Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez jakubc » niedziela 19 października 2008, 01:34
przez dylek » niedziela 19 października 2008, 08:22
przez tristan » niedziela 19 października 2008, 08:53
jakubc napisał(a):Zrobiło się ciemno, zaczął padać mocny deszcz, zagapiłem się i nie zauważyłem, ze do skrętu w lewo dostępne mam dwa pasy. Pojechałem pasem lewym. [...]
Stąd pytanie, czy jakiś przepis określa, że w takiej sytuacji należy jechać z pasa prawego?
jakubc napisał(a):Przecież znaki poziome zezwalają również na skręt z pasa lewego. Po co jest wybudowany pas lewy skoro nie można z niego korzystać?
przez jakubc » niedziela 19 października 2008, 12:22
dylek napisał(a):Oczywiście, że z tego lewego też można pojechać przez skrzyżowanie...
I zapewne nie sam wybór pasa przed wjazdem był tu powodem oblania...
Pomyśl i odpowiedz sobie którym pasem opuściłeś skrzyżowanie...
Jeśli prawym (a tak często postępują młodzi adepci kierownicy ;) ) to było to o tyle ryzykowne, że w tym samym czasie mógł ktoś obok ciebie również skręcać... i zajechanie drogi gotowe.
Mogło się również zdarzyć, że opuściłeś lewym i za długo tym lewym jechałeś...
Jeśli wjechałeś lewym i wyjechałeś lewym, a później zaraz po upewnieniu się czy można zjechać na prawy - to zrobiłeś, to nie widzę powodu do oblania.
No ten sam, co zwykle, że należy jechać możliwie blisko prawej krawędzi. W tym wypadku możliwie blisko było na pasie środkowym.
Można, wtedy, kiedy prawy jest zajęty... Oczywiście biorąc pod uwagę, że na skrzyżowaniu nie wolno wyprzedzać, to w ogóle jazda takim pasem jest bardzo trudna, bo trzeba do tego nie przejechać koło kogoś na pasie prawym.
To jest pokazówka jak bez sensu są przepisy niektóre... Przy całej masie sensownych te akurat są gupie... No ale na egzaminie, sam widzisz.
przez mistrzro » niedziela 19 października 2008, 13:23
przez jakubc » niedziela 19 października 2008, 13:34
mistrzro napisał(a):jak jestes tego wszystkiego co napisales pewien, to sie odwoluj, gorzej jak tylko pod wplywem emocji wydaje Ci sie ze wszystko zrobiles dobrze... i dla mnie to jest nie zrozumiale ze Ty dokladnie nie wiesz, co tam zle zrobiles, tu jest wina i Twoja i jego, ja mimo ze zdalem, mialem dwa drobne bledy, ale egzaminator sam od siebie DOKLADNIE powiedzial co, gdzie, jak i o ktorej godzinie nawet...
ale jak jestes pewny swego to sie odwoluj :)
przez mistrzro » niedziela 19 października 2008, 13:50
jakubc napisał(a):]nie rozumiem tylko co jest złego w wykorzystaniu tegoż pasa..
przez jakubc » niedziela 19 października 2008, 13:55
mistrzro napisał(a):jakubc napisał(a):]nie rozumiem tylko co jest złego w wykorzystaniu tegoż pasa..
no ale powiedz mi dlaczego to egzaminatora sie o to nie zapytales? i
przez mistrzro » niedziela 19 października 2008, 14:37
przez jakubc » niedziela 19 października 2008, 16:00
mistrzro napisał(a):ale zawsze co widze elki to jada prawym pasem jak sa dwa do skretu w lewo.. egzaminator mogl ale nie musial przymykac na to oko, w kodeksie jak byk jest napisane ze trzeba jezdzic jak najblizej prawej krawedzi jezdni.. bedziesz juz mial prawko to bedziesz jezdzil ktorym chcesz, jak chcesz, nikogo to nie bedzie obchodzic, ale egzamin rzadzi sie swoimi prawami
, znajda Ci kilkanascie paragrafow na odrzucenie Twojego odwolania, ale jak masz czas to sie odwoluj (bo na nastepny egzamin bedziesz sie mogl zapisac chyba dopiero jak podejma decyzje, a czy im si ebedzie spieszyc to nie wiemy..)
przez scorpio44 » niedziela 19 października 2008, 16:48
przez jakubc » niedziela 19 października 2008, 17:05
scorpio44 napisał(a):Jakubc ==> wydaje mi się, że problem nie dotyczy tutaj tego, z którego pasa skręcałeś, ale tego, czy w danym momencie było uzasadnione Twoje znalezienie się na pasie innym niż prawy (niezależnie od tego, czy skręcałeś, czy jechałeś prosto).
Przepisy nakazują jazdę możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Więc w Twojej sytuacji - jeżeli pas prawy był wolny, a Ty nie zamierzałeś np. za chwilę na następnym skrzyżowaniu skręcać w lewo, to od strony przepisów zajęcie lewego było nieuzasadnione.
Jeżeli jednak prawym pasem jechały inne pojazdy, a Ty zjechałeś na lewy i chwilę przed skrzyżowaniem je wyprzedziłeś (czyli po prostu przejechałeś obok nich szybciej), to było to jak najbardziej uzasadnione i zgodne z przywołanym przeze mnie przepisem.
Również w imię płynności ruchu powinno się unikać sytuacji, że w danym kierunku można jechać z dwóch pasów, a samochody są ustawione tylko na jednym, a drugi jest pusty.
W takiej sytuacji zajęcie lewego również powinno być uznane za uzasadnione (jeżeli później jak najszybciej zjechałeś na prawy).
przez scorpio44 » niedziela 19 października 2008, 17:21
jakubc napisał(a):Skoro na tym pasie, jest wielka biała strzałka oznaczająca możliwość skrętu w lewo, również znaki pionowe informują, że możemy jechać w lewo z tegoż pasa - czy przepis jazdy przy prawej krawędzi znosi to zezwolenie i ten pas powinien być zawsze pusty?
przez jakubc » niedziela 19 października 2008, 17:26
przez scorpio44 » niedziela 19 października 2008, 17:50