Zabrali mi prawko co zrobic ???

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zabrali mi prawko co zrobic ???

Postprzez gus » czwartek 30 października 2008, 19:06

Mam problem rok temu przed wyjazdem za granice policja zabrała mi prawo jazdy poniewaz bylo jeszcze papierkowe. Po powrocie zlozyłem wniosek o wydanie własciwego i ... odmowiono mi poniewaz minal juz ponad rok od zatrzymania, ponownie zostalem wyslany na egzaminy ktore zdawalem 12 lat temu. Co robic pomozcie moge sie odwolac ale nie mam chyba zadnych argumentow.
gus

Re: Zabrali mi prawko co zrobic ???

Postprzez jimorrison » piątek 31 października 2008, 16:16

gus napisał(a):Mam problem rok temu przed wyjazdem za granice policja zabrała mi prawo jazdy poniewaz bylo jeszcze papierkowe.

Policja tak ot po prostu zabrała Ci prawko? Tak być nie może, policja nie ma uprawnienia do zabrania ci prawka, jedynie może to zrobić organ wydający prawo jazdy.
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez gus » piątek 31 października 2008, 20:01

zatrzymali w sumie racja nie zabrali. Tak czy siak nie zmeinia to
faktu, ze mam problem bo bez podstaw prawnych pozbawli mnie kwalifikacji ? czy tylko dokumentu ? bo skoro rok czasu nie bylo mi
potrzebne? nie bylo zadnego wyroku etc.
gus

Postprzez Pyrus90 » piątek 31 października 2008, 22:05

Zatrzymanie prawa jazdy jest możliwe na podstawie przepisów ustawy – Prawo o ruchu drogowym (Dz.U.2005.108.908 ze zmianami), jego art. 135. Artykuł ten stwierdza, iż funkcjonariusz Policji jest zobowiązany do zatrzymania prawa jazdy za pokwitowaniem w razie:
* stwierdzenia, że kierujący pojazdem znajduje się w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu,
* stwierdzenia zniszczenia prawa jazdy w stopniu powodującym jego nieczytelność,
* podejrzenia podrobienia lub przerobienia prawa jazdy,
* gdy upłynął termin ważności prawa jazdy,
* gdy wobec kierującego pojazdem wydane zostało postanowienie lub decyzja o zatrzymaniu prawa jazdy,
* gdy wobec kierującego pojazdem orzeczono zakaz prowadzenia pojazdów lub wydano decyzję o cofnięciu prawa jazdy,
* przekroczenia przez kierującego pojazdem liczby 24 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego,
* przekroczenia przez kierującego pojazdem, w okresie 1 roku od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy, liczby 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego.

W przypadku:

* gdy upłynął termin ważności prawa jazdy,
* przekroczenia przez kierującego pojazdem liczby 24 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego,

decyzje o zatrzymaniu prawa jazdy wydaje starosta. Podejmuje ją pod warunkiem zdania państwowego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje kierowcy.
Pyrus90

Postprzez gus » sobota 01 listopada 2008, 18:49

Co wnosisz swoim komentarzem bo nie kumam ?? Prawo jazdy miaęem wydane bezterminowo i nic się w tym nie zmieniło jedynie co to druczek z papierku na plastik. Jeszcze raz napisze : Zatrzymali mi ponieważ miałem stare zniszczone papierkowe i przez rok nie wyrobiłem nowego bo nie potrzebowałem ... Skoro nie straciłem uprawnień za zadne wykroczenie bo takowego nie było to czemu mam zdawać egzamin ? Czyli generalnie każdy kto ma prawo jazdy co rok powinien zgłaszać, że prowadził samochód? Na początku faktycznie nastawiłem się, że jednak zdaje egzamin, ale codziennie pojawiają się nowe wątpliwości.
gus

Postprzez adalberthus » niedziela 02 listopada 2008, 16:11

A co tu kumać.
Prawo jazdy starego typu traciło ważność, w terminach określonych przez ustawę i jeśli do tego terminu się wymieniło, to ważność jego się prolongowała.
Ty nie wymieniłeś do tego terminu, więc z mocy ustawy ono stało się nieważne.
Jako takie zostało przez starostę zatrzymane i zostanie wydane po zdaniu egzaminu, gdyż po upływie roku zatrzymania, jest on obligatoryjny. Do roku, starosta może od tego odstąpić.
Tak więc bracie, gruntowna powtórka, jazda parę godzin z instruktorem i zdaj.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez gus » poniedziałek 03 listopada 2008, 17:10

No niby tak ale :

I OSK 866/06 wyrok NSA W-wa 2007.06.27
LEX nr 339969
Zwrot "pozbawiony na okres przekraczający 1 rok" (art. 114 ust. 1 pkt 2 lit. b ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 58, poz. 515 ze zm.)) oznacza czasową utratę prawa jazdy, mającą swoje umocowanie prawne w określonym wyroku, postanowieniu czy też decyzji administracyjnej. Wyłącznie okres faktycznego pozbawienia prawa jazdy, wynikający wprost z określonych tytułów prawnych, przesądza o terminie pozbawienia prawa jazdy, a nie czas, jaki w rzeczywistości osoba pozostawała bez prawa jazdy.
gus

Postprzez Daniel N » środa 18 lutego 2009, 05:25

Pozwolę sobie zapytać - bo szczerze mówiac czytam i czytam i zacząłem się już gubic, W listopadzie 2008 roku otrzymałem decyzję Prezydenta z której jasno wynika że zwraca mi sie prawo jazdy, w uzasadnieniu zaś napisano ogólnikowo ze i owszem ale po zdaniu przeze mnie ponownie egzaminu. Jak sięokazało decyzja zatrzymująca mi prawo jazdy jak wynika z korespondencji z UM wydana była 28 marca 2007 roku, uprawomocniła 19.04.2007 roku. Jak odpisuje mi na mój wniosek o wydanie mi dokumentu zgodnie z decyzją Prezydenta Miasta Kierownik Wydziału Komunikacji fakt, iz Policja zatrzymała moje prawo jazdy dopiero pod koniec lipca 2008 roku nie ma tutaj zadnego znaczenia - zdaniem Wydziału Komunikacji prawa jazdy pozbawiono mnie 28 marca 2007 roku. Przytaczając jako argument wyroki WSA w Warszawie z dnia 14.05.2007 roku sygn. akt VI SA/WA 48/07 (nie udało mi się go odnaleźć) oraz wyroku NSA w W-wie z dnia 27.06.2007 r. sygn. I OSK 866/06 - tego tez w całosci nie udało mi sie znaleźć na stronach internetu jak i w bazie orzeczeń. Czy tok myślenia Wydziału Komunikacji jest prawidłowy. Zgodziłbym sie z tym gdybym prawa jazdy został pozbawiony w jakichś okolicznościach przed wydaniem decyzji ale nie w sytuacji gdzie jeszcze 15 mieięcy po jej wydaniu normalnie jeżdziłem samochodem, wielokrotnie byłem kontrolowany przez Policję drogową i nigdy aż do 27 lipca 2008 roku zaden z Policjantów nie miał do mojego Prawa jazdy żadnych zastrzezeń !!! Wkleję jeszcze treść tego emaila na Forum - może ktoś mnie sprowadzi na ziemie - na razie cierpliwie wymieniam korespondencję w tej sprawie ale.... już się zaczynam gubić. wdzieczny będę za dwa słowa podpowiedzi co dalej:)
Pozdrawiam
Daniel N.
Daniel N

Powrót do Egzamin na prawo jazdy