czy policja miała rację wlepiając mi mandat?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez DEXiu » sobota 25 października 2008, 20:25

qwer0 napisał(a):Latwiej ogarnac dlaczego wina czerwonego, gdy przyjmie sie za przyklad proste skrzyzowanko....

Łatwiej ogarnąć, dlaczego wina niebieskiego, gdy przyjmie się za przykład tylko nieco bardziej złożone skrzyżowanko:
Skrzyżowanie, jedziemy dwujezdniową drogą z pierwszeństwem mamy do dyspozycji dwa pasy do skrętu w lewo. Skręcamy z tego "bardziej prawego" i nagle przydzwania w nas gość jadący z naprzeciwka naszą jezdnią (tzn. pod prąd) skrajnym lewym (patrząc z naszej perspektywy) pasem. Proszę sobie odpowiedzieć na pytanie czyja wina oraz czym się ta sytuacja tak właściwie różni od przedstawionej przez Autorkę wątku :roll:
DEXiu

Postprzez kopan » sobota 25 października 2008, 21:23

Dexiu
Musisz udać się z wykładem do policajii bo oni na pamięć znają co trzeci obowiązujący przepis pord.
I tylko te im znane przepisy stosują.

Szkolone były ?? – Chyba przez przez piratów drogowych.

Bo z ich rozstrzygnięć wynika że pirat niewiniątko ale winy kolizji Bogu ducha winny
Pewnie piraci im jakiś komputer zasponsorowali ze skryptem forum.
Teraz się tam produkują i sobie przytakują.
Tak, tak.. a jak.. no nie Speik .. no nie, a jak nie tak, jak tak.
kopan

Postprzez scorpio44 » niedziela 26 października 2008, 20:32

garfield napisał(a):Powinnaś nie przyjmować mandatu, z tego co wiem teraz masz 7 dni na odwołanie.

barylkaq napisał(a):teraz sie mozesz odwolac od niego w ciagu 7 dni bodajze.

Są odwołania od mandatów?
scorpio44

Sprostowanie

Postprzez camili » poniedziałek 27 października 2008, 21:05

Czytając Wasze odpowiedzi (za które bardzo dziękuje) doszło do mnie że pominęłam pewien fakt który wydawał mi się nie istotny :oops: , ale gdy dowiedziałam się jak zeznał kierowca tamtego auta to jest istotne. Na środkowym pasie stał TIR. Gdy wlączyło się zielone światło podjechałam do środka skrzyżowania i czekałam aż opuści je TIR. Ten jednak nie ruszył przez dłuższą chwilę więc to ja pojechałam. TIR ruszył z miejsca dopiero po stłuczce. Facet zeznał że chciał ominąć tego TIRa i dlatego pojechał prawym pasem. Mój pierwszy rysunek był błędny tzn źle narysowałam linię które wyłączają ten pas i wysepkę na środku, która sięga do środka pasa.
Poniżej zamieszczam prawidłowy.
Obrazek

Okazuje się że nie mogę złożyć odwołania od mandatu.
Jest to możliwe tylko w przypadku gdy mandat został nałożony za czyn który nie znajduje się w kodeksie wykroczeń, np wystawienie mandatu człowiekowi dorosłemu jadącemu na rowerze za nie posiadanie karty rowerowej. Wszystkim dziękuję za pomoc ale z mojej strony to koniec bo nic już zrobić nie mogę.
...zapłacić mandat i modlić się aby ubezpieczyciel przyznał mi całą wysokość odszkodowania a nie połowę (współwina)

posty scalone przez moderatora
camili

Postprzez qwer0 » poniedziałek 27 października 2008, 22:47

modlić się aby ubezpieczyciel przyznał mi całą wysokość odszkodowania a nie połowę (współwina)

raczej zeby w ogole wyplacil cos
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze