Dodatkowe pedały- prawa strona. WIELKOPOLSKA, gdzie zakładać

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Dodatkowe pedały- prawa strona. WIELKOPOLSKA, gdzie zakładać

Postprzez trueno2 » wtorek 01 lipca 2008, 18:35

Witam.

Zakupiłem ost. samochód Renault Clio, teraz muszę go przygotować do szkolenia kierowców.

Interesuje mnie gdzie najtaniej będę mógł założyć dodatkowe pedały na terenie WKLP. W Poznaniu ceny oscylują w okolicach 800zł, znalazłem Pana w Kaliszu, który za założenie bierze 400zł, lecz termin są b. odległe.

Może ktoś z Was zakładał, zakłada właśnie pedały pomocnicze- sprzęgło, hamulec, gaz. Wie gdzie na terenie WKLP, można dokonać takiej operacji w rozsądnych cenach. Mile widziane, adresy, tel., strony www.

Nie ukrywam, że najbardziej odpowiadałby mi Poznań, ale takie miasta jak Leszno, Kalisz itp. również wchodzą w gre, jeżeli cena będzie taka, że z Poznania będzie mi się opłacało jechać.

Pozdrawiam serdecznie.
trueno2

Postprzez lled3 » wtorek 01 lipca 2008, 19:27

nie musisz miec 3 pedałów. Wystarczy tylko hamulec.

Ja się uczyłem na eLkach gdzie inst. mial tylko dodatkowy hamulec.
I dla kursantów jest IMHO lepiej jak instruktor ma tylko hamulec :)

są też różne wersje montazowe dodatkowego hamulca - w najprostrza jest najbardziej brutalna - sztywne mechaniczne połączenie z pedałem kierowcy. Bardziej zaawansowane opcje - zależnie od auta mogą np. być podłączone bezpośrednio w układ hydrauliki. Dlatego też sama cena nie jest adekwatną miarą porównawczą.
Obrazek
lled3

Postprzez paweł szulkin » niedziela 06 lipca 2008, 00:13

Jeżeli chodzi o dodatkowe pedały w dobrej cenie, to ja jeżdżę do warszawy , daleko ale w dobrej cenie mi ostatnio montowali

www.adaptor.pl
paweł szulkin

Postprzez caspper » poniedziałek 28 lipca 2008, 15:23

Mam podobne pytanie tyle, że chodzi mi o województwo podkarpackie. Warsztat gdzie mógłbym zamontować hamulec u pasażera. Chodzi o samochód z automatyczną skrzynią, który miałby mi posłużyć do kursu i egzaminu. Macie cokolwiek z tych okolic? Proszę o cokolwiek, bo ja nie mam nic, a chciałbym wiedzieć gdzie mogę coś takiego zrobić.
caspper

Dodatkowe pedały dla instruktora

Postprzez leszex69 » wtorek 02 września 2008, 00:28

Witam. Kolego Pawle piszesz, że w dobrej cenie.. Możesz zdradzić jaka to cena? Też szukam w Wlkp do Clio a terminy takie, że nie pytaj.. Pod Kaliszem 10 listopad!!! Porażka..
pzdr. Leszek
INSTRUKTOR POZNAŃ
leszex69

Postprzez lled3 » wtorek 02 września 2008, 07:14

cały czas rozmawiamy "gdzie najtaniej" wogóle nie uwzgledniajac JAKOŚCI wykonania i jakości użytych materiałów ...
Obrazek
lled3

Postprzez paweł szulkin » środa 03 września 2008, 22:05

Ja płaciłem z cos koło 650 zł.Jeżeli chodzi o jakość to nawet certyfikat maja także raczej potwierdzone. Jezeli chodzi o montaż w WLKP to montują ich urządzenie w Poznaniu i w Szczecinie w Renault z tego co wiem. Ale najlepiej do nich przedzwonić i podpytać dokładniej co i jak. Tylko cena juz pewnie nie bedzie taka
paweł szulkin

Postprzez Pinhead » czwartek 04 września 2008, 11:15

Byle nie montować układu opartego na linkach, porażka.
Pinhead

Postprzez paweł szulkin » czwartek 04 września 2008, 16:38

No w moich niema żadnej linki
paweł szulkin

Postprzez leszex69 » czwartek 04 września 2008, 22:06

Paweł jak możesz to podaj jakiś namiar.. Z tego co wiem (bo kumpel montował w serwisie renault) to płacił 1300 zł za 2 pedały (bez gazu). Jak bym gdzieś znalazł w Poznaniu (lub okolicach) za około 650 tak jak pisałeś to pewnie bym się zdecydował. Byleby terminy nie były takie odległe!! :-) Z tego co wiem to do CLIO podejdą tylko "linkowe". Drążki nie wchodzą w grę. Jeśli się mylę to mnie sprostujcie. A może ktoś wie gdzie można taki zestaw kupić. Bo z montażem nie miałbym większego problemu
Pozdro !!
INSTRUKTOR POZNAŃ
leszex69

Postprzez paweł szulkin » czwartek 04 września 2008, 22:19

najlepiej zadzwoń i ustal z nimi

www.adaptor.pl

to link do ich strony
no w clio ja mam drążki
paweł szulkin

Postprzez Michałwiraz » niedziela 21 września 2008, 20:07

Ja też mam juz w trzecim clio bezlinkowe i wszystko działa bez problemu. W pierwszym clio zamontowałem na linki i jak mój instruktor pojechał wymienić filtr wlotu powietrza to mechanik rozłożył ręce bo linki blokują dostęp przy wymianie!!!!!!!
Michałwiraz

Postprzez Michałwiraz » niedziela 05 października 2008, 11:41

właśnie się dowiedziałem że już można zamontować w Auto Liderze na Łódzkiej w Kaliszu pedały bez linek warszawskie
Michałwiraz

Postprzez megamind » czwartek 30 października 2008, 17:43

Czy pedały muszą mieć jakiś certyfikat? Czy musi je zakładać jakaś autoryzowana jednostka? Jak to wygląda w kwestii formalnej?
megamind

Postprzez matek001 » sobota 01 listopada 2008, 00:03

megamind napisał(a):Czy pedały muszą mieć jakiś certyfikat? Czy musi je zakładać jakaś autoryzowana jednostka? Jak to wygląda w kwestii formalnej?

Otóż certyfikat na dzień dzisiejszy nie jest wymagany przez żadne organy kontroli. Oczywiście na rynku są już dostępne certyfikowane mechanizmy do nauki jazdy (firma adaptor z wa-wy posiada właśnie pedały z certyfikatem). Jeśli chodzi o montaż to najlepiej jeśli montuje je jakaś przeszkolona jednostka (np. autoryzowany serwis), wtedy masz pewność, że mechanizm będzie założony tak jak być powinien i unikniesz nieprzyjemnych sytuacji. Jeśli chodzi o formalności to jak narazie wystarczy przegląd w stacji diagnostycznej (koszt 50-200zł w zależności od stacji) i stempelek w dowodzie o tym, że samochód chodzi na nauce.

Pozdrawiam
matek001

Następna strona

Powrót do Porady techniczne