Zakaz zatrzymywania się - zdjęcie z testu. Co go odwołuje?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zakaz zatrzymywania się - zdjęcie z testu. Co go odwołuje?

Postprzez v4nkel » środa 05 listopada 2008, 19:06

Rozwiązuję testy i ciekawi mnie to jedno pytanie...

ObrazekObrazek

A dokładniej odpowiedź C
"od miejsca ustawienia tego znaku do najbliższego skrzyżowania"

Wiem, że znaki (nie wszystkie np. strefa) obowiązują do najbliższego skrzyżownia. Ale... pod zakazem zatrzymywania jest taka strzałka, która mówi że zakaz obowiązuje za znakiem. Za tym skrzyżowaniem powinien być ustawiony znak zakazu zatrzymania ze strzałeczką obustroną i w końcu zakaz ze strzałką w dół.

Jeśli nie to po co jest ta strzałka? Skoro każdy znak obowiązuje od miejsca ustawienia do skrzyżowania :? Równie dobrze mogłoby jej tam nie być :?: :?: :?:

Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi. Postaram się dopowiedzieć jeżeli coś będzie niejasne.
v4nkel

Postprzez Amos » środa 05 listopada 2008, 19:30

Ten znak jest wklejony do zdjęcia za pomocą Photoshopa czy innego draństwa, a to znaczy, że w rzeczywistości nie ma takich sytuacji.
Niezłe jaja...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez v4nkel » środa 05 listopada 2008, 19:45

Na egzaminie teoretycznym będzie już poprawna wersja tak?
v4nkel

Postprzez Floyd » środa 05 listopada 2008, 19:46

Strzałeczka do góry wskazuje gdzie się zakaz zaczyna. Odwołać zakaz zatrzymywania może skrzyżowanie ALBO znak ze strzałką w dół. Strzałka obustronna to raczej tylko służy przypomnieniu, że tu jest zakaz bo ktoś mógł nie zauważyć, albo ustawiona niedaleko za skrzyżowaniem pokazuje, że za nim zakaz nadal obowiązuje.
Strzałka w górę jest też po to by nie mylić tego znaku z odwołaniem ze strzałką w dół.

Inna sprawa, że 10m od skrzyżowania i tak nie wolno się zatrzymywać.
Kurs rozpoczęty 13 maja 2008, zakończony 30 października 2008 po 30 godzinach wykładów teoretycznych i 33 godzinach jazd.
Egzamin zdany za pierwszym razem 30 października 2008. \m/
Pełnoprawny kierowca od 12 listopada 2008.
Floyd

Postprzez tristan » środa 05 listopada 2008, 21:44

v4nkel napisał(a):Jeśli nie to po co jest ta strzałka? Skoro każdy znak obowiązuje od miejsca ustawienia do skrzyżowania :? Równie dobrze mogłoby jej tam nie być :?: :?: :?:

Ano, mogło by jej nie być. Zupełnie sam nie czaję po co ona jest. Chyba tylko do kompletu z pozostałymi.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez HakirimJP » piątek 07 listopada 2008, 21:00

Kurde. Tyle razy przeleciałem przez te pytanie i tego nie zauważyłem. Ale w 100% się z Tobą zgadzam, faktycznie ona jest niepotrzebna. Jak się zastanawiasz tak nad każdym pytaniem, to pewnie jescze w innych coś wymóżdżysz :wink:
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez v4nkel » wtorek 11 listopada 2008, 15:07

Dzięki za odpowiedzi :)

PS. Zdałem teorię :) 0 błędów :)
v4nkel

Powrót do Egzamin na prawo jazdy