kat. C+E na czym sie uczyć

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

kat. C+E na czym sie uczyć

Postprzez moni84 » niedziela 19 października 2008, 14:47

Czy lepiej jest się uczyć na solówce z przyczepą czy ciągniku siodłowym z naczepą?? Będe zdawać w Krakowie i z tego co wiem szkoły jazdy podstawiają tam swoje auta ale raz widziałam tez jak zdawali tam renówką z przyczepą MORD. Osobiście wolałabym sobie na kursie pojeździć ciągnikiem z naczepą ale czy potem może sie okazać ze dostane zestaw typu tandem i sobie nie poradze? I jeszcze jedno, sprzeganie zestawu jest tam nadal jakimś starem czy już renówką?
kategoria B, BE, C, CE
moni84

Postprzez bruno666 » niedziela 19 października 2008, 17:49

Wg. mnie trochę trudniej jeździ się z przyczepą niż naczepą, ale to tylko subiektywne odczucie.
Jeśli na egzaminie nie wiesz czego się spodziewać, to uczyłbym się np. na przyczepie, a kiedy manewry są opanowane spróbować ze 2 godzinki z naczepą.
Sprzęganie też nieco inaczej wygląda wiec dobrze byłoby na kursie, bez stresu spróbować oba zestawy.
bruno666

Postprzez wojtuspl » niedziela 19 października 2008, 23:55

W mordzie standart to midlumka z przyczepą autosan ( praktycznie jak jednoosiowa ); nie wiem jak jest z autami ze szkół jazdy, ale widziałem że z LOKu zdawali na swoim aucie z naczepą.
W lipcu sprzęganie było jeszcze starem.

p.s. kiedy i gdzie startujesz ??
pozdrawiam
wojtuspl

Re: kat. C+E na czym sie uczyć

Postprzez Neurot » poniedziałek 20 października 2008, 07:37

moni84 napisał(a):Czy lepiej jest się uczyć na solówce z przyczepą czy ciągniku siodłowym z naczepą??

Mniej więcej jest to samo. W innym tylko miejscu i momencie łamiesz zestaw. W cs+naczepa łamiesz za kabiną, w tandemie łamiesz w połowie auta...
Różnice są tylko w zestawieniu tandem (albo cs+naczepa) z solówką ciągnącą przyczepę z przednią osią skrętną.
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez moni84 » poniedziałek 20 października 2008, 10:50

Widziałam ze lok i rolminex podstawiali swoje zestawy. Jeszcze zastanawiam się nad wyborem ośrodka bo mam ochote pojeździć czymś nowym - ciągnik+naczepa ale jak przeważnie zdaje sie midlumką z przyczepą to lepiej sie na tym uczyć.
kategoria B, BE, C, CE
moni84

Powrót do Szkolenie kierowców