ile za sprowadzienie ?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

ile za sprowadzienie ?

Postprzez patryk327 » niedziela 05 października 2008, 19:09

siema chce sprowadzic auto z niemiec ile kasztuja wszystkie oplaty itp. ?
patryk327

Postprzez dariex » niedziela 05 października 2008, 20:01

Generalnie to istotne jest to jakie auto chciałbyś sprowadzić,bo od tego zależna jest część opłat.
Pomijając ten wzgląd to napewno musisz miec
Badanie techniczne ~170zł
Akcyza - tu zasadnicza róznica w kwocie bo auto poniżej 2litrów pojemności to 3,1% podatku,a powyżej 2litrów to już ponad 13%
Znaczki skarbowe za akcyzę -nie pamiętam ile ale coś nie więcej niż 30zł

Opłaty w urzędzie skarbowym - musisz mieć tłumaczenie dokumentów,wiec wczesniej musisz isc do tłumacza przysięgłego i zrobic tłumaczenie,to koszt ~200zł

Zwolnienie z podatku VAT - zaświadczenie które otrzymujesz z US kosztuje coś koło 150zł
.
WK - składasz podanie o rejestrację pojazdu.
dostajesz pozwolenie czasowe - 12 zł,tablice rejestracyjne - 80 zł,naklejki na tablicę i na szybę ok 30zł
Stały dowód + 48zł
Nie wiem dokładnie,bo auto sprowadzałam dość dawno ale teraz i opłata "ekologiczna",bodajze coś kole 500zł
dariex

Postprzez patryk327 » niedziela 05 października 2008, 20:22

chce sprowadzic honde civic V a ta oplata ekologiczna az 500 zl i to prZy kazdym aucie?
patryk327

Postprzez dariex » niedziela 05 października 2008, 21:26

to się chyba nie zmienia,bez względu na auto
dariex

Postprzez Xsystoff » niedziela 05 października 2008, 21:45

Jak chcesz wrocic na kolach to dolicz ~70 euro za ubezpieczenie i tablice z zoltym paskiem (nie musisz miec TUV). Tablice warto kupic zaraz przy granicy, bo wtedy jest sporo taniej niz w glebi Niemiec. Dariex dobrze wymienila wszystkie oplaty, z tym, ze ceny np. tlumaczenia moga sie roznic w zaleznosci od miasta. Oplata 500 zł niestety jest i nazywa sie oplata recyklingowa :? Nie wiem ile stoi V-gen w Eurotaxie ale te 3.1% to malo, wiec na calosc licz okolo 1700-1800 zł.
Xsystoff

Postprzez patryk327 » niedziela 05 października 2008, 21:59

a czy nie mozna otrzymac zwrotu tej oplaty?
patryk327

Postprzez Kamil Bajko » niedziela 05 października 2008, 23:00

Witam.
Ja jeszcze dodam od siebie, że zgodnie z panującym prawem nie trzeba robić w Polsce przeglądu technicznego, jeżeli ma się ważny przegląd zachodni (pod warunkiem, że samochód sprowadzony z kraju Unii Europejskiej). Tylko w tym przypadku nie każdy wydział komunikacji o tym wie i trzeba im pod nos przepis podłożyć i kłócić się z nimi, tak jak Ja to zrobiłem.
Kamil Bajko

Postprzez Hadart » poniedziałek 06 października 2008, 08:49

A zna ktos jakies strony komisow samochodowych np w niemczech albo jakis portal z ogloszeniami zagranicznymi? Chcialbym popatrzec ile kosztuje takie Audi 80 przykladowo bo Ci co sprowadzaja na zarobek wiadomo, ze nie prowadza takiej dzialalnosci charytatywnie. ;-)
Egzamin: 07.08.08
Plac +
Miasto +
(2008-08-14) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.

(2008-08-20) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
Hadart

Postprzez marcij » poniedziałek 06 października 2008, 10:29

www.mobile.de, www.autoscout24.de, www.ebay.de, www.marktplatz.nl , a reszta to google.pl

"oplata recyclingowa" jest nieodzyskiwalna. Takie jawne okradanie ludzi w swietle prawa. Taki mamy kraj.

Przy obecnych cenach uzywanych aut w Polsce , oplaca sie sprowadzac tylko auta stosunkowo nowe i drogie, gdzie wlasnie te wszystkie oplaty nie stanowilyby znacznej czesci ceny. No chyba ze ma sie tam kogos , kto znalazlby na miejscu auto z naprawde pewnego zrodla, to wtedy jak najbardziej warto, nawet jak ogolna cena wyjdzie taka jak w polsce auta z komisu.
Obrazek
marcij

Postprzez blitzer » piątek 17 października 2008, 13:37

Witam!
Drobne pytanko mam. Na aukcji internetowej znalazłem interesujący mnie samochód. Jest on sprowadzony i do opłat. Na zdjęciach nie ma żadnych rejestracji. Jeśli go kupię to do momentu opłacenia wszystkich pierdółek i zrobieniu przeglądu ten samochód ma stać sobie u kogoś od kogo go kupuję? Czy da się jakoś tymczasowo załatwić żeby został on dopuszczony do ruchu? Bo wynajmowanie lawety i płacenie za przewóz troszkę mi się nie uśmiecha. Nie uśmiecha mi się również po zakupie zostawianie samochodu u poprzedniego właściciela bo mi może coś wykręcić ;).
A może po prostu do zdjęć właściciel zdjął zagraniczną rejestrację i po kupnie założy i będę mógł wrócić jakoś z samochodem do domu :).

Dzięki za odpowiedź!
Pozdrawiam!
blitzer

Postprzez Xsystoff » piątek 17 października 2008, 15:43

Niestety jak zawsze jestesmy 10 lat za murzynami i nie ma mozliwosci wrocic legalnie na kolach samochodem, ktory nie jest zarejstrowany. Jezeli mieszkasz przy granicy z Niemcami to skocz po ich zolte blachy + ubezpieczenie i bedziesz mogl przez 5 dni jezdzic, jak mieszkasz daleko to moze masz rodzine / znajomych przy granicy? Tablice mozna wyslac kurierem. Jezeli nie masz takich mozliwosci to zostaje laweta. Mozna kombinowac z przekladka tablic z innego samochodu ale oczywiscie zdajesz sobie sprawe z ryzyka ;)

Aha jezeli samochod jest "do oplat" to najczesciej oznacza, ze nie ma umowy miedzy Toba a handlarzem, wiec po kupnie nie masz mozliwosci udowodnienia handlarzowi, ze kupiles od niego samochod, nie mowiac juz o zadnych roszczeniach? Bo w razie odkrycia jakiegos zonka zostajesz na lodzie.
Xsystoff

Postprzez blitzer » sobota 18 października 2008, 09:59

Xsystoff napisał(a):Aha jezeli samochod jest "do oplat" to najczesciej oznacza, ze nie ma umowy miedzy Toba a handlarzem, wiec po kupnie nie masz mozliwosci udowodnienia handlarzowi, ze kupiles od niego samochod, nie mowiac juz o zadnych roszczeniach? Bo w razie odkrycia jakiegos zonka zostajesz na lodzie.

Czyli przy kupnie samochodu "do opłat" nie spisuje się żadnej umowy?
Czyli najlepiej niejako wymusić na sprzedającym żeby opłacił samochód i dopiero kupować od niego?
blitzer

Postprzez Xsystoff » niedziela 19 października 2008, 00:06

Roznie z tym bywa, w wiekszosci przypadkow handlarz chce uniknac podatku, wiec mowi "wypisz pan sobie sam umowe z niemcem i wpisz cene jaka pan chcesz" lub spisuje umowe z Toba na zanizona kwote. Konsekwencje sa oczywiste. Najlepiej kupic juz oplacony ale sam sproboj o to zapytac handlarza to 99% sie nie zgodzi ;) Najlepiej sam sobie sprowadz auto.
Xsystoff

Powrót do Luźna gadka