poprawne ustawienie znaku?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez rocko19 » niedziela 09 listopada 2008, 13:38

Pinhed to moze sprostuj kolege bo sam chce wiedziec co masz na ten temat do napisania?!
rocko19

Postprzez Pinhead » niedziela 09 listopada 2008, 13:54

Dosyć dobrze jest to opisane na http://www.hotelarze.pl/hot/drogi-wewnetrzne.php
Pinhead

Postprzez HakirimJP » niedziela 09 listopada 2008, 23:26

Pinhead napisał(a):
HakirimJP napisał(a):a to, że to jest teren prywatny, to nie zwalnia właściciela do przestrzagania przepisów, oznakowanie musi być prawidłowe, nawet na prywatnym terenie i drogach wewnętrznych.

Siejesz dezinformacje.

Nie sieję. Terenem prywatnym w pewnym sensie nazywam drogę wewnętrzną, na której nie można sobie stawiać znaków ot tak, wszystko musi być prawidłowo oznakowane.

A to cytat z Twojego artykułu, który też na coś wskazuje:
Z art. 1 wynika, że w odniesieniu do uczestników ruchu na drogach publicznych oraz na tych drogach niepublicznych, które leżą w strefie zamieszkania, zastosowanie mają wszystkie przepisy.

Zastosowanie mają wszystkie przepisy, ale mniejsza o to. Powiedz skąd taki przyjeżdżający na stację ma wiedzieć, że znak dotyczy obu wjazdów? Skąd wogóle ma tu wiedzieć, że znak B-2 oznacza coś innego niż ten w przepisach? Co ma się domyślać? Napewno nie. Dlatego też znak B-2 na stacji, o którym mówi rocko19 jeżeli dotyczy dwóch wjazdów jest umieszczony nieprawidłowo. I można wjechać w prawy wjazd. Jeżeli ktoś się przyczepi ze stacji to można mu powiedzieć, że jeżeli używa tego znaku to powinien używać go prawidłowo (tak jak jest on określony w przepisach) a jak nie to niech go usunie i przy wjeździe na stację napisze własny regulamin dotyczący poruszania się po terenie stacji i określi wszelkie nakazy i zakazy wjazdu czy też znaki.
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez Pinhead » poniedziałek 10 listopada 2008, 01:18

To o czym piszesz to przepisy ruchu drogowego po drogach publicznych. Zarządca drogi wewnętrznej może ale nie musi przyjmować zasad takich samych jak stanowią przepisy ruchu drogowego.

Zarządca / właściciel terenu - drogi wewnętrznej ma prawo umieszczać na niej znaki i sygnały drogowe o wzorach stosowanych na drogach publicznych; teoretycznie może również wprowadzić regulamin korzystania z dróg wewnętrznych. Oznakowanie, regulamin czy też tablice o treści „na terenie stosuje się przepisy kodeksu drogowego” mają jednak charakter iluzoryczny i niestosowanie się do nich, o ile nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa uczestników ruchu, nie stanowi podstawy do karania mandatem.

Czyli oznakowanie może być dowolne a kierowca może również jeździć dowolnie (unikając sytuacji stwarzających zagrożenie) o ile na drodze wewnętrznej zarządca nie ogłosił zasad ruchu według kodeksu drogowego lub swojego własnego regulaminu.
Pinhead

Postprzez jarmal » poniedziałek 10 listopada 2008, 11:44

HakirimJP napisał(a):...Powiedz skąd taki przyjeżdżający na stację ma wiedzieć, że znak dotyczy obu wjazdów? Skąd wogóle ma tu wiedzieć, że znak B-2 oznacza coś innego niż ten w przepisach? Co ma się domyślać? Napewno nie. ...

Nie przytocze przepisu ale zawsze byłem przeświadczony, że na terenie prywatnym można sobie stawiać znaki takie się chcę i jak się podoba. Mogę sobie np. oznaczyć znakiem B-2 toaletę damską a znakiem A-7 toaletę męską i nikomu nic do tego. I dokładnie tak jak piszesz - masz się domyślić o co chodziło właścicielowi. Dlatego pisałem, że taki znak należy traktować bardziej jest jak kartkę z napisem "zakaz wjazdu od tej strony".
Widząc znak przedstawiony przez autora postu jednoznacznię odczytuję wolę właściciela, że nie wolno wjechać od tej strony na wszystkie pasy. A to, że ktoś chce się np. wryć bez kolejki bo znak B-2 jakoby nie obowiązuje po prawej stronie jest zwykłym cwaniactwem.
Znak B-2 często maluje się też na drzwiach gdzie jest zakaz wstępu. I co też będziesz się tłumaczył że wszedłeś do środka bo B-2 nie dotyczy pieszych?
jarmal

Postprzez rocko19 » poniedziałek 10 listopada 2008, 13:31

Tylko czy stacja benzynowa to jest droga wew,niepubliczna? tego niewiem.A pozatym to oznakowanie na stacjach powinno byc prawidłowe aby kazdy wiedział co ma zrobic a nie się domyślać.
rocko19

Postprzez Pinhead » poniedziałek 10 listopada 2008, 13:42

rocko19 napisał(a):Tylko czy stacja benzynowa to jest droga wew,niepubliczna? tego niewiem.

To chyba zapomniałeś definicji czym jest droga wewnętrzna.

A pozatym to oznakowanie na stacjach powinno byc prawidłowe aby kazdy wiedział co ma zrobic a nie się domyślać.

Co być powinno to jedno a co mówią przepisy to drugie.
Pinhead

Postprzez rocko19 » poniedziałek 10 listopada 2008, 14:17

Nie Drogi niezaliczone do żadnej kategorii dróg publicznych, w szczególności drogi w osiedlach mieszkaniowych, dojazdowe do gruntów rolnych i leśnych, dojazdowe do obiektów użytkowanych przez przedsiębiorców, place przed dworcami kolejowymi, autobusowymi i portami oraz pętle autobusowe, są drogami wewnętrznymi.
Ale stacja CPN nie musi byc droga wewnętrzną ja to tak interpretuje.
Choć przepis dojazdowe do obiektów uzytkowanych przed przedsiebiorcow wiec mozna by to podpdiac pod teren prywanty ale dla mnie to jest niepewne.
rocko19

Postprzez Pinhead » poniedziałek 10 listopada 2008, 14:31

Teren stacji benzynowej jest terenem prywatnym i nie zalicz się do żadnej z kategorii dróg publicznych.
Pinhead

Postprzez HakirimJP » wtorek 11 listopada 2008, 13:41

Zgoda. Właściciel mógł zastosować do obu wjazdów. Ale mógł to wcześniej jakoś określić we własnym regulaminie, że ten znak obowiązuje na wszystkich wjazdach, bo bądźmy realistami, nie wszyscy kierowcy są tak domyślni i różnie to bywa, więc myślę, że zamiast tego znaku prościej było by mu wydrukować duży napis na kartce i przyczepić i po problemie, ale mentalność ludzka na to nie pozwala.
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez Pinhead » wtorek 11 listopada 2008, 13:48

HakirimJP napisał(a):Zgoda. Właściciel mógł zastosować do obu wjazdów. Ale mógł to wcześniej jakoś określić we własnym regulaminie, że ten znak obowiązuje na wszystkich wjazdach

Kwestia czy rozmawiamy o przepisach i tym co one dopuszczają czy o subiektywnej ocenie jakie oznakowanie było by lepiej czytelne dla klientów. Wcześniej napisałeś że "oznakowanie musi być prawidłowe, nawet na prywatnym terenie i drogach wewnętrznych" co było nieprawdą, wcale nie musi bo "prawidłowe" jest pojęciem względnym i zależnym od administracji terenu prywatnego.
Pinhead

Postprzez HakirimJP » wtorek 11 listopada 2008, 14:30

Pinhead napisał(a):wcale nie musi bo "prawidłowe" jest pojęciem względnym i zależnym od administracji terenu prywatnego.

To potencjalny kierowca ma się domyślić, że on obowiązuje z dwóch stron? :x Ręce opadają. Ja bym się domyślił, ale niewierze, że każdy kierowca by to zrobił. Więc lepiej, żeby określił to zarządca w jakimś regulaminie a nie stawia znak tak na przypał. W końcu może to być stacja "dwukierunkowa". :D
HakirimJP

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze