Polecenia wydawane przez instruktora a PoRD.

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Polecenia wydawane przez instruktora a PoRD.

Postprzez jot » wtorek 30 września 2008, 17:11

Hm.

Czy instruktor może wydawać kursantowi polecenia niezgodne lub, hm... naciągające PoRD? Dzisiaj, podczas jazd z nowym instruktorem trochę się zagotowałem. Spieszył się gdzieś kiedy kończyliśmy i akurat kiedy dojeżdżałem do pewnego sporego skrzyżowania gdzie dość długo czeka się na zmianę świateł, zapaliło się żółte. Oczywiście nie było mowy o jakimś gwałtowym hamowaniu - wlokłem się za samochodami przede mną z prędkością najwyżej 10km/h. Instruktor nalegał żebym mimo wszystko wjechał na żółtym na skrzyżowanie i kiedy tego nie zrobiłem (zatrzymałem się przed linią zatrzymania) wpadł wręcz w szał :shock: Oprócz tej sytuacji było jeszcze kilka innych które moim zdaniem są wątpliwe, np. nakłanianie mnie do wymuszenia pierwszeństwa na samochodzie nadjeżdżającym z naprzeciwka, bo, powiedzmy "nie był dość żwawy", chociaż wg. przepisów miał pierwszeństwo przede mną. Kiedy zwróciłem mu na to uwagę, wywnętrzył się, że polecenia instruktora są ważniejsze niż PoRD, a poza tym to kursant ma nie dyskutowac tylko sluchac polecen, itd. ;) Domyślam się, że to nieprawda, ale czy ktoś mógłby podsunąć mi podkładkę prawną dotyczącą "działania" instruktora podczas szkolenia?
Ostatnio zmieniony wtorek 30 września 2008, 18:26 przez jot, łącznie zmieniany 1 raz
lamer wielki koronny.
jot

Postprzez luklic » wtorek 30 września 2008, 17:33

Skąd on ma w ogóle prawo jazdy :O
luklic

Postprzez jessroncen » wtorek 30 września 2008, 17:54

Ja też miałem sytuacje na kursie gdzie musiałem dać gazu ale nigdy nie spotkałem się z takim łamaniem zasad ruchu drogowego
weź jak najszybciej zmień instruktora albo OSK, ty masz jeździć dokładnie według przepisów - każdy taki numer na egzaminie może skończyć się jego przerwaniem
jessroncen

Postprzez tristan » wtorek 30 września 2008, 19:29

Oczywiście, że polecenia instruktora są ważniejsze niż prawo. :D
tristan

Postprzez jot » wtorek 30 września 2008, 21:25

tristan napisał(a):Oczywiście, że polecenia instruktora są ważniejsze niż prawo. :D

Tak właśnie myślałem! Dzięki za pomoc! :roll:
lamer wielki koronny.
jot

Postprzez dylek » wtorek 30 września 2008, 21:53

Może to ci coś pomoże ;) :

Najpierw z 217-tki czyli ustawy o szkoleniu i egzaminowaniu....
PROGRAM SZKOLENIA KANDYDATÓW NA INSTRUKTORÓW I INSTRUKTORÓW NAUKI JAZDY

Charakterystyka absolwenta kursu

§ 2. Absolwent kursu, w zakresie objętym nauczaniem, powinien:
1) posiadać znajomość:
a) wybranych zagadnień z psychologii, metodyki nauczania oraz etyki zawodowej,
b) warunków uzyskiwania, zatrzymywania, cofania i przywracania uprawnień do kierowania pojazdami,
c) programów szkolenia i egzaminowania kandydatów na kierowców lub motorniczych,
d) zasad prowadzenia ośrodka szkolenia oraz sporządzania wymaganej dokumentacji,
e) przepisów ustawy oraz wybranych przepisów zawartych w aktach wykonawczych do tej ustawy,
f) techniki kierowania i obsługi pojazdów;
2) posiadać umiejętności:
a) oceny stanu wiedzy i umiejętności, jak również predyspozycji kandydatów na kierowców lub motorniczych,
b) określenia wymiaru czasu i zakresu tematycznego szkolenia odpowiednio do oceny, o której mowa w lit. a,
c) prowadzenia zajęć teoretycznych i praktycznych na kursie dla kandydatów na kierowców lub motorniczych w sposób:
– łatwy do zrozumienia i rzeczowy,
zgodny z obowiązującymi przepisami,
d) stosowania odpowiednich metod nauczania wraz z wykorzystaniem różnorodnych środków dydaktycznych,
e) kształtowania właściwego sposobu zachowania się na drodze kandydatów na kierowców lub motorniczych, w szczególności rozwijania umiejętności:
– wykrywania pojawiających się zagrożeń,
przeciwdziałania zagrożeniom,
– postępowania wobec skutków powstałych zagrożeń,
f) praktycznego stosowania przepisów ruchu drogowego i zasad techniki kierowania pojazdem,
g) wykonywania czynności kontrolno-obsługowych pojazdu.

A potem z PoRD
Art. 104. 1. Kierownik rejonowego urzędu rządowej administracji ogólnej cofa jednostce lub szkole zezwolenie na prowadzenie szkolenia, jeżeli:
1) nie spełnia wymaganych warunków, o których mowa w art. 103,
2) prowadzi szkolenie w sposób niezgodny z przepisami,
3) wydała niezgodnie ze stanem faktycznym zaświadczenie o ukończeniu szkolenia.
2. W przypadku cofnięcia zezwolenia na prowadzenie szkolenia z przyczyn określonych w ust. 1 pkt 2 i 3, ponowne zezwolenie nie może być wydane wcześniej niż po upływie 2 lat od dnia, w którym decyzja o cofnięciu stała się ostateczna.
(...)
Art. 107. 1. Kierownik rejonowego urzędu rządowej administracji ogólnej skreśla instruktora z ewidencji, jeżeli instruktor:
1) nie spełnia warunków określonych w art. 105 ust. 2 pkt 1-6,
2) nie przedstawił orzeczenia lekarskiego z badań kontrolnych o braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania czynności instruktora,
3) nie zdał egzaminu, o którym mowa w art. 108 ust. 2 pkt 2, w wyznaczonym terminie,
4) dopuścił się rażącego naruszenia przepisów w zakresie szkolenia.
2. W przypadku skreślenia instruktora z ewidencji z przyczyny określonej w ust. 1 pkt 4, ponowny wpis do ewidencji nie może być dokonany wcześniej niż po upływie 2 lat od dnia, w którym decyzja o skreśleniu stała się ostateczna.

Kłócić z instruktorem się możesz, ale jak współpracować nie będziesz to pojeździsz sobie 30-tką prosto i w prawo i tyle będzie z tej nauki.....
Instruktor też człowiek i swoje fochy, humory ale i potrzeby czasem ma.... Niby nie powinien się w pewnych sytuacjach niestosownie zachowywać, ale bądź i ty człowiek i spróbuj go zrozumieć :D
A jeśli już planujesz "zadrzeć" to lepiej zmień ośrodek - z reguły instruktorzy trzymają się razem i jak zaczniesz smród robić to każdy jak śmierdziela cię potraktuje.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez tristan » wtorek 30 września 2008, 21:57

jot napisał(a):
tristan napisał(a):Oczywiście, że polecenia instruktora są ważniejsze niż prawo. :D

Tak właśnie myślałem! Dzięki za pomoc! :roll:

Mam nadzieję, że też się nabijasz, podobnie jak ja.
tristan

Postprzez jot » wtorek 30 września 2008, 22:03

tristan napisał(a):Mam nadzieję, że też się nabijasz, podobnie jak ja.

Yup. Ale już przestaję, żeby się to czasem w trollowanie nie przerodziło.
lamer wielki koronny.
jot

Powrót do Szkolenie kierowców