Skręt w lewo na motocyklu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Skręt w lewo na motocyklu

Postprzez rosenand » piątek 17 października 2008, 22:17

Witam.

Jutro będę zdawał egzamin na kategorię A i w wyniku próby uporządkowania wiedzy i rozwiania ostatnich wątpliwości w końcu zgłupiałem przy - wydawałoby się - podstawowej kwestii :)

Otóż wiadomo, że gdy skręcam w lewo na drodze, gdzie do jazdy w danym kierunku służy tylko jeden pas, ustawiam się przy lewej krawędzi pasa (czyli przy osi jezdni) aby nie utrudniać jazdy jadącym prosto / skręcającym w prawo.

Co jednak gdy skręcamy w lewo z pasa przeznaczonego wyłącznie do skrętu w lewo? W Warszawie na trasie egzaminacyjnej będzie to np. skręt z Kondratowicza w Łabiszyńską. Wiem że skoro pas służy do skrętu w lewo, to zbliżenie się do lewej krawędzi (zrobienie miejsca z prawej części pasa) w praktyce niczemu nie służy, mnie jednak chodzi o to jak sprawa wygląda z punktu widzenia prawa, czyli jak robić aby zdać.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Andrzej
rosenand

Postprzez BOReK » piątek 17 października 2008, 22:29

Jeśli tobie to nie przeszkadza, to ustaw się przy lewej krawędzi, jaki problem? Albo przy prawej krawędzi pasa, byle nie na środku.
BOReK

Postprzez mati89tczew » piątek 17 października 2008, 23:56

sporo juz o tym mowa to moze głupie pytanie (nie mam prawka na motocykl) ale czemu nie na srodku przecież tylko motor i pozajdy stąjace za lub przed nim jada w z tego pasa w lewo, a jak motor stoi z przodu to przeciez jest kilkokrotnie szybszy i odjedzie zanim sie zgarzymy obejrzec
mati89tczew

Postprzez rosenand » sobota 18 października 2008, 10:15

BOReK napisał(a):Jeśli tobie to nie przeszkadza, to ustaw się przy lewej krawędzi, jaki problem? Albo przy prawej krawędzi pasa, byle nie na środku.

Dla mnie to nie problem, pytanie raczej co jest a co nie jest problemem dla egzaminatora :S
rosenand

Postprzez funnygirl » sobota 18 października 2008, 10:17

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=12997&highlight=
każdy mówi co innego, ja pozostaje przy swoim.
Kategoria B
- plac (-) miasto (-)
- plac (+) miasto (+)

Kategoria A
- plac (+) miasto (+)
--------------------------------------
Pani instruktor. Finally!
funnygirl

Postprzez rosenand » sobota 18 października 2008, 15:02

Oczywiście u każdego egzaminatora może być inaczej, ale może komuś się przyda informacja: przy każdym skręcie w lewo zbliżałem się do lewej krawędzi pasa i zdałem :)

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!
rosenand

Powrót do Egzamin na prawo jazdy