Rondo Problem ze Zjazdem .

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rondo Problem ze Zjazdem .

Postprzez knodr » poniedziałek 06 października 2008, 22:07

Mam pytanie czy jezeli wjezdzajac na rondo i jada z ronda w lewe trzymamy sie lewego pasa? I czy zjazd nastepuje tak jak narysowałem ?

Obrazek

a co np gdy rondo ma 3 pasy ruchu
Czy np skrecajac w lewo pownienem sie trzymac pasta tego najblizszego czyli niebieskiego(1) czy filoetowego(2)?

Obrazek

I najwazniejsze na który pas powinienem zjechc?

Z tego co mi wiadmo jezeli chcemy jechac w lewo na rondzie musimy jechac pasem niebieskim gdyż ten 2 pasu słuzy do jazdy na wprost . Ale to tylko moje spelukacje.

Pozdrawiam i dziekuje wszyskim za odp
knodr

Postprzez knodr » poniedziałek 06 października 2008, 22:43

help pomocy:)
knodr

Postprzez ella » poniedziałek 06 października 2008, 23:10

Nie krzycz pomocy. Jak takie pilne to trzeba było wrzucić opcję szukaj. Było omawiane już nie raz.

Dobrze narysowałeś. Możesz tylko wczesniej zmieniac pas wewnętrzny na zewnętrzny.
Na drugim rysunku możesz po zjeżdzie zająć dowolny pas w zależności od tego jak chcesz dalej jechac.
ella
Moderator

Postprzez knodr » poniedziałek 06 października 2008, 23:17

czyli moge jechac... ? niebieska i filotowa strzałka i zjechac na obojętnie jaki pas? Sytuacja 2 czy tylko niebieska i zjechac na kazdy pas?
knodr

Postprzez ella » poniedziałek 06 października 2008, 23:23

Na drugim tor niebieskiej linii.
ella
Moderator

Postprzez knodr » wtorek 07 października 2008, 09:39

tor niebieskiej lini jest odrazu lewym pasem , a filetowym 2 pasem. Dzisiaj jechałem tak jak niebieska linia i facet mnie oblał powiedział ze pownienem jechac prawym pasem.

Czyli jak co sa 3 wjazdy na rondo by zawrocic powinienem jechac 2 pasem czy zaraz tym po lewej czyli pierwszym .

Kurde nie rozumiem tego ronda?
knodr

Powrót do Sytuacje na drodze