czy to bedzie skrzyzowanie??

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

czy to bedzie skrzyzowanie??

Postprzez rocko19 » poniedziałek 17 listopada 2008, 17:42

Witam.Interesuje mnie jedna rzecz.Czy droga twarda która ma przeszło 20 metrów a zarazem jest to dojazd do obiektu przydrożnego czy będzie to skrzyżowaniem?Ja jestem zdania że nie nobo wkoncu to dojazd do obiektu przydr.Ale drogowcy umiescili przed tym dojazdem do obiektu przydr na drodze głównej znak D-1? Hmm tylko poco skoro kazdy wie ze to nie jest skrzyzowanie? A moze jest?Co otym myslicie? Czy droga twarda przekraczajaca 20 m a zarazem dojazd do obiektu moze byc skrzyzowaniem?
rocko19

Postprzez megamind » poniedziałek 17 listopada 2008, 18:01

skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze;
Chyba drogowcy byli trochę nadgorliwi.
megamind

Postprzez rocko19 » poniedziałek 17 listopada 2008, 18:06

Definicje skrzyzowania to ja znam.
rocko19

Re: czy to bedzie skrzyzowanie??

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 17 listopada 2008, 19:44

rocko19 napisał(a):Definicje skrzyzowania to ja znam.

No więc chyba raczej jednoznacznie z niej wynika, że nie jest to skrzyżowanie niezależnie od tego, czy to droga twarda, czy nie. Ale nie zgodzę się z jednym:

rocko19 napisał(a):skoro kazdy wie ze to nie jest skrzyzowanie?

Po pierwsze - skoro pytasz, to jednak nie każdy :D, a po drugie - niestety prawda jest taka, że mało który kierowca wie dokładnie, co jest skrzyżowaniem, a co nie, a włączanie się do ruchu odróżnia od zwykłego wyjazdu z podporządkowanej. ;)
scorpio44

Postprzez rocko19 » poniedziałek 17 listopada 2008, 20:07

a włączanie się do ruchu odróżnia od zwykłego wyjazdu z podporządkowanej.
chyba nieodróżnia miało byc?
Tak racja ale dla mnie to tez było niejasne jeszcze ten znak D-1 niewiem po jakiego wała.Cóż ostatnio duzo spotyka sie bubli drogowych.Pozdrawiam.Robert
rocko19

Postprzez HakirimJP » wtorek 18 listopada 2008, 14:38

No to u mnie w CHełmie jeszcze fajniej jest na jednym z osiedli.
Jest znak "koniec strefy zamieszkania" a pod nim "ustąp pierszeństwa przejazdu" nie wiem w jakim celu, może Ty też mi to powiesz? Dodam, że taka kombinacja jest przy każdym wyjeździe z tego osiedla, zawsze jak tam jeżdżę z instruktorem ześmiewamy z tego i doszliśmy do wniosku, że drogowcy robią to ze względu na kierowców, którzy "zapomnieli", że wyjeżdżając ze strefy zamieszkania ustępuje się pierszeństwa. Więc takich bubli jest pełno, w sumie w to nie bubel, bo zamiast zaszkodzić może pomóc co nie którym, a nie którym to nie robi różnicy tak jak np. mi. :D
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Re: czy to bedzie skrzyzowanie??

Postprzez scorpio44 » wtorek 18 listopada 2008, 15:23

rocko19 napisał(a):a włączanie się do ruchu odróżnia od zwykłego wyjazdu z podporządkowanej.
chyba nieodróżnia miało byc?

Rocko, błagam...
scorpio44 napisał(a):mało który kierowca (...) włączanie się do ruchu odróżnia od zwykłego wyjazdu z podporządkowanej. ;)

Widzę, że nie tylko z pisaniem ze zrozumieniem masz problem, ale z czytaniem również...

HakirimJP ==> zacytuję kolegę bruno666 z pewnego starego wątku:
bruno666 napisał(a):Znak nie musi być ustawiony na skrzyżowaniu:
Obrazek

Twojemu instruktorowi zamiast tearapii śmiechowej zaleciłbym raczej głębsze zapoznanie się z przepisami, które powinien znać. ;)
scorpio44

Postprzez HakirimJP » wtorek 18 listopada 2008, 23:02

Aha, no to już czaję. Ale może a nie musi. :D
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez scorpio44 » środa 19 listopada 2008, 14:25

No nie musi.
scorpio44

Postprzez megamind » środa 19 listopada 2008, 17:47

W tym opisie znaku A7 chodzi raczej o inne przypadki, np. wyjazd z dużego parkingu, ze stacji benzynowej itp.
Umieszczanie go łącznie ze znakiem koniec strefy zamieszkania nie ma żadnego sensu.
megamind

Powrót do Sytuacje na drodze