i ... bum ... [aktualizacja - fotki]

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez scania-tuning » poniedziałek 22 września 2008, 17:01

Takich danych nie ma podanych przy rysunku. Ale nawet jeśli, to mało prawdopodobna wydaje mi się ta Twoja wersja. Sam jeżdże dużym autem więc wiem co się mysli i widzi w takich sytuacjach. Dojeżdżam do lewej i ustawiam sie do skretu w prawo. Skoro piszesz, że autobus objeżdza osobowke, to musi ją widzieć. Później, jeśli osobówka znika z pola widzenia i nie pojawia sięz powrotem z przodu, to wtedy żaden kierowca nie ruszy.

Powiedz tylko jedna rzecz - droga z której zjeżdżają autobus i osobwka ma 2 pasy czy 1? Jeżeli 2, no to zgodze się że wina autobusu, jeżeli 1, no to niestety wina jest po stronie osobowki.
scania-tuning

Postprzez lled3 » poniedziałek 22 września 2008, 20:13

jest fotka którą obiecywałem :)

Obrazek

malo miejsca by sie wyrobic ze skretem :P ?

P.S.
przypominam ze na drodze glownej rozdziela pasy linia CIĄGŁA pojedyncza
Obrazek
lled3

Postprzez ainesea » wtorek 23 września 2008, 13:04

Jest dużo miejsca żeby się wyrobić i to dla dwóch autobusów na raz. Dla mnie to ewidentna winna autobusu, który musiał z pasa lewego zjechać na prawy, na którym był osobowy.
ainesea

Re: i ... bum ... [aktualizacja - fotki]

Postprzez Goska_1 » wtorek 23 września 2008, 13:45

lled3 napisał(a):kogo w takiej sytuacji byście uznali za winnego ?
autobus + osobówka

Obrazek

pojazd niebieski nawet bardziej jest na drodze niż wynika to z rys. gdyż na miejscu jest większy promien krzywizny.

EDIT:
poprawiłem rys.

rózowy
stara miłość nie rdzewieje, bo jest w ocynku...

Obrazek
Goska_1

Postprzez Sławek_18 » wtorek 23 września 2008, 15:35

to teraz chyba nie ma najmniejszych wątpliwości, że winny jest kierowca autobusu.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez turecki » czwartek 25 września 2008, 07:11

jest kilka-dlaczego rysunek nie odpowiada fotografii,dlaczego nie wspomniał pytający o tym,że są na dojazdówce dwa pasy wydzielone-co widać przed przejściem dla pieszych, dlaczego nie wspomniał,że aby wyjechać na zabroniony pas głównej trzeba albo trochę pojechać za skrzyżowanie,albo po trawie...?
turecki

Postprzez Khay » czwartek 25 września 2008, 08:38

turecki napisał(a):jest kilka-dlaczego rysunek nie odpowiada fotografii,dlaczego nie wspomniał pytający o tym,że są na dojazdówce dwa pasy wydzielone-co widać przed przejściem dla pieszych,

W którym to niby miejscu widać to "wydzielenie"? :shock:

dlaczego nie wspomniał,że aby wyjechać na zabroniony pas głównej trzeba albo trochę pojechać za skrzyżowanie,albo po trawie...?

A gdzieś Ty się tego dopatrzył? Na moje oko to tam można spokojnie skręcić. Wątpię, by wszystkie autobusy by tak sobie jeździły, gdyby trzeba było śmigać po trawniku. A na zdjęciu nie widzę nic, co by na to wskazywało.

Rysunek, faktycznie, był mało dokładny i nie dawał wyobrażenia o promieniu skrętu, ale bez przesady...

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez lled3 » czwartek 25 września 2008, 11:17

turecki - przeczytaj 4 storny tematu - mam wrazenie ze przeczytalem pierwszy post i ten ze zdjeciem :) wlasnie w temacie jest o tym mowa ze niektorzy sobie jada na drugi pas - a niektorzy (jak tu na zdjeciu) na prawy. Pasów wydzielonych na dojazdówce nie ma. Na głownej sa - i jest to zaznaczone na rysunku.
Obrazek
lled3

Postprzez turecki » piątek 26 września 2008, 06:36

faktycznie nie jest jak napisałem-autobus fragment zasłonił-cofam pytania... :wink:
turecki

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze