Parking

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parking

Postprzez negatyp » wtorek 23 września 2008, 21:31

Dzisiaj sie mnie kolesie spytali czy na parking jest znak d18 parking mogę wjechać autem z przyczepą cempingową i jak ja im powiedział że nie to sie ze mnie śmiały bo niby tiry mogą a cempingi nie;ja mam rację chyba prawda; tiry tak cempingowe nie; proszę ja o fachowcowe odpowiedzi; o zakład idzie i chonor
negatyp

Postprzez Lewy » wtorek 23 września 2008, 21:47

Czasem wystarczy poszukac...... D-18 Oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdów (zespołów pojazdów), z wyjątkiem przyczep kempingowych; umieszczona pod znakiem tabliczka T-23e oznacza, że na parkingu jest dopuszczony także postój przyczep kempingowych.
Ostatnio zmieniony wtorek 23 września 2008, 22:29 przez Lewy, łącznie zmieniany 1 raz
Lewy

Postprzez DEXiu » wtorek 23 września 2008, 21:51

Ojczyzna! Honor! Firefox i jego opcja podkreślania błędów ortograficznych! :roll: Do tego porządny słownik i jakiś kurs ładu i składu.
Co do tematu to przepis jest nieco niejednoznaczny. To znaczy według niego można wjechać samochodem wraz z dowolną przyczepą (w tym także kempingową), natomiast może stać także samodzielna przyczepa dowolna OPRÓCZ kempingowej.
Ostatnio zmieniony wtorek 23 września 2008, 21:53 przez DEXiu, łącznie zmieniany 1 raz
DEXiu

Postprzez negatyp » wtorek 23 września 2008, 21:52

Lewy coty myslisz ze ja o tym nie wiem mam różne kodeksy na internecie ale mam racje czy nie bo jutro muszę kolesiom pokazać że wygrałem

Dexiu wiem można wjechać cempingową i stać nią nawet minutę ale nie wiencej to ja wiem mnie chodzi o postój na parkingu cempingowej ja wiem że zakazane to jest i zakład musze wygrać
negatyp

Postprzez Lewy » wtorek 23 września 2008, 22:34

A to nie jest tak iż wjechac na parking moze wszystko lecz postój na parkingu jest dozwolony dla samochodów +przyczepki????Wyraznie jest zakaz postoju przyczep kempingowych.....
Lewy

Postprzez DEXiu » czwartek 25 września 2008, 16:32

Więc zakład przegrasz bo na parking oznaczone D-18 można wjeżdżać i parkować samochodem z przyczepą kempingową. Nie można tylko stawiać samej przyczepy kempingowej
DEXiu

Postprzez negatyp » piątek 26 września 2008, 17:33

Znak D-18 "parking" oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdów (zespołów pojazdów), z wyjątkiem przyczep kempingowych; umieszczona pod znakiem tabliczka T-23e oznacza, że na parkingu jest dopuszczony także postój przyczep kempingowych.

Jak ty to czytasz że może parkować auto z przyczepą cempingowa a nie może sama przyczepa cempingowa
negatyp

Postprzez DEXiu » piątek 26 września 2008, 18:02

Czytam normalnie. Pozwól że jeszcze raz zacytuję przytoczony przez Ciebie przepis i pogrubię istotne fragmenty:
Znak D-18 "parking" oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdów (zespołów pojazdów), z wyjątkiem przyczep kempingowych; umieszczona pod znakiem tabliczka T-23e oznacza, że na parkingu jest dopuszczony także postój przyczep kempingowych.

A teraz objaśnienia: pod pojęciem "zespół pojazdów" mieści się także pojazd ciągnący przyczepę kempingową. Zatem samochód+przyczepa według pierwszego pogrubionego fragmentu MOŻE PARKOWAĆ.
Natomiast podkreślone fragmenty wskazują na SAMODZIELNĄ (nie "samobieżną" tylko taką która stoi sobie samotnie bez pojazdu ją ciągnącego) przyczepę kempingową, która to parkować nie może, chyba że jest to dozwolone tabliczką.
DEXiu

Postprzez negatyp » piątek 26 września 2008, 18:07

A ja też to czytam normalnie i dla mnie parking to miejsce przeznaczone na postój pojazdów z wyjątkiem przyczep cempingowych. I po co sobie życie komplikować?
negatyp

Postprzez DEXiu » piątek 26 września 2008, 18:18

Wybacz - nie sądziłem że na co dzień jeździsz/widujesz także samobieżne przyczepy kempingowe :lol: (i nie mam na myśli tutaj kampwozów)
DEXiu

Postprzez negatyp » piątek 26 września 2008, 20:49

Dexiu, czy ja jestem autorem tej części wątku o maszynach samobieżnych? Możesz mnie w takim razie zacytować?
negatyp

Powrót do Sytuacje na drodze