Chcą mi zabrac prawo jazdy :(

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Chcą mi zabrac prawo jazdy :(

Postprzez Rafael0089 » środa 22 października 2008, 18:41

Moja sytuacja jest opisana w ponizszym linku:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=16d4a

Co mam w takiej sytuacji zrobic przeciez w tym nie ma mojej winy:(
1.02.2008 rozpoczęcie wykładów

23.04.2008 Egzamin zdany za 1 razem :)
Teoria(+)
Praktyka(+)

Postprzez Valhaar » środa 22 października 2008, 19:09

Ale skur... ręce bym takim ludziom publicznie łamał. Współczuje...
Nie mam pojęcia co doradzić, nie wiem co ja bym zrobił... czasem mi nerwy puszczają, mógłbym zrobić krzywde poważną.
Wydaje mi się jednak, że skoro Ci którzy zdawali egzamin zdali go, to chyba wykazują umiejętności pozwalające na kierowanie pojazdem, bez względu na to czy jakiś tam instruktor prowadził szkółkę bezprawnie. Swoją drogą, problem powinni rozwiązać w inny sposób, nie zabierając już to co zostało zdobyte, przecież do cholery to nie wina ludzi którzy nie mieli pojęcia w jakiej przekrętnej szkółce się uczą...
Valhaar

Postprzez adam_0103 » środa 22 października 2008, 19:15

Trochę to dla mnie bezsensowne... Przecież Ci kursanci zdawali egzamin nie u tego pana, tylko legalnie, w ośrodku. I skoro egzaminator uznał, że zasługują na ten dokument, to dlaczego by go mieli stracić?
Inna sprawa, gdyby
Według prokuratury Piotr D. miał za łapówki "załatwiać" prawa jazdy.
istniały jakieś powiązania oskarżonego z egzaminatorami, ale tego chyba jeszcze nie stwierdzono i chodzi tylko o nielegalne zaświadczenia o ukończeniu kursu?
Przykra sprawa...
adam_0103

Postprzez cman » środa 22 października 2008, 19:23

No tak, egzamin, legalnie itd., ale:
PRD napisał(a):Art. 90. 1. Prawo jazdy otrzymuje osoba, jeżeli:
1) osiągnęła wymagany dla danej kategorii wiek;
2) uzyskała orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem i orzeczenie psychologiczne o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem, o ile jest ono wymagane;
3) odbyła wymagane dla danej kategorii szkolenie;
4) zdała z wynikiem pozytywnym egzamin państwowy wymagany dla danej kategorii.
cman

Postprzez adam_0103 » środa 22 października 2008, 19:32

Zgadza się, tak to wygląda w świetle prawa.
I prawdopodobnym jest, że zakończy się to cofnięciem uprawnień. Jednakże na miejscu tych kursantów, poczułbym się po prostu oszukany, wszak zdali oni egzamin państwowy, a pojęcia o przekrętach właściciela szkółki nie mieli.
adam_0103

Postprzez Rafael0089 » środa 22 października 2008, 19:35

Czuje sie oszukany, ale co mi z tego :/ i pewnie pieniadze za egzamin i kurs przepadna z tego co słyszałem chyba ze bedziemy wytaczac mu proces sadowy ehh
1.02.2008 rozpoczęcie wykładów

23.04.2008 Egzamin zdany za 1 razem :)
Teoria(+)
Praktyka(+)

Postprzez AgaG » środa 22 października 2008, 19:57

Valhaar napisał(a):Wydaje mi się jednak, że skoro Ci którzy zdawali egzamin zdali go, to chyba wykazują umiejętności pozwalające na kierowanie pojazdem, bez względu na to czy jakiś tam instruktor prowadził szkółkę bezprawnie. Swoją drogą, problem powinni rozwiązać w inny sposób, nie zabierając już to co zostało zdobyte, przecież do cholery to nie wina ludzi którzy nie mieli pojęcia w jakiej przekrętnej szkółce się uczą...

Zgadzam się w 100%.Moim zdaniem co innego by było gdyby egzamin był również przeprowadzony nielegalnie a tu przecież wszystko było jak należy.Powinni ukarać kierownika szkoły a ludziom którzy już zdali egzamin dać spokój bo nikt o zdrowych zmysłach niepchałby się do takiej szkoły wiedząc,że będą takie problemy.Naprawdę włos się jeży :twisted:
AgaG

Postprzez speedy » środa 22 października 2008, 20:01

Jestem z tego samego miasta i ten sam problem mam co moj kolega. Tylko pytanie : jezeli wniosek na 1 egzamin wplynal prawdopodobnie przd data 22 stycznia - czyli data kiedy cofneli mu prawo do prowadzenia nauki jazdy to czy tez moga mi prawko zabrac ??

Kurs zaczalem w pazdzierniku gdzies 2007 a skonczylem w styczniu 2008...
Obrazek
speedy

Postprzez Ingvar » środa 22 października 2008, 20:19

jeżeli przed to nie powinni. Choć w naszym kraju wszystko jest możliwe...Jednak mam nadzieje że nikomu z tej szkoły prawka nie zabiorą !
10/10/08 - 1 egzamin praktyczny zdany
24/10/08 - Prawo jazdy w kieszeni
Ingvar

Postprzez speedy » środa 22 października 2008, 20:22

Dzieki ale stres ogromy. Co wiecej kilka osob dostalo wezwanie do sadu w roli swiadków. Jak narazie ja nioe dostalem nic ...
Obrazek
speedy

Postprzez dylek » środa 22 października 2008, 21:20

A co z odpowiedzialnością WORDu ??
Kursant czeka nie wiadomo ile, a oni nie mają czasu zweryfikować dokumentów ???
A jak ktoś ma zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych ?? Też mu pozwolą siąść do pojazdu egzaminacyjnego ??
A może lepiej ksero od kolegi zrobić - zmienić tylko dane i styka ;) W końcu jakie by to zaświadczenie nie było to i tak WORD weźmie i może prawko da ??
A kto ma nadzór nad OSK ?? Nie ci sami co WORD nadzorują ?? To co ?? Skoro OSK wypada to nie łaska do WORDu informację przesłać ??
Kursant niewinny po d... dostanie , a ci co powinni dostać to dalej ją grzać będą w ciepłych fotelikach.... Ot taka nasza świecka tradycja....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez barylkaq » środa 22 października 2008, 21:25

nie oddawaj zadnego prawka niech spadaja ...
prawko B, C, C+E !!!
barylkaq

Postprzez speedy » środa 22 października 2008, 21:42

Obilo mi sie o uszy ze jedna sad nie powiadomil drugiego o tym ze instruktor ma zakaz, dopiero dzis sie dowiedzieli,,,zaraz bada wiadomosci, mzoe cos powiedza wiecej to napisze.
Obrazek
speedy

Postprzez rocko19 » czwartek 23 października 2008, 14:02

Przykre jak sie to czyta.Niesprawiedliwe chłopie wspołczuje tymbardziej że nie jest dzis lekko zdac.Pozdrawiam
rocko19

Postprzez qwer0 » czwartek 23 października 2008, 14:10

Wydaje mi się jednak, że skoro Ci którzy zdawali egzamin zdali go, to chyba wykazują umiejętności pozwalające na kierowanie pojazdem, bez względu na to czy jakiś tam instruktor prowadził szkółkę bezprawnie. Swoją drogą, problem powinni rozwiązać w inny sposób, nie zabierając już to co zostało zdobyte, przecież do cholery to nie wina ludzi którzy nie mieli pojęcia w jakiej przekrętnej szkółce się uczą...

tak, to czemu ja skoro umialem jezdzic przed rozpoczeciem kursu nie moge przystapic do egzaminu?
Tak nie mozna.
Ale oczywiscie wszelkie konsekwencje finansowe (kurs itd) powinien poniesc ten, ktory nie dopatrzyl sie nieprawidlowosci, czyli WORD (lub tego, kto to odpowiada za taki burdel).
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Następna strona

Powrót do Luźna gadka