Światła przeciwmgielne

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: :)

Postprzez scorpio44 » czwartek 11 listopada 2004, 01:07

Polonez napisał(a):Qrcze faktycznie ale tak pisalo w instrukcji obsługi :)

A spoko, to normalka, że w instrukcjach piszą bzdety. Chociaż może w tym wypadku chodziło o mijania LUB drogowe, a niedokładnie przepisałeś. :wink:
scorpio44

Postprzez rocko19 » niedziela 09 listopada 2008, 18:17

scorpio44 napisał(a):Ze względu właśnie na oślepianie uważam, że jeżeli wolno używać przeciwmgielnych na drodze krętej przy normalnej przejrzystości powietrza, to powinien być obowiązek ich wyłączania, kiedy jedzie coś z przeciwka i w innych sytuacjach, analogicznie do świateł drogowych.

PS: A jeżeli chodzi o drogę krętą - to jest nią tylko i wyłącznie droga oznaczona tabliczką T-5, umieszczoną pod znakiem drogowym ostrzegającym przed zakrętem.

A ja myślałem że także znaki A-3,A-4 pozwalają nam na używanie swiateł przednich przeciwmgielnych bo przecież są to drogi kręte.No ale jezeli sie myle to sorki.
rocko19

Postprzez scorpio44 » niedziela 09 listopada 2008, 18:39

Odkopujesz wątek sprzed lat, ale nic się od tamtego czasu nie zmieniło. ;) Jest tak, jak napisałem. Droga kręta to droga oznaczona tabliczką T-5.
scorpio44

Postprzez turecki » niedziela 09 listopada 2008, 20:57

Dobrze,że odkopał...bo info do młodych kierowców-za jazdę na przednich światłach przeciwmgielnych podczas deszczu powinni wydłubywać oczy! To największy pokaz egoizmu!
turecki

Postprzez cman » niedziela 09 listopada 2008, 21:40

Yyy, ale czemu?
cman

Postprzez HakirimJP » niedziela 09 listopada 2008, 23:22

turecki napisał(a):bo info do młodych kierowców-za jazdę na przednich światłach przeciwmgielnych podczas deszczu powinni wydłubywać oczy! To największy pokaz egoizmu!

Ale w świetle przepisów jest to dozwolone i nic tutaj nie zrobisz. Chociaż moim zdaniem też tak być nie powinno.
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez BOReK » poniedziałek 10 listopada 2008, 19:40

Cman, bo są "ostre", a do tego zależy jeszcze czym kto jeździ. Ja na przykład siedzę w swoim samochodzie dość nisko i czasem nawet zwykłe światła mijania dają mi się we znaki, jak ktoś je sobie ustawił na oko i to akurat na moje... Na czas krótszy niż kilka sekund można znieść nawet drogowe, ale miałem raz nieprzyjemność jechać kilkanaście kilometrów w trasie za samochodem z włączonymi tylnymi przeciwmgłowymi, gdy była zwykła wieczorowa pora po słonecznym dniu. Myślałem, że oczy to normalnie wymienię po powrocie do domu...
BOReK

Postprzez cman » poniedziałek 10 listopada 2008, 20:42

BOReK napisał(a):Cman, bo są "ostre"...

Ale nawet przepisy dopuszczają ich używanie, więc o czym w ogóle dyskusja? A co do oślepiania, to moje zdanie na ten temat chyba znasz (a jak nie, to poszukaj w starszych postach). W każdym razie jak ktoś ma problemy ze wzrokiem, to polecam: http://www.allegro.pl/item469691679_oku ... u_hit.html - podobno pomagają...
cman

Postprzez BOReK » poniedziałek 10 listopada 2008, 20:58

Tak, twoje zdanie znam ;). Po prostu niektórym to przeszkadza i tyle, mają zbyt wrażliwe oczy albo słabo wprawione do takich zabaw.

Natomiast te okulary... ściema? Chętnie spróbuję ze zwykłej ciekawości.
BOReK

Postprzez bruno666 » poniedziałek 10 listopada 2008, 21:09

Wyciąg z art. 30 PORD:

Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:
1) kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
a) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła
jednocześnie,

Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli
zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą
niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany
niezwłocznie wyłączyć te światła.

Zrozumcie co poniektórzy, że słowo przeciwmgłowy w nazwie pewnych świateł przednich lub tylnych ma niewiele wspólnego z mgłą!

Czy naprawdę np. przednie światła przeciwmgłowe powinny się nazywać światłami do jazdy warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami żebyście zapamiętali i zrozumieli kiedy można je stosować?

Przepisy nie precyzują jakie przyczyny mogą zmniejszyć przejrzystość powietrza, ani w jakim stopniu (choć dwie wymienia). Może być o 0,005% owa przejrzystość zmniejszona, choć nie wiadomo jaka pogoda jest wzorcem idealnie przejrzystego powietrza.

Ostatnio często jeżdżę wieczorami i w nocy i przy obecnej pogodzie około 90-95% czasu mam włączone przednie światła przeciwmgłowe.
bruno666

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze