przez adalberthus » sobota 24 czerwca 2006, 20:01
Zasada ruchu prawostronnego mówi,że WZYSTKIE pojazdy poruszające się na wprost,nie wykonujące żadnych manewrów muszą poruszać się pasem ruchu ,leżącym jak najbliżej prawej krawędzi.Tak więc przy trzech pasach ruchu,środkowy będzie do wyprzedzania a lewy do lewo skrętu.I jak ,na boga, ja jadę pasem ruchu ,zgodnie z tą zasadą z dozwoloną na tej drodze szybkością,chcesz mnie Kopan wyprzedzać?Toż wpadniesz w konflikt z przepisem dotyczącym ograniczenia szybkości.A po drugie zapytaj znajomego policjanta,ile jest w taryfikatorze punktów karnych i jaka wysokość mandatu za jazdę innym pasem niż zgodny z powyższą zasadą.A przepis,mówiący,że jeżeli wyznaczone są dwa pasy ruchu w jednym kierunku,to nie można zajmować dwóch jednocześnie,dotyczy np.sytuacji wyprzedzania.Ileż jest dylematów z wyprzedzaniem jednośladu.Czy zmieniać pas ruchu,czy nie?Otóż tak.Bo jeśli nie zmienimy popadniemy w konflikt z zasadami Wyprzedzania.Otóż pas ma w porywach ok 3m.(duży zapas dałem).Rowerzysta np.jedzie ok.pół metra od krawężnika+szerokość kierownicy+conajmniuej 1 m od jednośladu,wymaga od nas zajęcia w tej sytuacji innego pasa ruchu.Bo inaczej pojedziemy okrakiem,albo nie zachowamy ustawowego 1 m od jednośladu.Ale cóż.Wszystko można przeczytać w jaki sposób się chce.Islam podobno jest religią pokojową,a jak go odczytał ten no....Bin Laden?
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta