Jazda bez dokumetow - dokumenty leza w szufladzie ;)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jazda bez dokumetow - dokumenty leza w szufladzie ;)

Postprzez Duszek » niedziela 05 października 2008, 00:00

Witam!

Mam pytanie odnosnie sytuacji w ktorej policja zlapie kogos kto pomykal sobie autkiem bez dokumentow. Nie chodzi mi calkowity brak dowodu rejestracyjnego (bo autko niezarejestrowane), brak OC (bo na poczte za daleko) czy brak uprawnien (bo nie chcialo sie zrobic kursu :wink: ) tylko o sytuacje w ktorej wszystkie dokumenty, a i owszem, sa, ale leza sobie w domku w szufladzie.

Czy policja odholuje samochod czy tez bedzie mozna kontynowac podroz?
Ze jest mandacik to wiem.
Duszek

Postprzez cman » niedziela 05 października 2008, 00:31

Teoretycznie odholuje za brak potwierdzenia OC.
cman

Postprzez scorpio44 » niedziela 05 października 2008, 20:13

A praktyczne przeważnie spytają, czy ktoś da radę je szybko przywieźć (lub jeżeli blisko, to podejść do domu po nie itp.). Wtedy będzie tylko mandat.
scorpio44

Postprzez HakirimJP » poniedziałek 06 października 2008, 21:41

cman napisał(a):Teoretycznie odholuje za brak potwierdzenia OC.

Za brak potwierdzenia OC i za brak dowodu rejestracyjnego, gdyż jest on zezwoleniem dopuszczenia pojazdu do ruchu, jeżeli nie ma on takiego pozwolenia oznacza to, że nie ma prawa jeździć po publicznych drogach. Ale jak kolega wyżej napisał. jeżeli blisko możesz po nie podejść albo ktoś Ci może przynieść.
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez cman » poniedziałek 06 października 2008, 23:12

HakirimJP napisał(a):Za brak potwierdzenia OC i za brak dowodu rejestracyjnego...

PRD napisał(a):Art. 129. 2. Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do:
(...)
8) uniemożliwienia:
(...)
c) korzystania z pojazdu, jeżeli kierujący nim nie okazał dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia,
d) kierowania pojazdem przez osobę nieposiadającą wymaganych dokumentów uprawniających do kierowania lub używania pojazdu;

(...)

Art. 130a. 1. Pojazd jest usuwany z drogi na koszt właściciela w przypadku:
(...)
2) nieokazania przez kierującego dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia;
(...)
2. Pojazd może być usunięty z drogi na koszt właściciela, jeżeli nie ma możliwości zabezpieczenia go w inny sposób, w przypadku gdy:
1) kierowała nim osoba:
(...)
b) nieposiadająca przy sobie dokumentów uprawniających do kierowania lub używania pojazdu;
cman

Postprzez Goska_1 » wtorek 07 października 2008, 11:29

ja myslę, ze to zalezy od dobrej woli policjanta, ja kiedys z kolezanką jechałam i nas w miescie do kontroli zatrzymali (nic nie odwaliłam, to zwykła kontrola była).... i nie miałam nic zadnych dokumentów.. nawet dowodu osobistego :roll: bo zmieniałam torebkę i nie przełozyłam portfela... policjant wrzucił moje numery rejestracyjne na szczekaczke i kazał mi powiedziec dane własciciela, powiedziałam mu i potem moja kolezanka z nimi została a mi kazał pojechac do domu po dokumenty - bardzo ładnie sie policjanci zachowali i potem nawet zadnego mandatu, tylko upomnieniem sie skonczyło... no i chcieli się z nami na kawe umówić ;)
stara miłość nie rdzewieje, bo jest w ocynku...

Obrazek
Goska_1

Postprzez martix » wtorek 07 października 2008, 15:12

Też zależy od płci :D Jak będą młodzi policjanci i zatrzymają Panie to za brak dokumentów pewnie będzie tak jak wyżej napisane. Będąc Panem pewnie odholowanie... Cóż mało jest policjantek i raczej nie ma co liczyć na takie coś jak zostało pokazane w reklamie pewnej stacji radiowej(zamiast mandatu dostał numer tel 8) )
Kierowca:
kat. B od 11.12.07r.
kat. A od 21.05.08r.
martix

Powrót do Luźna gadka