Parkowanie prostopadłe tyłem

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Parkowanie prostopadłe tyłem

Postprzez Burst » sobota 20 września 2008, 20:40

Witam.

Usłyszałem dzisiaj, że na egzaminie praktycznym, nie jest sprawdzana umiejętność parkowania prostopadłego tyłem. Czy to prawda ?
Burst

Postprzez ButterflyEffect » sobota 20 września 2008, 20:48

Prawda.
Ale masz coś takiego, jak zawracanie przy użyciu infrastruktury, a więc tutaj jest niejako wykorzystany element parkowania prostopadłego tyłem.
...pensa prima di sparare, pensa prima di dire, di giudicare...

Postprzez bruno666 » sobota 20 września 2008, 23:16

Ale zawracanie poprzez wjazd tyłem w "bramę" nie musi być wykonane tak precyzyjnie, jak wymagano by tego od parkowania.
Ponadto można zawracać wjeżdżając w "ramę" przodem, a wyjeżdżając tyłem.

Tak czy inaczej parkowania tyłem prostopadłego NIE MA. :wink:
bruno666

Postprzez ButterflyEffect » sobota 20 września 2008, 23:34

Ale zawracanie poprzez wjazd tyłem w "bramę" nie musi być wykonane tak precyzyjnie, jak wymagano by tego od parkowania.
Parkowanie prostopadłe na egzaminie również nie jest egzekwowane w stopniu 'idealnym'. Może u niektórych egzaminatorów należy zaparkować idealnie równiutko, ale na pewno nie u wszystkich.
...pensa prima di sparare, pensa prima di dire, di giudicare...

Postprzez bruno666 » sobota 20 września 2008, 23:42

Idealnie nie, ale jednak są spore różnice, nieprawdaż?

a) parkowanie prostopadłe lub skośne - wjazd przodem wyjazd tyłem (możliwa jedna korekta toru jazdy)
- miejsce do parkowania wyznacza egzaminator, wskazując je osobie egzaminowanej, po zaparkowaniu musi być możliwość opuszczenia pojazdu przez kierowcę i pasażera z obydwu stron pojazdu, a pojazd musi być zaparkowany w sposób zgodny z przepisami ruchu drogowego (należy sprawdzić możliwość opuszczenia pojazdu),
- parkowanie odbywa się z zachowaniem zasad ruchu drogowego,

c) zawracanie na drodze jednojezdniowej, dwukierunkowej - możliwość wykonania manewru przy wykorzystaniu infrastruktury drogowej (bramy, wjazdy, podjazdy, zatoczki itp.) - zawracanie musi odbyć się przy użyciu biegu wstecznego
- miejsce do zawracania wyznacza egzaminator.
bruno666

Re: Parkowanie prostopadłe tyłem

Postprzez Plk1989 » niedziela 21 września 2008, 13:43

Burst napisał(a):Witam.

Usłyszałem dzisiaj, że na egzaminie praktycznym, nie jest sprawdzana umiejętność parkowania prostopadłego tyłem. Czy to prawda ?

Niby nie jest ale warto mieć to opanowane, ja na egzaminie musiałem zawrócić na drodze z wykorzystaniem miejsca na parkingu wiec w sumie to na jedno wychodzi.
Teoria 1.07.08 (+)
Praktyka 31.07.08: Plac (+), Miasto (+)
Plk1989

Postprzez reptile » niedziela 21 września 2008, 13:46

Niby nie jest ale warto mieć to opanowane, ja na egzaminie musiałem zawrócić na drodze z wykorzystaniem miejsca na parkingu wiec w sumie to na jedno wychodzi.

Niekoniecznie :) W przypadku zawracania z wykorzystaniem infrastruktury (w tym przypadku: parkingu) nie jest tym samym co parkowanie prostopadłe tyłem. Z jednego prostego powodu: nie musisz dbać o idealną odległość między zaparkowanymi autami (egzaminator nie sprawdza, czy drzwi można luźno otworzyć), bo w końcu tylko zawracasz, a nie parkujesz.
20.08.2008 WORD Kielce
- teoria [+]
- plac manewrowy [+]
- miasto [-] shit...
reptile

Postprzez Plk1989 » niedziela 21 września 2008, 13:54

No tak, ale chodzi o same zmieszczenie sie miedzy 2 autami. Bramy, wjazdy itp sa zazwyczaj szersze niz miejsca na parkingu wiec mowie ze mimo nie jest to wymagane na egzaminie to dobrze jest miec parkowanie tylem prostopadle opanowane. A pozatym przydaje się po "zdobyciu" prawka ;p
Teoria 1.07.08 (+)
Praktyka 31.07.08: Plac (+), Miasto (+)
Plk1989

Postprzez cman » niedziela 21 września 2008, 13:58

Z czego zdecydowana większość kierowców nie zdaje sobie sprawy...
cman

Powrót do Egzamin na prawo jazdy