Kilka pytan przed egzaminem

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kilka pytan przed egzaminem

Postprzez torres001 » niedziela 21 września 2008, 18:08

Witam, za kilka dni mam egzamin praktyczny, w związku z czym mam kilka wątpliwości.
Czy w przypadku gdy przed przejazdem kolejowym występuje znak G-3 (krzyż św. Andrzeja) mam obowiązek zatrzymania???

Drugie pytanie:
Jadę drogą podporządkowaną przed sobą widzę znak stop w odległosci około 10 metrów od skrzyżowania. Czy w takim przypadku mam się zatrzymać przed znakiem czy przed drogą główną??
torres001

Postprzez ag_100 » niedziela 21 września 2008, 18:18

1) Jeśli przejazd jest strzeżony z zaporami, to wystarczy zwolnić i się rozejrzeć - nie musisz się zatrzymywać.
Jeśli jest znak STOP, a przejazd jest bez zapór musisz się zatrzymać.

2) Musisz zatrzymać się przed skrzyżowaniem, aby mieć dobrą widoczność, żeby wiedzieć, kiedy możesz ruszyć (w takich sytuacjach powinna być linia ciągła zatrzymania, przed którą trzeba sie zatrzymać, natomiast jeśli nie ma, to przed skrzyżowaniem, ale nie za daleko.)
ag_100

Postprzez torres001 » niedziela 21 września 2008, 18:21

Przejazd nie jest strzeżony oraz występuje tylko znak G-3 (bez znaku stop)
Wg. mnie w takiej sytuacji nie trzeba się zatrzymać... no chyba że jedzie pociąg :D
torres001

Postprzez haywireth » niedziela 21 września 2008, 18:25

Zwalniasz, rozgladasz sie i jedziesz dalej.
haywireth

Postprzez aska;) » niedziela 21 września 2008, 18:52

ag_100 napisał(a):1) Jeśli przejazd jest strzeżony z zaporami, to wystarczy zwolnić i się rozejrzeć - nie musisz się zatrzymywać.
Jeśli jest znak STOP, a przejazd jest bez zapór musisz się zatrzymać.

2) Musisz zatrzymać się przed skrzyżowaniem, aby mieć dobrą widoczność, żeby wiedzieć, kiedy możesz ruszyć (w takich sytuacjach powinna być linia ciągła zatrzymania, przed którą trzeba sie zatrzymać, natomiast jeśli nie ma, to przed skrzyżowaniem, ale nie za daleko.)

dokładnie tak,i taka mała rada egzaminator nie zawsze widzi czy rozglądasz się więc zrób to w miarę widocznie(nie wystarczy sam rzut oka)...
Szybka ale bezpieczna jazda-to jest to...
23.12.2008-Word Krosno,zdane...prawko w portfelu...
aska;)

Postprzez zuza1 » niedziela 21 września 2008, 19:39

Ja równiez przed egzaminem mam kilka wątpliwości, mam nadzieję że mi pomożecie (a już nie mam więcej jazd a te wątpliwości wyszły dopiero teraz) :wink:

1) czy jak zaparkuję to muszę ja i egzaminator otwierać drzwi i czy na max?

2) jeżeli chodzi o zawracanie to czy może być na egzaminie zawracanie np na skrzyżowaniu (chodzi mi o to że jest zwykły ten okragły sygnalizator a nie kierunkowy) lub jak jest pas rozdzielający jezdnie i między przerwami. Czy zawsze musi być zawracanie na trzy lub z użyciem infrasturktury a te o których pusałam wcześniej dodatkowo?

3)słyszałam że w niektórych samachodach egzaminacyjnych są lusterka ustawiane ręcznie to czy mogę poprosić egzaminatora o pomoc bo ja za nic w świecie nie dosięgnę to prawego lusterka, tylko chyba będę musiała latać dookoła samochodu :wink:

Dzięki za odpowiedz
jesteście kochani :D
zuza1

Postprzez ella » niedziela 21 września 2008, 19:56

Polecam przeczytać regulamin (zwłaszcza punkt 7) i nie nie wrzucać różnych problemów do jednego wątku.
Polecam też użycie opcji SZUKAJ bo większość problemów powtarza się.
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy