Czyli jedyna zaleta jest mniejszy ped , a co za tym idzie w przypadku "przywalenia" w innych samochod , pasazerowie tego drugiego maja wieksze szanse. Dla pieszego jednak to juz zadna roznica. I zeby nie bylo , ze doczekalem 18stki i sie teraz madrze nie rozumiejac mlodszych. Sa ludzie , ktorym juz nawet w wieku 16 lat z czystym sumieniem oddalbym kluczyki od swojego samochodu , sa tez jednak tacy , ktorych pomimo skonczonych 20 lat za kierowniec bym nie wpuscil. Uwazam tylko , ze kierowanie sie tutaj masa prowadzonego pojazdu jest niewlasciwe.
Obrazek
marcij

Postprzez qwerty0 » sobota 20 września 2008, 19:53

marcij napisał(a):Sa ludzie , ktorym juz nawet w wieku 16 lat z czystym sumieniem oddalbym kluczyki od swojego samochodu , sa tez jednak tacy , ktorych pomimo skonczonych 20 lat za kierowniec bym nie wpuscil.

Popieram w 102% !
Nie wiek jest tu ważny, ale to, co ma się pod czaszką.
qwerty0

Postprzez bruno666 » sobota 20 września 2008, 20:18

Ale wiek da się łatwo określić, a to co ma się pod czaszką to już nie za bardzo. :wink:

Kategoria B1 to tak totalna bzdura, że ciężko o coś równie nieprzydatnego w naszym kraju.
bruno666

Postprzez DEXiu » sobota 20 września 2008, 22:46

marcij napisał(a):Uwazam tylko , ze kierowanie sie tutaj masa prowadzonego pojazdu jest niewlasciwe.

A czym wg Ciebie należałoby się kierować? Bezpieczeństwem? W takim razie niech B1 uprawnia do jeżdżenia TIRami :)

bruno666 napisał(a):Kategoria B1 to tak totalna bzdura, że ciężko o coś równie nieprzydatnego w naszym kraju.

A ja uważam, że choć grupa osób która może z niej naprawdę skorzystać jest bardzo mała, to jednak jest i dlatego taka kategoria może być. Widziałem już kilka osób poruszających się po drodze w mieście na takim trójkołowym wózko-skutero-czymś i to z pewnością ułatwia im życie. To nie jest przepis dla osób chcących sobie normalnie jeździć od niższej granicy wiekowej.
DEXiu

Postprzez welezian » sobota 20 września 2008, 22:54

Mogli dać chociaż 600 kg xD Starczyło by na malucha.
welezian

Postprzez scorpio44 » sobota 20 września 2008, 23:06

A tak niestety starcza tylko na malucha odchudzonego, czyli szybszego i niebezpieczniejszego. Normalnym dzieci nie mogą jeździć, ale takim owszem. To to samo, o czym pisał Marcij.
DEXiu --> m.in. dlatego kategoria B1 jest bezsensem. ;)
scorpio44

Postprzez bruno666 » sobota 20 września 2008, 23:14

DEXiu napisał(a):A ja uważam, że choć grupa osób która może z niej naprawdę skorzystać jest bardzo mała, to jednak jest i dlatego taka kategoria może być. Widziałem już kilka osób poruszających się po drodze w mieście na takim trójkołowym wózko-skutero-czymś i to z pewnością ułatwia im życie.

A skąd wiesz jakią kat. PJ miały te osoby?

DEXiu napisał(a):To nie jest przepis dla osób chcących sobie normalnie jeździć od niższej granicy wiekowej.

Oczywiście. To jest przepis dla co najmniej nie umiejących kalkulować.
Podobnie jest z C1 i D1.
Za ten sam czas, te samą energię i praktycznie te same pieniądze mieć zaledwie ułamek pełnej kategorii.
Nawet ten obniżony wiek niewiele zmienia, bo można "przemęczyć" się rowerem, skuterem czy pekaesem. Tyle poświęcenia, żeby 2 lata jeździć skuterem na trzech kołach? Nieporozumienie...
Ale to tylko moje zdanie.
bruno666

Postprzez DEXiu » sobota 20 września 2008, 23:16

scorpio44 napisał(a):A tak niestety starcza tylko na malucha odchudzonego, czyli szybszego i niebezpieczniejszego. Normalnym dzieci nie mogą jeździć, ale takim owszem. To to samo, o czym pisał Marcij.

Ustawodawca zapewne miał na myśli zmniejszenie ewentualnych skutków błędu kierowcy takiego pojazdu, a nie bezpieczeństwo jego samego. Podobnie jest np. w żeglarstwie rekreacyjnym - granice niektórych uprawnień są wyznaczane przez rozmiar łódki choć teoretycznie im większa tym bezpieczniejsza. :)
scorpio44 napisał(a):DEXiu --> m.in. dlatego kategoria B1 jest bezsensem. ;)

Tzn. dlaczego bo nie rozumiem w tym momencie czy odnosisz się do mojej wypowiedzi o "niewielkiej grupie która może z tego naprawdę skorzystać" (jeśli tak to przecież chyba dobrze?), czy do argumentów marcij-ego i mojej sugestii z TIRami?
DEXiu

Postprzez bruno666 » sobota 20 września 2008, 23:21

To można by zrobić 150 kategorii. Zawsze ktoś w skali kraju może by skorzystał i zrobił PJ na pojazd od 550 do 650 kg, bo z większymi np. sobie nie poradzi.
Albo małe "busy" do 2800 DMC i duże "busy" od 2800 do 3500 kg DMC. :wink:
bruno666

Postprzez scorpio44 » niedziela 21 września 2008, 23:27

DEX'iu ==> więc już pomińmy kwestię bezpieczeństwa czyjegokolwiek, a zostawmy samo to:
marcij napisał(a):czym sie takie daihatsu "przebudowane" za 5-10 tys zl rozni od takiego samego "nieprzebudowanego" za polowe tego ? Tym ze jest lzejsze , czyli ma lepsze przyspieszenie

To samo napisałem w skrócie na przykładzie odchudzonego malucha - 16-latek nie może jeździć normalnym, ale może odchudzonym, czyli - mówiąc bardzo na skróty - szybszym. Czy to nie jest chore?

PS: A odwoływałem się do swojej własnej wypowiedzi (czyli tego, co napisałem zdanie wcześniej) i wypowiedzi Marcija, którą poparłem. :D Tylko zwróciłem się do Ciebie jako nieuważającego kategorii B1 za bezsens, żeby Ci uwypuklić jakiś argument za tym, że jednak tak jest.
scorpio44

Postprzez DEXiu » niedziela 21 września 2008, 23:58

OK. Ale czy ta kategoria komuś przeszkadza? Podobnie jak tysiąc innych martwych przepisów? Przynajmniej można udzielić konkretnej odpowiedzi ludziom zadającym pytania w stylu "słyszałem że można robić prawko od 16 roku życia. prawda to?" :lol:
DEXiu

Następna strona

Powrót do Luźna gadka